Ai treabă pe 30 ianuarie (joia viitoare)? Pentru că la ora 18:00 o să lansez cartea Niște animale în Librăria Cărturești Modul (București, Piața Universității, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”), locul ideal să vorbim de locuire, urbanism, violență alături de Cosmin Perța (moderatorul și coordonatorul colecției Pantazi de la Litera), Andrei Mihail (antropolog) și Roxana Grigorean (psihoterapeut specializat in psihoterapia integrativa a traumei si psihoterapie sistemica de cuplu si familie)📕
Nu am încă afișul evenimentului, așa că pun imaginea de mai jos, dar la următorul newsletter revin cu afișul ăla frumos. Totuși, îți poți pune deja în calendar data: 30 ianuarie. Ora 18. Și dacă n-ai citit cartea o poți face până atunci că poate ai vreo întrebare din ea. O poți comanda de AICI ori pe VOXA dacă vrei s-o citești pe telefon. Ne vedem acolo🫶
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Eram curios cum vezi viitorul personal din punct de vedere politic. Ceilalți abonați la newsletter au răspuns așa și așa:
Eu? Mulțumesc de întrebare. Pe la 19 ani am hotărât cu cel mai bun prieten să schimbăm partidele mari (și corupte) din interior. El s-a băgat într-unul, eu în celălalt. 3-4 luni mai târziu ne-am dat seama că n-avem cum și că planul nostru era imposibil de aplicat. În partidul în care intrasem eu funcția pe listele electorale se primea la schimbul unor „contribuții” la partid de la 50.000 euro în sus. Mi-a zis asta unul din Top 5 oameni din partid. Și cam toți șefuții și atârnache se aveau la mână (preponderent prin filmulețe în care își înșelau partenerii, ori parafilii care puteau afecta imaginea partidului), ceea ce îi făcea să-și paseze funcții între ei și să fie greu să-i înlocuiești, oricât de incompetenți erau. Arc peste timp, în ultima perioadă m-am tot gândit dacă să intru în vreun partid de care chiar să fiu legat (ideologic). Nu-s convins că vreau stresul ăsta și să fiu brusc vânat și contestat (mai ales prin prisma unor lucruri mai vechi pe care le-am zis/făcut). Acestea fiind zise, răspunsul meu (acum) este nu. ⛔
Știți deja, cine răspunde la întrebarea săptămânii poate câștiga cărți. Plus faimă și respectul umanității. Dar mai ales cărți. Mihnea a răspuns data trecută și a câștigat. Mihnea, dacă vezi newsletter-ul ăsta te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com cu două titluri din poza de mai jos⤵️
Pentru săptămâna viitoare❓
Probabil ești deja la curent cu situația din SUA și TikTok. Deci:
De ce „da”? De ce „nu”? De ce nu știi? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
…
Ce am mai scris ✍️
Am început să nu mai văd umorul din toată situația cu Călin Georgescu. Nu mai e funny. Și nu el e sursa sentimentului, ci faptul că a reușit să scoată la lumină o parte a societății care îmi lasă impresia că nu se mai poate face nimic. Sunt complet ireparabili. Putem să-i mulțumim lui Georgescu pentru asta, nu?
Am mai semnat un articol pentru Revista GOLAN, de data asta despre turism.
(Aproape) zilnic recomand niște articole pe care le găsesc interesante și ți le dau și ție la rubrica „De citit în drum spre casă”🚋
…
Notițe Mintale 🎧
În cel mai recent episod vorbesc de importanța fericirii și confortului unui părinte pentru creșterea unui copil👶înjurături traduse🤡o discuție între un socialist și un neoliberal📼și ce făceam dacă eram super erou🦸
Tu te-ai abonat? E doar o cafea☕
…
Ce am mai citit📚
Casa somnului de Jonathan Coe - n-a fost pe gustul meu, dar asta nu înseamnă nimic. O să mai bag o fisă peste câțiva ani, poate n-am fost acum pe aceeași frecvență cu autorul. Mai mult m-a fascinat faptul că traducătorul cărții, Radu Paraschivescu, nu știe să traducă înjurături. „Supid fuck” e „prost futu-i”. Și altele.
Pe Instagram țin lista tuturor cărților citite din 2020 și până azi📚
…
Publicitate, dar stai așa… 🅿️
Îți ziceam data trecută de cadoul pe care vreau să-l las lu’ fii-miu, sub formă de jurnale completate de bunici. Și vă întrebasem dacă voi ați avut ocazia să îi cunoașteți. Cam trist că 50% dintre voi aveți informații de la „cât de cât” în jos despre viețile lor. Poate că următoarea generația va cunoaște mai multe despre bunici și lumea lor.
Săptămâna trecută discount-ul pentru Jurnalele de la bunici era 20%. Săptămâna asta e de 15%. Deci…
…
Cuvântul săptămânii📖
Fiduciar - cu o valoare fictivă🔮
Exemplu: „Influencerii au o valoare fiduciară.”
…
Alte recomandări🎈
Am început să ne mai uităm la câte un episod Dr. House. Hugh Laurie e amuzant (dar cu adevărat comic era împreună cu Stephen Fry, dacă nu știți sketch-urile lor). Altfel, dacă ești ipohondru evită acest serial. Mai ales într-o țară în care ai non-stop reclame la medicamente💊
Am mai spus că-mi place acest canal, iar aici aveți o analiză a evoluției umorului de la SNL📺
Teoria lui Bayes, explicată foarte frumos. Nu știi când ai nevoie de ea♾️
Cine și de ce a luat premiul Nobel pentru Economie în 2024💱
În încercarea de a face cele mai bune paste bolognese am încercat și rețeta asta. Au ieșit foarte bine🍝
Reguli simple ca să-ți iasă sandvișul bine🥪
O discuție interesantă cu un profesor de economie despre socialism, capitalism, comunism. Gazda nu era prea bine pregătită pentru discuție, dar ce spune profesorul e important (pentru cei care gândesc precum dânsul)
…
Cântă lăutare 🎶
Zilele astea am avut chef de versuri mai drăgălașe, mai de adormit copilul. Dar să placă și părintelui. Așa că am dat play discografiei Niște Băieți.
Dacă e prea mult gigi pentru unele urechi se poate opta pentru varianta originală și ușoară:
Dar să știți că un copil adoarme și pe punk.
…
Ceva frumos🖼️
Mi-a plăcut mult acest tablou. „Portret de familie” de Boris Davydov (1972-1974). Dacă aveți pe acasă originalul și n-aveți ce face cu el îl primesc eu.
…
„George, de ce ești răuț?”👺
Presa aia bună pune titluri d-astea ca omul care nu citește mai mult de titlu să înțeleagă faptul că spitalele te omoară, doctorii te omoară, sistemul te omoară. Furie ce ar putea convinge diverși că trebuie să voteze un extremist. Inutilă facultate… inutilă… o spune unul care a trecut prin dânsa.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți vreuna din cărțile publicate până acum: „Îmi pare rău că am muncit” (2020), „Miercuri10” (2013), „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa” (2021) și cea mai nouă „Niște animale” (2024). În unele librării mă găsiți la „H”, de la Hbonea.
Țin minte o perioadă în care tik tok ul era o altă platformă (lily, li.. li ceva), în care postai doar muzică. Menționez asta că, dacă nu mă înșel, era deținută de aceeași conpanie. Am avut-o și eu, când îmi luaseră ai mei primul telefon, la 13, 14 ani. Când a apărut tik tok ul, l-am instalat dar nu l-am deschis vreodată și nici până azi nu mi-am făcut un cont.
Partea cu "E folositor, nu e?" e discutabilă (un comentariu de mai jos). Cu siguranță e și folositor, nefolositor, pe acolo mai e și artă și neartă, și fesieri adevărați, și falși, și minori de care se îndrăgostesc adulții, etc etc.
Revenind la informația asta atât de "necesară" pe care o oferă aplicația, există expresia aia : "miroși a Google". Când două persoane elaborează un subiect complex iar una dintre ele știe doar frânturi, și totuși, persoana din urmă se umflă în pene sau în buze zicând "las' că știu eu mai bine". Se poate aplica și la tik tok. O persoană are licență, master sau doctorat la medicină și cealaltă îi spune "lasă, știu și eu medicină, am văzut reel uri pe tik tok. Ia uite că știu ceva despre lobul frontal dar nimic altceva". Nu ai cum să știi tot despre toate într-o viață. Poate nici în două sau trei.
Iar asta cu arta, sunt și alte locuri în care poți să te expui, nu într-un loc care susține , nici nu știu cun să-i zic, suprasolicitarea creierului cu tot felul de nimicuri. E vorba de etică (echivalentul angajaților de la Kfc care s-ar muta într-un loc cu mâncare sănătoasă; sau soldații dintr-o ofensivă care ar zice "nu mă, nu vreau să merg"; ăștia din onlyfans care ar înceta că susțin tot felul de complexe; la fel și cu tik tok erii). Și nu doar tik tok ul susține nimicurile, mai sunt și alte platforme (instagram, youtube). I-am spus cuiva că nu mai intru pe instagram că tot ceea ce vrea feed ul ca eu să fac e să : râd, mă enervez, râd iar, mă plictisesc, mă supăr, plâng, râd iar. E ruleta rusească cu emoții.
Bineînțeles, mai e și chestia cu proasta informare (alegerile), cu arta făcută de inteligența artificială. Mi-am luat recent o țeapă de la youtube când ascultam un album de blues/reggae, ca după vreun sfert de oră să mă uit în comentarii și să aflu că artiștii nu există. Tot canalul era plin de muzică generată în modul ăsta.
Sunt multe de punctat la subiectul ăsta, foarte multe. Eu totuși văd mai multe argumente pro pentru ștergerea lui, la noi și oriunde, decât argumente contra
"...a reușit să scoată la lumină o parte a societății care îmi lasă impresia că nu se mai poate face nimic. Sunt complet ireparabili."
D'aia!