Să vezi recomandări frumoase ce ți-am pregătit.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută aveam poftă să aflu părerea despre cine câștigă Primăria din București. Mi s-au dat următoarele răspunsuri și voturi:
Observ că sunt într-o bulă (e grav). Eu sunt nițel sceptic vizavi de Nicușor pentru că nu-mi dau seama ce se întâmplă în subteran cu promovarea lui Piedone. Îmi e să nu fie pe Celălalt Facebook o adevărată orgie piedonistică. În mod normal nu văd de ce Nicușor n-ar câștiga cu 60%, măcar pentru simplul fapt că 30 de ani ne-am liniștit cu țevile, dar în același timp Ciprian Ciucu (Sector 6) îl promovează pe Cătălin Cîrstoiu (PSD/PNL), ceea ce a dat cu virgulă pentru unii dintre fanii lui și… e complicat. O să aflăm în curând.
Pentru săptămâna viitoare:
Hai să vorbim puțin de presa locală.
Câtă încredere ai în posturile de știri românești pe care le urmărești tu? Nu mă refer la ce NU te uiți (adică Ceilalți), unde probabil ai 0% încredere. Dar dacă ești fan Digi24, cât % crezi în tot ce spun? Dacă ești fan Antena 3 cât adevăr simți că zace în ceea ce spun? S-a înțeles, da?
Argumentează-ți răspunsul și poți câștiga. Cărți. Dau cărți. Ți-aș da bani, dar banii scot ce e mai rău din noi, nu?
Uite, Cătălin Todea a comentat data trecută și a câștigat. Cătălin, dacă vezi newsletter-ul ăsta trimite un mesaj la george.bonea@gmail.com cu două titluri din poza de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
Mi se pare trist când văd oameni care trăiesc în iluzia faptului că cerșetorii sunt, de fapt, ultra-bogați. De unde vine gândirea asta?;
Am înțeles că zoomerii (tineretul) nu mai bea bere. Am încercat să dau un răspuns;
Ăsta e un text de acum fix un an dar încă valabim, despre de ce nu e bine să gândim ca Puya, Dan Negru și alții ca ei. Mai ușor cu nostalgia.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Femeia minimarket de Sayaka Murata - cred că trebuie să-mi fac un raft doar cu japonezii preferați pentru că spre asta pare că mă îndrept. Ce-mi place mie la ei, și în special la cartea asta, e că prezintă oameni care se bucură de ceea ce fac. Cartea asta merge de minune cu filmul (japonez) „Perfect Days”. Cine a văzut filmul probabil o să înțeleagă la ce mă refer.
Respiră! de Mihai Radu - de ce să mint, nu mi-a plăcut la fel de mult ca toate celelalte scrise de autor. Față de „Extraconjugal” sau „Repetiție pentru o lume mai bună”, Respiră! mi-a lăsat impresia că tema - foarte inspirată - a fost grăbită (sunt o mână de pagini, o poți termina în 2-3 ore fără stres). Și nu înțeleg literatura despre categorii marginale, oameni de la periferie, vulgaritate, violență (fizică-verbală) ș.a.m.d. care nu folosește cuvântul „pulă” în dialoguri. Se simte carența de „pulă” când personajele vorbesc. Literatura are și rolul de a documenta vieți, moduri de a exista. Să nu folosești limbajul specific, natural, mi se pare ciudat. Peste 100 de ani, bazat doar pe literatură, s-ar putea să se creadă că-n Bucureștiul nervos, coleric, isteric, se vorbea foarte civilizat, cel mult cu „la naiba!” și „cristoșii mă-tii” (înjurătură care nu-mi sună foarte București).
Dacă vrei să vezi ce am tot citit în ultimii ani am listele pe Instagram.
…
Ce am video 📺
După o pauză de aproape doi ani (adică de la episodul ăsta), Speakerul Demotivațional o să revină pentru câteva lucruri punctuale. Puțin altfel, puțin mai lung, puțin mai documentat și puțin în altă cămașă (neagră). În curând pe același canal de Youtube.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut filmul „The Joneses”. Un film subcotat din 2009 care prezintă foarte clar ce e aia familie de influenceri în 2024;
John Oliver despre aplicațiile de comandat mâncare;
Cum spuneam data trecută, a început festivalul de film documentar One World (București/ știu că o să puteți vedea din filme și online - pentru o scurtă perioadă de timp).
Am văzut, și recomand:
Ciompi - o inspirată boltă peste timp despre cum sunt exploatați oamenii din câmpul muncii, mai exact cei din textile. E o paralelă dureroasă și supărătoare între 2024 și secolul al XIV. Practic istoria se repetă;
Trei promisiuni - o mamă filmează din casă războiul israelo-palestinian și surprinde și impactul conflictului asupra copiilor ei. O să vedeți ce înseamnă copil cu PTSD cât și cum mintea transformă într-o joacă cele mai mari nenorociri;
Dumnezeul dintre noi - o tânără protestantă își pune familia în cerc și încep să dezbată despre Dumnezeu. Nu (mai) sunt fanul acestei abordări despre credințele oamenilor, dar unora e posibil să le placă și în esență e interesant;
Soundtrack pentru o lovitură de stat - asta e o bijuterie. Chiar dacă nu îți place subiectul, dar ești pasionat de zona video/editare/sunet, trebuie să vezi acest documentar ca să înțelegi cum poți captiva pentru două ore și jumătate. Un documentar splendid. Iar povestea e ceva incredibil - mai exact despre cum africanii s-au fript cu „independența” primită de la colonizatori. Aviz celor care o lălăie cu „sunt independenți de atâția ani și tot săraci”. Poftim.
P.S. - nu știu de ce, dar unele descrieri de pe site-ul One World suferă de un elitism nejustificat. Descrierea pentru „Soundtrack…” este de o pedanterie aproape copilăroasă, tip de scriere care îmi e teamă că îndepărtează și amețește. Aproape că n-aș recomanda să citești descrierile, mergi pe sentiment. De altfel, am tot văzut astfel de manifestării la evenimente culturale care se pretind de masă. Mie-mi miroase a elitism sforțat care alienează un potențial public. Și aștept momentul în care o parte din stângiștii autohtoni își vor da singuri mindfuck conștientizând că e clasism să stereotipizezi o categorie socială pentru a antagoniza pe diverse teme. Era caterincă prin 2000cândva, dar cum nu mai e hazos să blonde=proaste/romi=hoți ș.a.m.d. nu e așa comic nici să… mă-nțelegi? Eh, cu altă ocazie dezvoltăm.
…
Cuvântul săptămânii📖
Hominieni - Familie de primate având ca tip omul și care cuprinde formele fosile intermediare de la antropoide la omul actual..
Exemplu: „poți să folosești cuvântul «hominieni» când vrei să jignești pe cineva, că sună a ceva dubios și grav. Apoi îi spui definiția și o să creadă că l-ai înjurat din nou”.
…
Urban ❤️
Viața de pieton în București. E pe proprie răspundere.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.083 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Încredere deosebită în presă la modul general n-am. Îmi culeg info din mai multe și le compar. De cele mai multe ori consider reale acele informații pe care le iau din mai multe părți. Uneori iau teapa. 😄
Acuma depinde ce informație e livrata. Dar am invatat cu timpul sa îmi iau informațiile din mai multe surse si mi se pare cel mai safe mod de a trage o concluzie.