Sper că newsletter-ul meu vă găsește bine.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitam să discutăm puțin despre sentimentele de insecuritate economică pe care le avem și dacă simțim că în următorii 3 ani am putea să întâmpinăm o serie de dificultăți financiare. Am primit următoarele răspunsuri, iar sondajul arată cam așa:
Sunt perfect conștient de faptul că mă adresez mai mult unei bule, cu toate că mă străduiesc (insuficient) să îmi lărgesc aria de urmăritori și să aduc împreună sub aceeași umbrelă mai multe categorii sociale. Altfel, din rezultatele celor care au răspuns mi-au atras atenția cei 9% care sunt ferm convinși că vor avea probleme cu banii. Aș vrea să știu mai multe despre ei și situația în care sunt acum, informații care cred că ne-ar putea ajuta pe toți să înțelegem o parte din realitatea Românească. Dacă nu cer prea mult de la ei aș aprecia un comentariu anonim cu un răspuns pe cât de detaliat la întrebarea „de ce ești 100% convins că în următorii 3 ani o să-ți fie foarte rău dpdv financiar?”
Pentru săptămâna viitoare:
Revin la piticul meu cu Locuirea. Hai să facem un joculeț.
Lăsați un comentariu în care să ordonați, de la 1 la 14, următoarele aspecte în funcție de importanța pentru voi (1 - cel mai important / 14 - total neimportant).
Ce vreți la mai puțin de 500-700 de metri de casă?
Parc / Loc de parcare / Transport în comun / Hipermarket / Școală / Restaurante, cafenele, cluburi / Pistă de bicicletă / Piață agroalimentară / Mall / Cinematograf / Spital, clinică / Spațiu eveniment (stadion, sală polivalentă, arene concerte) / Sală de sport / Centru de colectare selectivă.
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Andreea Roculet. Andreea, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Plecând de la faptul că am un mecanic auto bun am ajuns să scriu despre importanța bagajului social, sărăcie, citit și multe altele;
Sper ca acest text să treacă drept declarația mea de antipatie pentru aproximativ 90% dintre jurnaliștii români. Ceilalți ±10% sper să aibă înțelepciunea să-mi înțeleagă punctul de vedere și să-și regleze tirul către colegii de breaslă. Și am adăugat pe Facebook câteva aspecte în plus.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Expres de Mihnea Mihalache Fiastru - un real succes pentru mine din ce am cumpărat anul acesta de la Gaudeamus. Cartea asta (prea) mică are o reală valoare documentară, prezentând foarte fidel mai multe realități românești din perioade diferite de timp (între 1971 și 2019).
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Filmul „Frunze căzătoare” nu e pentru toată lumea. Pe unii e posibil să îi plictisească, ori să li se pară prea european (are o doză de hipstereală care nu atrage pe oricine). Totuși, e un film scurt și consider că merită. Are un umor aparte și o interpretare care te ajută să te uiți la alte aspecte;
Nu știu dacă am spus vreodată asta, dar îmi place foarte mult jocul GeoGuessr (merge pe telefon & laptop). Într-o perioadă era aproape exclusiv pe bani (încă poți să joci mai multe module contra X sumă), dar au introdus și mai multe opțiuni pentru zgârciți. Practic, e un joc în care ești aruncat undeva pe planetă și trebuie să te uiți stânga-dreapta, să te plimbi, și să încerci să-ți dai seama unde ești. Un superb joc de orientare;
De ziua națională care tocmai a fost mi-am amintit de episodul ăsta de Speaker Demotivațional. Poate doriți să revedeți.
Am făcut și eu, din nou, chestia aia în care Spotify îți face rezumatul anului. Pentru al 5lea an la rând The Slackers sunt pe primul loc. Ska-reggae-jazz cu multe alte influențe. Din New York. Dar anul ăsta restul topului a fost cucerit de muzica electronică;
Pe 5 Decembrie cei de la Stagiunea de Teatru Politic pun în scenă, pentru ultima dată, piesa „SubPământ”. Eu n-aș pierde așa ceva;
Joi, 7 Decembrie de la ora 20:00, o să-mi bag playlistul în boxele de la Heavy Yard (București) împreună cu alți prieteni. Dacă are cineva chef de DJ Beorge Gonea mă găsiți acolo ca aici.
…
Cuvântul săptămânii📖
Potroacă - ciorbă din măruntaie de pasăre, acrită cu borș sau zeamă de varză.
Exemplu: „poți spune despre o mâncare că este «o potroacă» dacă vrei să subliniezi că este foarte acră.”
…
Ăștia or să ne plătească nouă pensiile ❤️
Dacă elevii de liceu au dat mână de la mână ca să le arate adulților că poți să găsești o sală de pariuri și păcănele la 150 de metri de un liceu înseamnă că abia acum suntem pe drumul cel bun.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.601 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Greu! Pana la urma am pus asa:
1. Transport în comun
2. Școală
3. Restaurante, cafenele, cluburi
4. Piață agroalimentară
5. Parc
6. Spital, clinică
7. Sală de sport
8. Pistă de bicicletă
9. Hipermarket
10. Mall
11. Centru de colectare selectivă
12. Spațiu eveniment (stadion, sală polivalentă, arene concerte)
13. Cinematograf
14. Loc de parcare
Doua mentiuni, insa:
1. Nu as pune "cluburi" la pachet cu restaurantele si cafenelele. Exista o diferenta ca de la cer la pamant intre o cafenea la parterul blocului, unde poti sa iesi, sa te simti bine, si sa interactionezi cu comunitatea (ca un fel de "third place", daca stii conceptul) si cluburi, unde e cu muzica tare si pitiponceala. Vreau cafenea langa mine? Da! Vreau sa se zguduie toata strada noaptea de la muzica? Categoric nu!
2. Daca ar fi sa tin cont de realitatea din Bucuresti, ar trebui sa pun "spital, clinica" pe primul loc inainte de orice altceva - spitalul e o destinatie pentru care chiar nu iti doresti sa ai parte de congestie in trafic!!
1. Transport în comun
2. Parc
3. Loc de parcare
4. Piață agroalimentară
5. Spital, clinică
6. Școală (nu am copil iar eu am terminat scoala de ceva vreme, dar copilul din mine s-a bucurat de scoala din apropiere)
7. Hipermarket
8. Restaurante, cafenele, cluburi
9. Centru de colectare selectivă
10. Cinematograf
11. Spațiu eveniment (stadion, sală polivalentă, arene concerte)
12. Sală de sport
13. Pistă de bicicletă
14. Mall
Nu stiu daca rubrica de comentarii este doar despre Intrebarea saptamanii dar nevorbit fiind o sa mai "aberez" putin pe langa intrebare dar legat de subiectele din newsletter:
- Mi-a placut initiativa elevilor care au creat acel lant uman pana la prima sala de jocuri. Chiar daca nu sunt jucator am realizat ca in copilarie am intrat de cateva ori sa joc niste bilete pe echipele favorite si realizez ca puteam sa iau microbul destul de usor fiind in drumul meu spre casa. Lantul asta m-a facut sa realizez ca ba, chiar sunt la indemana pentru elevi jocurile de noroc.
- Am citit o carte din Georgeisme 84 si anume "Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă de Alex Olteanu". Super faina carte, mi-a placut accentul pe detalii din rutina zilnica(specifica cred si filmelor romanesti ca tot ziceai de film). Limbajul simplu/natural + impletirea actiunilor si emotiilor de la locul de munca si din viata de zi cu zi a personajului, m-a facut putin sa realizez ca oricat incerci sa le ti separat pe cele doua, linia e super fina intre ele si daca nu esti prezent si te lasi dus de rutina, risti sa pierzi controlul grav.