Gata vacanța, înapoi la newsletter-ul meu preferat. Hai să vedem ce s-a adunat.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Data trecută vă întrebam de litoral, dacă românesc sau străin. Și am cerut și niște răspunsuri, precum cele oferite aici. Dar s-a votat așa:
Nu știu în ce bulă mă aflu (mă străduiesc s-o țin diversă), dar acel 6% mă pune pe gânduri. Chiar și amestecat cu 22% (Ambele), tot e puțin pentru România. Altfel, recent am fost câteva zile pe litoralul autohton și a fost destul de previzibil. Am descoperit o cherhana foarte bună (Olimp-23 August), o cafenea minunată-n Constanța, dar și plaje murdare, sau pe care nu se putea sta de muzică. Și multe locuri cu prețuri prea mari. Litoralul românesc îți dă prea multe motive să vrei să-ți petreci vacanțele în străinătate.
Pentru săptămâna viitoare❓
S-a terminat cu Euro 2024, dar a început altă competiție care adună oamenii în fața televizoarelor (ori în baruri cum am aflat de curând): emisiunea „Insula Iubirii”. Da, sunt localuri care difuzează emisiunea. Eu am descoperit anul trecut acest show și rămân la aceeași impresie - România investește prea puțin în cercetare ca să nu apreciem acest cadou.
De ce „nu”? De ce „da”? Ce ai înțeles din cazurile expuse? Crezi că acele cupluri sunt reprezentative pentru o majoritate a populației? Crezi că prezentarea unor cupluri toxice educă publicul sau normalizează comportamentul greșit?
…
Ce am mai scris ✍️
Probabil ești deja la curent cu scandalul canonizării unor legionari. Dacă te întrebai de ce se apucă Biserica Ortodoxă să îi transforme în sfinți pe unii și alții poate te ajută gândurile astea;
Avem obiceiul să spunem că trebuie să-i educăm pe copii. Din ce în ce mai mult cred că de educație (și bătaie la cap) au nevoie adulții, bătrânii. Copiii sunt ok, vor învăța din exemplele celor mari. Motiv în plus să-i educăm pe cei mari;
O perioada am zis să scriu și-n engleză, limbă în care simt că mă exprim mai confortabil pe anumite teme. Din păcate pe Medium nu-i combinație pentru că cititorii trebuie să plătească după X număr de articole citite. Așa că o să încep să postez iar în engleză, probabil pe Substack, dar nu știu în ce formulă. Revin cu detalii.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Ce am mai citit📚
The Culture Industry de Theodor W. Adorno - Adorno e chiar omul care a propus conceptul de „industria culturii”, iar prin asta a vrut să spună că există o fabrică de divertisment care îi ține pe oameni pasivi și ușor de manipulat. Ce spune el se potrivește perfect cu un alt concept, acela de „Disneyfication” („Disney-ificare”), în care totul e transformat într-un parc de distracții care să-ți fure ochii și mintea. Cam ce am simțit eu pe plajele românești, ori ce se întâmplă de obicei la festivaluri. Altfel spus, Adorno e șmecher, merită.
Poți să vezi tot ce am citit din 2020 până azi pe Instagram.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Documentarul Kix este poate cel mai bun lucru pe care l-am văzut anul ăsta și nici măcar n-a început Astra Film. O bijuterie tristă, dar tot o bijuterie. Ai de toate: viață-n cartier, sărăcie, criminalitate, iubire…;
Am fost la o nuntă și mirii au vrut să ne facă o surpriză: o fanfară din Ungaria. S-au rupt pingelele, ceea ce vă doresc și vouă;
Am consumat și sezonul 4 din serialul The Boys. Bun. Foarte bun. Poate puțin prea pe față anti-trumpismul, dar savurez mereu ghionturile anti-corporatism publicitar;
Ce înseamnă „cold reading”? Adică ce fac vrăjitoarele și toți cei care ghicesc în diverse.
…
Cuvântul săptămânii📖
Idiolalie - tulburare de vorbire, constând în pronunțarea neinteligibilă a unor cuvinte.
Exemplu: „Când un influencer îți spune că e fanul unui produs, cu toate că tu știi că e plătit să spună asta, e tot un fel de idiolalie.”
…
Casă cu priveliște la tablă ❤️
În Timișoara am găsit apartamente scumpe care sub geam au tablă încinsă. Cum și de ce se construiesc blocuri așa? Bună întrebare. De ce cumpără oamenii? O altă întrebare bună.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.136 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
De ce „da”?
Da. Sunt un om căruia ii place sa observe ce este în jurul, sa înțeleagă tipologiile oamenilor, tiparele culturale.
Ce ai înțeles din cazurile expuse?
Avem nevoie de terapie toți. Atunci când ești bine cu tine, vei avea relații autentice si sănătoase cu cei din jurul tău.
Crezi că acele cupluri sunt reprezentative pentru o majoritate a populației?
Este discutabilă aceasta întrebare, nu pot generaliza pentru ca nu am interacționat cu un număr majoritar de cetățeni romani. Dar cu cei din proximitate + ce comportamente am observat in jurul meu, este de doamne ferește ca, încă, se mai pune accent pe ideea ca femeia este inferioara, încă se găsesc scuze pentru comportamentele deviante, de violenta de orice fel etc. Pentru mine, ar fi fascinant sa se realizeze un studiu de caz antropologic sau sociologic privind emisiunea si dinamica dintre cele doua sexe (cupluri, ispite).
Crezi că prezentarea unor cupluri toxice educă publicul sau normalizează comportamentul greșit?
Felul in care este prezentată emisiune nu. Toată acțiunea prezintă niște adulți cu atitudini de adolescenți răzvrătiți care nu au primit ce aveau nevoie pe partea de emoțional de la părinți sau familia extinsă. Doar sa arăți modele de ”așa nu”, fără mesaje clare de tip cauză-efect, pe înțelesul publicului larg, nu vor conduce către un rezultat. Poate parea ca îmi contrazic afirmatile prin faptul ca urmăresc emisiunea si apoi spun ca este un ”carnaval de la Rio”. Sunt conștientă ca voi primi hate, poate, insa îmi susțin părerea ca o doza de ”imbecilitate” nu poate anula capacitățile intelectuale ale unui om.
Spread the love, not the hate!
Mă uit ironic aș zice, de ce?
Nu am văzut niciun episod cap coadă, doar secvențe ce mi-au apărut pe fb. Observ că mi-a captat atenția pur și simplu modul cum se raportează unii la ceilalți, ascult cu șoc ce replici își dau. Mie îmi par parcă niste actori, niste personaje dintr-un alt univers, dar în același timp, simt că sunt reale:))
Dacă mergi la o terasă dintr-un oraș mare, gen Tm/ București, o să ai din plin secvențe din acestea și o să auzi tot felul de perle.
Dar cineva a fost MODEL și pt aceste persoane, startul a fost dat de familia Kardashian.
Cu toții suntem fascinați într-un fel sau altul de viața intimă a celorlalți, iar mass-media exploatează și nevoia asta a omului.
Nu cred că o să investesc 100% energie să urmăresc tot firul narativ, la un moment dat îmi vine greață și dau skip la toată nebunia de acolo.
Dar ajută să arunci un ochi și la astfel de povești, până la urmă fiecare dintre noi va interacționa sau a interacționat, poate, cu astfel de tipare. Ajută să te familiarizezi puțin cu psihologia lor.