Așa chef am avut să scriu newsletter-ul ăsta. Nu că pe celelalte nu, dar ăsta a avut ceva anume.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitam să discutăm și să aflăm ce ne face middle-class (clasa de mijloc a societății). Am primit următoarele răspunsuri și sondajul ne spune asta:
Eu? Nu cred că middle-class-ul mai e definit (doar) de banii din cont. Evident că banii-s importanți în șablonul ăsta, dar tind să cred că middle-class-ul actual e ăla care investește sub o formă sau alta într-o viziune cât de cât stabilă de viitor (educație, bursă, imobiliare ș.a.m.d.). Adică ești middle-class când îți permiți să joci puțin o carte de viitor (oricare e ea, dar nu păcănele și alte disperări cu iz de boală). N-aș include aici toate persoanele care au credit la casă pe 30 de ani și se chinuie de azi pe mâine. Ăla e un low-class stresat și pe muchie. Dar dacă ai credit, bagi bani într-o formă de ciorap și duci și o viață confortabilă, da. Ești middle-class.
Pentru săptămâna viitoare:
Un prieten mi-a trimis o postare de pe Reddit în care se discută despre „de ce să ieși/să nu ieși la vot”. Eu am mai zis și cu alte ocazii că și ieșitul ăsta la vot nu e chiar așa, pentru oricine, oricând, oriunde, mereu. Unii au și îmbrățișat ieșitul la vot cu o dragoste oarbă față de un simț al participării câștigat. Iar ăia care anulează votul… Bine, mai avea și Eftimie o părere aici. Eu propun să discutăm despre ăia care nu votează.
Te rog să argumentezi opțiunea bifată, ori să menționezi dacă ai alta. Comentezi și câștigi. Cărți. Dau cărți.
Câștigătoarea de săptămâna trecută este Voicu Veronica. Veronica, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
Am fost la un restaurant care m-a câștigat culinar și m-a pierdut antreprenorial. Nu dăm nume (cu toate că nu e imposibil de aflat), dar nu vreau să dăm 1* pentru un patron redus. Angajații și produsele nu merită, dar dacă vă prindeți de cine e vorba și o cunoașteți pe patroană să-i transmiteți că „d-aici pân’ la Hanoi mulți patroni sunt proști și răi”.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Țiganii de Angus Fraser - am continuat să-mi satisfac curiozitatea despre compatrioți. Destul de multă aplecare spre limba romani și cum ea s-a schimbat/adaptat în funcție de migrația etnicilor, dar altfel o lectură captivantă despre un drum lung cu probleme multe. Paranteză: dacă vă bântuie sentimente de „să plece, că nu-s de pe aici!” să știți că la origine-s bulgar (Bonev). Mi-au ajuns străbunii pe aici mult după romi. Așa că dacă e să ne cărăm cu toții din parcarea asta cu păcănele de țară o să cam bat vântul;
Capitalismul moral de Stephen Young - asta e o altă bucurie găsită cu 5 lei la anticariatul Târgul Cărții. Doar că pentru această carte vreau să-mi rezerv o părere mai amplă, într-un articol pe care o să-l public săptămâna asta. Pentru că domnul Stephen Young e… comic. Puțin spus. Paranteză: discutam cu cineva pe tema faptului că după ce ai un copil, cât e mic, nu mai poți să citești ce vrei, citești cărți pentru copii. Nu-i adevărat. Poți să-i citești Stephen Young unui copil. Sunt povești cu zâne, spuse ca pentru oameni mari.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut spectacolul „DUAL”. Este un performance teatral, non-verbal. Ați putea să citiți descrierea, dar eu am rămas cu alt film la final. Și mi-a plăcut. Recomand, dar în același timp știu că unii ar putea considera că e cam „hipstereală”. Dar unora o să le placă;
Voiam să vă recomand concertul Șaraimanic de miercuri, dar e sold out. Data viitoare;
Mâine (marți) e o lansare de carte interesantă la Muzeul Național al Țăranului Român: o incursiune în antropologia folclorului licențios;
S-a trimis primul newsletter FC Newsletter, aviz iubitorilor de fotbal. Nu e despre fotbal în sensul ăla, ci și despre sport, urbanism, viață. Și dacă tot vorbim despre fotbal, dar nu „în sensul ăla” în care fug unii de el, bagă și un ochi pe pagina de Facebook „Stadion de Cartier”. E de bine pentru toată lumea;
Poate cel mai șmecher vlog a mai scos un episod, de data asta despre de ce nu putem avea orașe cum trebuie. Ceva fin;
Poate vă întrebați cum face Red Bull bani;
Pe 14-15 mai o să fiu în Brașov la TBA Conf. Ne vedem acolo să vorbim despre mix-ul dintre antreprenoriat și creativitate.
…
Cuvântul săptămânii📖
Prodigalitate - risipă, cheltuială în exces.
Exemplu: „Mihaela, uneori dau dovadă de prodigalitate când intru în mall. Mă ia valul la H&M și uit de mine!”
…
Caterincă ❤️
Cere și ți se va da.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.946 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
O sa zic scurt si, cred eu, la obiect: din lipsa de educatie. Un om educat intelege ideea si importanta implicarii sociale (chiar si la minima ei aplicabilitate-votul). Si nu, lipsa de educatie nu e neaparat vina lor. Un alt motiv ar fi ca votarea nu este inca in pedigree-ul nostru. Votarea ca act constient si asumat. Ma astept ca tata si generatiile dinaintea lui sa iasa la vot cu speranta ca o sa schimbe ceva acel vot cand toata copilaria lui se stia cine iese, apoi toata adolescenta la fel, apoi dupa revolutie nu se mai stia cine iese, insa oricine iesea era tot aia?
Eu am ales varianta "nu știu cu cine". Eu fac parte din clasa tinerilor și aud foarte des asta "aș vota, dar nici nu știu cu cine" și nu o spunem doar noi, tinerii, ca să ne și auzim replica "păi normal, pentru că nu vă pasă", ci inclusiv seniorii comunității (și să știți că ne pasă). Orice discurs electoral sună extrem de bine, foarte promițător și fiecare vorbă scoasă de un candidat pare a fi soluția salvatoare a poporului român. Dar, când vine vorba de a alege pe cineva, atât mie, cât și celor din jurul meu și românilor, în general, ni se pare o adevărată aventura, un joc de noroc... mulți se simt la vot exact ca și la Loto. Dar, să susținem votul. Să alegem răul cel mai mic dintre toate.