18 Comments

Foarte bună prima ediție CCR făcută de tine

Expand full comment

"Trebuie" pentru ca este raspunsul democratic. Daca nu noi, atunci s-a tot demonstrat cine. Mereu are cine de altfel, indiferent de cati nehotarati ar fi. Evident ca votul nu e suficient pentru intretinerea democratiei, dar e necesar. Cred ca e si o datorie in masura in care este un drept.

Expand full comment

Consider ca votul e un privilegiu prin care pot participa la un proces democratic la care foarte multi in lume nu au access.

Expand full comment

Nu merg la vot pentru ca nu degeaba l-am citit pe Saramago. Recomand tuturor care spun ca" trebuie" sa citească Eseu despre luciditate. Stiu ca în carte oamenii merg și votează în alb, dar...prezenta la vot înseamnă legitimitate și eu n-am pe cine legitima din toată dreapta asta care candidează. Sa ne imaginam ca duminica nu merge la vot decât 1% din cei cu drept de vot... Ce s-ar întâmpla atunci? Ala care obține cele mai multe voturi ar putea ieși în fata și sa spună ca a câștigat alegerile, ca l-au ales romanii, ca ii reprezinta pe romani? Deci nu. Nu merg la vot.

Expand full comment

Dar nu sunt doar de dreapta, ascultă mai atent declarațiile și interviurile candidaților. Iar asta cu "1%", e efectiv inexistentă dacă din 10 români doar 1 sau, hai 2, au mentalitatea asta. Și dacă mergi la vot, da, îi legitimezi, dar dacă nu mergi, tot îi legitimezi. De ce? Că asta înseamnă democrație, dreptul de a vota sau a nu vota, ori, dreptul de a-l anula, care e un fel de "a nu vota" mai civic. Și dacă nu-l anulezi, îți garantez că unii mai corpupți o să le ștampileze pentru tine, cum mi s-a întâmplat mie anu' ăsta la candidatura pentru primărie -votul meu venise deja ștampilat. Eu eram buimacă, nu știam ce să fac (aparent trebuia să anunț poliția), e și primul meu an în care votez.

Ia în calcul actualitatea și realitatea, că altfel intrăm toți în peșteri în timp ce arde pădurea de deasupra, iar Saramago ăsta n-a trăit în sistemul nostru

Expand full comment

Vreau doar să adaug că Saramago a prins vremuri mai nașpa.

Expand full comment

Democratia nu este doar dreptul de a vota sau libertatea de a putea injura o marioneta. Parte foarte importanta din democratie este democratia economica. La noi... Nu are mamaia, ca ti-ar da. Sincer, pentru multi e si greu sa realizeze ca exista asa ceva ca democratie economica. Nu-i nimic... beneficiaza boierii de nestiinta majoritatii.

Expand full comment

Nu sunt toti de dreapta, asa este. Sunt si de extrema dreapta. Deci toti de dreapta si extrema dreapta. Daca nu mergi la vot, nu legitimezi, asta este un fapt, indiferent cata gimnastica mentala ai face sa explici altfel. Daca ne ghidam alegerile in viata dupa frica, aici fiind frica de a-ti fura cineva votul, am pierdut deja. In cazul asta, am pierdut democratia si solutia recuperarii ei nu ar fi votul oricum. Imaginea apocaliptica de la final, pesteri si paduri arzande, nu are nicio justificare logica si nicio acoperire. Sincer, tot mesajul tau e ca un fel de baubau pentru oamenii care iti justifica simplu si eficient ca raul nu se legitimeaza. Legitimeaza-l tu daca vrei. P.S.: recomand un baiat, Salazar il cheama, portughez. Vezi despre el inainte sa-i spui "asta" lui Saramago.

Expand full comment

N-am înțeles de ce ai simțit nevoia să -mi vorbești despre democrația economică, dar bun. N-am zis că democrația e doar dreptul de a vota, a nu vota, sa a-l anula. Clar nu e doar asta.

Și "dreapta, stânga, extreme", sunt doar etichete care te ajută să tragi o concluzie mai rapidă (de multe ori eronată), despre ce reprezintă un partid, un candidat, etc. O mamă poate fi și soră, soție, fiică, amantă, prietenă, tot așa. Un candidat de dreapta poate avea și convingeri de stânga, nu e "roșie sau neagră".

Iar eu o să consider în continuare că-i legitimezi, atât timp cât tu faci asta la noi, nu în alte țări.

Și nu-ți ghidezi nicio alegere bazându-te pe frică, e o posibilitate, un "butterfly effect", e normal să iei în calcul și posibilitatea că buletinul tău de vot poate fi ștampilat. Am cunoscut recent persoane mituite de psd ca să facă asta, ca mai apoi nici să nu le dea banii. Iar democrația oricum am pierdut-o. Ori asta, ori e o variantă urâțică a ei.

Și asta cu peștera are o justificare foarte logică. Bun, tu nu vrei să votezi, dar cu tine cine mai e? Eu nu văd niciun protest. Speranța ca doar 1% să meargă la vot, e delirantă. Dacă nici tu, nici eu, nici fata căreia i-am vorbit, nu știm cum să facem gălăgie, sau oricine altcineva nu știe, n-are voință, un scop precis, atunci n-ai cum să-i faci pe cetățenii "păi trebuie să mergem la vot" să nu meargă. Deci ne adaptăm la realitate, nu la fantezie, nu ne izolăm în peșteri.

Și nu e niciun baubau, e realitatea multora. Oricum, realitatea e de multe ori foarte baubau.

Iar aici ori tu n-ai formulat cum trebuie, ori eu sunt tâmpită, că n-am înțeles "justifică..că răul nu se legitimează", nu te-am înțeles.

Și merci de recomandare, chiar o să caut, dar nu încercam să fac mișto de autor, în niciun caz. Făceam mișto de faptul că rădăcinile deciziilor și ideilor tale vin dintr-o carte, speram eu să se prindă subînțelesul. Adică, bun, Saramago îți spune să nu mergi la vot. Atât? Nu mai iei în calcul și faptul că el e portughez, cum zicea și George, trăia într-o perioadă mult mai nașpa? Cu actualitatea de azi, de la noi, de la alții, ce faci? La pubelă? Mă înțelegi?

Expand full comment

Ideile nu vin doar dintr-o carte, in speta aceea, ci acea carte te poate face sa gandesti ceva mai critic. Apoi sa cauti mai multe despre subiect, functie de dorinta. Daca zici ca oricum am pierdut democratia (sau e sluta) cu ce sens mai legitimam ce avem pe tava ca optiune de vot? Ca sa ne pacalim oarecum ca inca avem democratie? Sau in speranta ca vom avea (inclusiv economica, si aia tot din democratie ca si concept general face parte, daca ne place democratia atat de mult cum zicem), daca se aliniaza astrele? Eu sunt foarte putin optimist si nu imi ghidez viata pe sperante. Ca exemplu, sa zicem ca ai un sistem de tip mafiot care are puterea si capuseaza totul, de la economie la sport. Eu nu imi pot imagina cum un sistem mafiot poate pleca de la butoane rugat frumos si nu imi imaginez cum un astfel de sistem ar fi atat de retard incat sa nu controleze si votul, adica sa se lase expus a prost. Legat de ce zic cu "raul nu se legitimeaza", este fix ce vezi scris. Cand vezi un rau, nu il sustii. Opinia mea este ca asta avem ca optiuni de vot acum, toti. Opinia altora poate diferi, fiecare are dreptul de a alege cu mintea lui ce face cu al sau vot. Legitimarea la vot e simpla. Aceasta legitimitate a alesilor vine din prezenta la vot. Si daca iti anulezi votul, tot se pune la prezenta. Ciudat ar zice unii...

Expand full comment

Nu am ratat nicio votare de când am împlinit 18 ani, adică în ultimii 24 de ani și nici nu plănuiesc să ratez vreuna. Este dreptul meu, sigur, dar simt mai degrabă că am OBLIGAȚIA să votez.

Expand full comment

"Trebuie" pentru că nu consider că mecanismul de anulare a votului are vreo relevanță în România. La cum sunt lucrurile actualmente, cred că unii politicieni s-ar bucura nespus să nu iasă lumea la vot, astfel încât, punând mașinăria de partid la înaintare, să se poată juca puțin cu cifrele și cu finalitatea votului. De asemenea cred că e important să fie mai multa diversitate printre votanți, să se vadă că și cei tineri ies la vot, și că ne interesează și pe noi ce se întâmplă în țara asta, chiar dacă trebuie aplicat, din nou, votul răului cel mai mic.

Expand full comment

Îmi vine încontinuu așa o scenă din filme, prin Evul Mediu de ex. (alegeți voi una, sunt prea multe): mulțimea în piața publică, murdari, bolnavi, în noroi, fără dinți, hâzi și puţind, zdrențăroși, amărâții ăia vai mama lor (știți tabloul, empatie maximă) și dintr-o dată li se dădea putere (falsă) pt câteva clipe, să arunce către unul sau unii, mult superiori intelectual sau social, cu pietre și cotoare de ce mai era pe acolo... și rânjetul lor... Nimic mai macabru!

Așa știu eu să descriu trăiri, gânduri, sentimente...

Mai plastic, doar foarte multă stupoare 😶

Expand full comment

Trebuie, desi initial doream sa invalidez votul fiindca nici unul din candidatii prezidentiali nu imi placea. M-am mai uitat o data peste lista de candidați si am gasit pe cineva de care nu imi e rusine. Din pacate are 0 șanse.

Expand full comment

George, eu merg la vot doar ca sa mi-l invalidez si sa ma asigur ca nu exista vreo sansa sa fie folosit numele meu pentru vreo frauda.

Nu ma reprezinta niciuna dintre optiunile disponibile pe buletin.

Expand full comment

Nu merg la vot pentru ca si asta e o alegere in procesul democratic deseori ignorata tocmai de cei care incearca sa te indemne la vot folosindu-se de replica "trebuie sa iti exerciti dreptul democratic". Imi voi exercita in continuare dreptul democratic de a nu alege aceiasi idioti de alta culoare de partid, avand in vedere ca asta e singura alegere din ultimii 35 de ani.

Expand full comment

Nu merg la vot pentru că am pierdut încrederea în sistemul politic. Politicienii de obicei fac promisiuni care rămân neîndeplinite și am senzația că interesul cetățenilor e pe planul doi, iar puterea este în mâinile acelorași grupuri de influență. Mi se pare că votul meu nu ar schimba nimic esențial. // Iti recomand restaurantul Tacos Factory de pe Basarabia 80 :)

Expand full comment

Am cu cine să votez, adică cu Mr și Ms Nimeni. Eu mă duc să-mi anulez votul, deoarece nu cred în scuza asta cu "răul cel mai mic", sau "păi le dai altora dreptul să voteze pentru tine?", ori "păi și '89 pentru ce a fost atunci?". Nu trebuie să nimic, am dreptul la vot cum am dreptul să-l anulez sau să nu votez.

Am privit toate podcasturile posibile cu candidații, dintre cei care au șanse și niciunul nu e întreg la cap sau coerent, decât Simion. Dar unirea Moldovei cu noi mi se pare o prostie, oamenii dacă nu vor, nu vor, lasă-i în pacea lor. Și dacă ar câștiga nu ar reuși să facă asta, în timp util. Până și el a spus că pentru un război, armata nu e pregătită, ar lua ani să se pună pe picioare, și sigur mai mult de 4 ani. Plus, eu una nu sunt religioasă, dar cred că un om mai conservator, cum e el, are principii și valori (chit că sunt împrumutate, duc se ipocrizie sau altele), și dacă are asta, ar avea mult mai puține șanse să facă vreo gafă politică (să fure, să-și pună familia în parlament, să toate alea ce psd/pnl face de mulți ani). Ce intrigă pe mulți, și pe mine de altfel, într-un mod neplăcut, e că-i "place" de Trump. Poate, nu știu, e una din modalitalitățile lui de a fi "controversat", ca lumea să-l bage în seamă, exact cum a spus și el "ca se te vadă lumea trebuie să fi gălăgios", și chiar are dreptate, dacă ar fi fost și ceilalți candidați la fel de tari cu gura, poate șansele erau mai mari și pentru alte partide, alți candidați independenți. Nu e nicu pro-rus, sau vreun țăran convins. Se potrivește, dar eu una n-am găsit încă ceva ce nu se potrivește și asta mă face să mă gândesc de două, trei ori.

Iar Ana Birchal (care are acolo, un pic, câteva șanse), e un pic complexată. Adică, bun, ai făcut facultatea la Yale, nu e nevoie să menționezi asta de n ori. CV-ul arată bine, dar e prea diplomată pentru gustul meu, prea diplomată poate și pentru gustul multora. Trebuie să vezi și nuanțele, nu doar culorile. Și Geoană evită multe subiecte, Lasconi se îndoaie cum dorește vântul, deci, să mai zică cine, ce despre votarea "binelui cel mai mare"?

Expand full comment