Știu că luni e zi de newsletter, dar s-a întâmplat să petrec opt ore la volan pe drumul Craiova-București și oameni suntem. Dar mă revanșez, mă știți că nu-mi place să rămân dator.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă întrebam despre schimbarea climatică, dacă o să vă afecteze sau nu. Mi s-a răspuns așa și așa:
Ce cred eu? Cred că pe toți ne va afecta foarte mult. Zilele trecute au fost temperaturi uriașe în Asia de Sud. Temperaturile și zilele caniculare vor crește pentru anumite zone. Mulți oameni vor pleca de acolo. Aceste mișculațiuni, care vor implica mase uriașe de oameni, ne vor afecta pe toți. Nu pentru că sunt ei oameni răi (că nu sunt, ne fac tricourile ieftine, de exemplu), ci pentru că nu suntem pregătiți de ei, cultura lor, nevoile lor. Deci probabil o să fie greu.
Pentru săptămâna viitoare.
A fost paștele ortodox, adică al majorității. Ca în fiecare an (încă din copilărie) sunt acolo să iau lumină cu rudele. Observ obiceiurile, compar cu alți ani, mă uit la grupuri. Dacă ești ortodox sau nu, practicant sau nu:
Despre Ortopraxie ai mai multe detalii aici, dar (pe scurt) e atunci când se respectă ritualuri de dragul ritualurilor, fără un simțământ profund. „Facem că așa se face”. Ortodoxia e când trup-suflet, știm de ce, am citit Biblia, totul clar.
Dar de ce crezi că e una și nu cealaltă? Ce exemple ai? Comentează și câștigă (cărți).
Uite, Simte București a comentat data trecută și a câștigat. Simte (ori București?), dacă vezi newsletter-ul ăsta dă un mesaj la george.bonea@gmail.com cu 2 titluri din lista de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
Am dat la sapă în grădină și asta m-a ajutat să înțeleg de ce nu o fac alții pe bani;
Am mai semnat un articol pentru Revista GOLAN, de data asta despre standardele de frumusețe feminină.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Ce am mai citit📚
Dincolo de tranșee de Nándor Bárdi și Judit Pál - mi-am dorit enorm să citesc asta și acum îmi doresc să citesc mai multe lucrări de tipul ăsta. Cred că n-avem cum să știm istoria noastră dacă nu o știm și pe a vecinilor. Idealist vorbind, în curricula școlară ar da foarte bine lecția de „Istoria vecinilor”, relația lor cu țara ta, de la ce s-au certat, cine a suferit și cum. M-aș bucura să aud că sunt profesori de Istorie care le vorbesc elevilor din și despre cartea asta. Asta nu e neapărat o carte de istorie, ci mai mult o declarație de pace cu propriul trecut și vecinii tăi;
Un pic mai rău de Michel Houellebecq - Houellebecq e autorul de la care eu am învățat să scriu dialoguri. Cel puțin așa sper. Înțeleg de ce-l plac/urăsc oamenii. Îl asemăn cu un personaj controversat din online-ul românesc (nu-i dau numele că n-am chef de polemici), dar e la fel de neînțeles și tăios. Nu sunt de acord cu Houellebecq în multe, dar e un partener fabulos de dezbatere.
Dacă vreți să vedeți ce am tot citit în ultimii poate vă inspiră listele de pe Instagram.
…
Ce am mai video📺
După doi ani am revenit cu un nou episod de Speaker Demotivațional. Dacă sunteți cuminți (și dați share video-ului) o să mai urmeze și altele. Cel mai recent episod e despre Centrul Vechi din București, episod inspirat de o carte prezentată și în newsletter. Următorul episod o să fie despre alegeri.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut filmul „Argentina, 1985” și mi-a plăcut. Cred că ne doream și noi un „România, 1990”, dar n-am avut cu cine. Plus multe alte motive. Dar filmul merită văzut;
Am vrut să aflu care e faza cu ceapa în mâncare, ce tip de ceapă să folosesc pentru ce preparate și m-am uitat la asta;
Despre OZN-uri cu John Oliver;
Valeriu Nicolae nu e stilul meu de prezentator, dar episodul ăsta despre Dan Puric e amuzant. Pentru că Dan Puric;
Și să râdem și la ceva ce s-a vrut amuzant. Unul din sketch-urile mele preferate.
…
Cuvântul săptămânii📖
Ermitaj - 1. locuința unui eremit, loc retras; 2. mic palat izolat sau casă singuratică la țară; 3. pavilion izolat în parcul unui castel.
Exemplu: „șucărit că și-a luat papucii pe Facebook s-a dus în ermitaj, mă jur!”
…
Ualt Dinei a deschis business în Craiova ❤️
Michi Maus și Donal Dac au un parc de distracții în Craiova. Mergeți și voi să vă dați în rolăr costăr.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.083 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
am ajuns sa mergem la biserica pentru ca "asa trebuie", "asa e bine". la ora 00:00 strada pe care e biserica era blocata de "enoriasi". la ora 00:05 au inceput sa curga masele spre case si efectiv a ramas pustie. un fel de mission accomplished. un fel de "nu sunt sigur ca exista Dumnezeu , dar e pacat sa nu iau lumina in noaptea sfanta". niciodata nu mi-a placut segregarea asta cu femeile in stanga, barbatii in dreapta, pe scaune stau doar proprietarii sau varstnicii, femeile sa isi acopere capul, traseismul din timpul slujbelor, ETC! credinta a devenit un joc in care bifam obiceiurile si traditiile. mergem la biserica sa semnam condica
Fake it till you make it, dar la noi e doar de ochii lumii.
Merg la biserica si dau bani la popi si cutia milei, dar se barfesc unii pe altii mereu si isi arunca animalutele la gunoi ca fac curat in curte.