21 Comments
User's avatar
Bounegru Iulian (Iullyan)'s avatar

Cred că violența fizică a scăzut în rândul tinerilor. Acum 20 de ani era mai periculos sa mergi noaptea pe strada decât acum.

Așa spune și un psiholog (link https://news.weill.cornell.edu/news/2015/12/violence-declining-psychologist-says) care a studiat asta. Cu toate crimele celor 2 războaie mondiale, secolul 20 a avut mai puține crime decât secolele precedente.

Expand full comment
Ioana's avatar

Legat de violența în rândul adolescenților, primul meu impuls a fost să spun că eu cred că a scăzut ușor. Însă am niște amintiri din perioada liceului sau chiar din școala generală, despre care am vorbit inclusiv la terapie, legate de bătăi la care doar am asistat.

Ideea e că, de fapt, eu cred că violența a crescut, doar că nu mai este vizibilă pentru noi, pentru că nu mai facem parte din acel mediu și nu vedem cât de violenți sunt adolescenții sau cât de violente sunt, în continuare, mediile din școli.

Îmi amintesc că aveau loc bătăi aproape zilnic sau cel puțin săptămânal, dar părinții nu aflau, pentru că le ascundeam de ei. Și cred că acest obicei se menține și acum. Cred că, în rândul adolescenților, violența a crescut — doar că noi nu mai avem vizibilitate.

Expand full comment
Constantin Sitaru's avatar

Părerea mea este că violența și ura între semeni crește ușor din mai multe motive dar unul dintre ele este polarizarea cauzată de rețelele sociale ale căror algoritmi sunt potentați de ură, violență și, in general, sentimente negative. Din păcate, așa funcționează mintea umană: sentimentele negative sunt cele care atrag cea mai mare audienta și asta duce la polarizare, care ulterior duce la mai multa violenta s.a.m.d.

Ce e de făcut? Să petrecem mai mult timp in afara ecranelor: cu prieteni, familia, in natura, etc. Da, știu, sunt clișee dar sunt niste metode foarte simple de conectare cu ceilalți și de evitare a urii create de online.

My 2 cents.

Expand full comment
Bounegru Iulian (Iullyan)'s avatar

E posibil sa fi crescut agresivitatea in limbaj, dar cred că violența fizică a scăzut. In anii 90 era ceva sa vina parintele unui copil să îl bage in casa in palme sau șuturi, la școală era normal să primească palme, arătătoare și să fie trași de urechi sau perciuni. Lucrurile astea nu se mai întâmplă.

Expand full comment
Bounegru Iulian (Iullyan)'s avatar

..era ceva normal sa vina...*

Expand full comment
George Bonea's avatar

S-a referit că era normalizat comportamentul 😁

Expand full comment
Constantin Sitaru's avatar

Așa e, sunt total de acord cu faptul că violența părinților asupra propriilor copii, sau chiar ai altora, a scăzut semnificativ. Mi se pare normal și logic, evoluăm și odată cu asta devenim mai înțelepți și căutăm metode mai blânde de a ne crește urmașii.

Dar, pe de altă parte, văd tot mai multă violenta între copii, cei care sunt cei mai expuși riscurilor amintite anterior de mine din rețelele sociale. De la vârste foarte fragede se lovesc fără a avea vreun sens măcar/justificare violența lor. Sper totuși că mă înșel, chiar mi-aș dori.

Expand full comment
Flavian Daniel Rotaru's avatar

Eu cred ca ar trebui sa ținem cont și de contextul social in care a crescut fiecare, mai ales când răspundem la aceste tipuri de întrebări. Pentru ca realitatea obiectivă este deseori deferită de realitatea fiecăruia. Momentan, pentru mine, mi se pare la fel, sau poate mai puțin intensă violență în rândul adolescenților de acum, față de cum era în anii 90-2000-2010. Eu am crescut în anii 2000 iar adolescenta am avut-o în jur de 2010, dar încă îmi aduc aminte de reglările de conturi între cartierele din orașul meu, de multe ori sângeroase și cu multe vizite la secții, spitale etc. Fizic și psihic era mai intens, însă nu erau la fel de dese știrile cu adolescenți curmându-și viața din cauza abuzului de orice fel, asta trebuie menționat.

Expand full comment
Olga Muntean's avatar

Nu spun pentru toată lumea, dar din ceea ce văd eu- nivelul de violență a scăzut semnificativ. Copilul meu e foarte mic, dar surorile au adolescenți, și constat că în viața lor e mai puțină violență decât a fost la mine. La mine, la rândul meu, a fost mai puțină violență decât la fratele și surorile mele mai mari.

Expand full comment
Alex's avatar

Eu sunt de parere ca a scazut semnificativ. Ce ne apare pe social media e doar din cauza ca acum exista mai multe camere si optiuni de distribuire a diverselor cazuri.

Expand full comment
Roxana's avatar

Eu cred ca noi, copiii anilor 70/80, am trait intr-o societate mult mai violenta decat cea de astazi. Numai cate batai erau in familii, cati copii batuti cu cureaua, cu furtunul de la masina de spalat, copii legati de calorifere! Iar copiii agresati de parinti se razbunau la scoala. Cate capete sparte, cate batai, cati profesori agresivi de-a dreptul! Ca fata, nu puteai merge pe starda fara sa iti puna mana pe fund 4-5 cretini. Sa fim seriosi!

Expand full comment
RADU IONUT TITOVEANU's avatar

Media

Atmosfera ce se respira zilnic ,plina de ....pfff nici nu știu să definesc exact fara sa lovesc pe cineva.

Clivajul, decalajele și diferențele dintre părinți copiii-stratificarea falsa și găunoasă a societății....

Expand full comment
Blue-Maav's avatar

legat de quiz... sa fim seriosi, tot timpul au fost "probleme" in randul copiilor si adolescentilor, depinde insa cat de mult sau putin vizibile erau. Si pe vremea mea, maica, era bullying in scoli big time! E un fenomen "normal" sa-i zic asa... poate putin exacerbat in generatiile astea datorita educatiei si democratiei. Altfel, a fost, este si va fi!

Expand full comment
RADU IONUT TITOVEANU's avatar

Cu cât o societate se îndepărtează mai mult de adevăr, cu atât mai mult îi va urî pe cei care îl spun.

Expand full comment
Vasile Decu's avatar

Hmmm. Sper că nu am încurcat sondajul :) Căci eu am răspuns cu „a crescut semnificativ” (deși, comparativ cu adolescența mea super-mega-violentă-fizic din Slobozia anilor 90, știu că violența fizică a scăzut dramatic în aceste decenii) pentru că eu cred că, acum, trebuie să includem la violență și bullying-ul psihologic și efectele atât de toxice ale social media. Doamne, ce bine că nu am avut social media în anii mei de școală, aia-mi mai lipsea...

Expand full comment
CrisPush's avatar

Bombardamentul de informații de care are parte un adolescent, din cauza smartphonului și fuga după atenția lor a rețelelor sociale.

Expand full comment
RADU IONUT TITOVEANU's avatar

Progresul nu înseamnă sfârșitul prostiei, ci doar upgrade-ul ei. Newspeak-ul lui Orwell nu este abandonat ci doar actualizat.

Expand full comment
Andrei's avatar

A scăzut violenta si a crescut stresul si presiunea sociala. Nu e un moment bun sa fii adolescent cred :(.

Expand full comment
Ana's avatar

Cred că a rămas la fel. E ceva specific vârstei. Orice generație trece prin asta. E o experiență care "trebuie bifată" dintr-o ipostază sau alta.

Mai degrabă se schimbă peisajul și contextul în care se petrece. Unii au trăit o în ghetouri, alții pe net/rețele alții în toaletele școlilor private etc.

Expand full comment
RADU IONUT TITOVEANU's avatar

Revin

Expand full comment