15 Comments
User's avatar
anca's avatar

Aceste soluții au fost incercate și nu au influențat semnificativ consumul. De exemplu experiența Olandei (Țările de Jos) a arătat că legalizarea drogului ușor a dus la rate mai ridicate în consumul drogurilor de mare risc. Rezultate au fost obținute atunci când școlile au pus la dispoziția copiilor programe de sport și joc/socializare după școală, creând contexte care au sporit coeziunea și integrarea socială. Elevii mai fericiți și mai încrezători devin mai greu consumatori.

Expand full comment
Bounegru Iulian (Iullyan)'s avatar

Cred că problema cu drogurile e complicată. Nu am răspuns la sondaj, că sunt sigur că niciuna din variante, aplicată de una singura nu va rezolva nimic.

Cred că niște oameni cu experiență în domeniu trebuie sa ia la puricat ce au făcut alții nasol, și să se asigure că nu se implementează deloc așa ceva la noi.

Apoi să vadă ce s-a făcut bine, și să adapteze la contextul românesc.

Sunt sigur că pedepse mai mari și atât nu vor fi suficiente, și nu vor aduce vreun beneficiu semnificativ.

Cred că trebuie implementată o educație buna, campanii ok gândite (nu ce e până acum) și, unpopular opinion: poate ar trebui legalizate niste droguri ușoare naturale că sa nu mai intre pe piața neagră tot felul de droguri sintetice pe care niciun doctor (medic) român nu le cunoaște.

Expand full comment
Adrian's avatar

Salut!

Educație care să plece de acasă și să continue în școală, o educație care să ofere o înțelegere a fenomenului, a riscurilor. Aș fi optat și pentru informare în media dar și pentru tratament, dar cred ca totuși educație ar face o diferență semnificativă.

Expand full comment
Daniel Fatu's avatar

Cresterea consumului de droguri în România este exponențială în ultimul deceniu, consecință a creșterii economice suntem priviți de traficanții internaționali ca fiind o piață mai atractivă financiar decât eram acum 15-20 de ani sau înainte. Soluția nu mai este pedepsirea consumatorilor, suntem țara în care condusul mașinii sub influența alcoolului sau a drogurilor e în floare indiferent de pedepse. Soluțiile cu speranță reală de reușită sunt atât îndreptate spre traficanți cât și consumatori.

Statul trebuie să treacă consumatorul din vizorul Ministerului de Justiție în cel al Sănătații. Să prinzi un “Ionuț” de 20 de ani la festival de muzică cum are 1g pentru consum propriu la el nu se numește “captură”, se numește “hai să facem cea mai ușoară și irelevantă muncă să pară că facem ceva”, în timp ce după adevărații traficanți (kg, tone) nu se duce nimeni.

Consumatorul trebuie privit identic ca un consumator de alcool sau tutun pe care statul trebuie să îl ajute să aleagă cu intenție să nu mai consume, nu să îl bage la pușcărie pe “Ionuț”. O soluție ar fi legalizarea deținerii a 1-2g și posibilitatea testării purității lor. E mai safe să consumi o cantitate mică de substanță pură decât să te ascunzi de autoritați și să consumi amestecuri periculoase în necunoștiință de cauză.

Expand full comment
andrei s's avatar

Mai degraba decriminalizare decat legalizare. Si combinata cu restul solutilor pe care le-ai trecut in survey (mai putin inchisoare pentru consumatori). Cred ca cel mai bun exemplu e Portugalia.

Expand full comment
Roxana's avatar

In realitate, cred ca solutia este o relatie excelenta in familie, intre parinti si copii. Cred cu tarie ca aici este cheia. Insa tu nu ai pus aceasta varianta, deci am bifat si eu aia cu educatia in scoli...desi, daca un copil/adolescent traieste iadul pepamant acasa, scoala nu poate face nici o para!

Expand full comment
Irina Botezatu's avatar

Salut! Dacă întrebarea este despre reducerea consumului „actual”, din prezent, din societate, atunci răspunsul imediat, pe termen scurt și mediu este accesul la tratament pentru persoane cu adicții severe și medii de substanțe psihotrope ilegale și legale. Pe termen lung și în scop de prevenție al unui „eventual” consum, atunci educația pe tema asta în școli este răspunsul.

Expand full comment
Doru's avatar

,,Frica pazeste pepenii''

China

Expand full comment
Costin Pețanca's avatar

Eu când eram mic eram atras de orice era interzis, oricâtă educație aș fi primit de la școală și de la părinți. Așa ca pentru mine soluția ar fi să legalizăm drogurile ușoare

Expand full comment
Dan's avatar

Ciao. Nu am prea avut ce alege din sortimentul oferit. La punctul 1 corect ar fi fost "pedepse mai mari pt traficanti". Punct. Dar nah, fie cum spui. Multumesc.

Expand full comment
George Bonea's avatar

Am notat raspunsul. Si eu m-am gandit la “mai mari”, dar am limitare de caractere la optiuni.

Expand full comment
Dan's avatar

Aaa, nu la asta ma refeream ci la faptul ca nu vad de ce ai aplica pedepse mai mari consumatorilor. Este alegerea lor in definitiv. Hai sa-i pedepsim si pe alcoolici atunci. Dar nu, pe alcool statul a pus timbru, incaseaza bani. Legalizam drogurile usoare, le taxam corespunzator, iar pe traficantii adevarati ii bagam adanc la inchisoare, pedepse de peste 10-15 ani. Asta ar fi corect. My opinion

Expand full comment
Stefan's avatar

Băgați la pârnaie toți drogații. Cei fără șanse de recuperare aruncați la spitalele de nebuni. Așa mai facem și locuri de muncă.

Expand full comment
George Bonea's avatar

Ok…

Expand full comment
Dan's avatar

Ok, god. Inchizitie te numesti.

Expand full comment