Poporul a votat. Și eu țin cont de voința poporului, nu ca ăia din Parlament.
Acestea fiind zise, am să vă ofer tot ce pot eu mai bun, informativ și relaxant în fiecare săptămână. Lăsăm ziua de luni, da?
P.S. - m-aș bucura să crească numărul vostru pe Substack. Momentan pare o zonă mai spălată în care poți duce o conversație. Așa sper.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Citesc o carte despre jocurile de noroc și din moment ce conceptul de loterie de stat a apărut ca formă de strângere de fonduri pentru buget m-am gândit să vă întreb dacă, în plin avânt al caselor de pariuri sportive, ați considera oportun/etic/corect ca statul român să-și creeze propria casă de pariuri sportive și să folosească profitul în proiecte de stat.
Votează. Și argumentează la comentarii.
…
Ce am mai scris ✍️
În plină isterie că școala românească „nu mai e ce a fost” am încercat să fac puțină lumină în plânsoteala asta și să vă reamintesc faptul că școala românească n-a fost niciodată ce a fost;
Reclamele la pariuri sportive și-au atins apogeul cu ocazia reclamei care încurajează suporterul să parieze împotriva echipei de suflet. Nu poți mai jos de atât.
Un om din Publicitate și-a dat demisia. Dar a spus și ceva din suflet. Hai să nu-l lăsăm să dispară când vine vorba de un mediu cu atât de mulți oameni toxici.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai pus pe Youtube📹
Dacă nu-mi știți CV-ul (ceea ce e normal și ok) probabil nu știți că de ceva timp sunt copywriter pentru cei de la Skillab România (în străinătate se numesc Laba Academy… oare de ce au schimbat numele în România?). Skillab înseamnă și Skvot sau Robot_dreams. Toate astea trei sunt școli live-online pe diverse arii. Cu toate că mă ocup de toate trei, ca orice părinte balcanic am un preferat: Skvot - cursuri în domeniul publicității. Nu-l favorizez, nu-i dau friptura mai bună, stați liniștiți.
Pentru Skvot am lansat un prim episod de Podcast cu oameni relevanți în domeniul publicității. Or să vină și altele, dar vă recomand să-l vedeți pe primul pentru că a ieșit o discuție productivă și interesantă, cu doi publicitari cu experiență, despre influența AI-ului în domeniul creativ.
O să fure tehnologia munca publicitarilor? Tu ce crezi?
…
Ce am mai citit📚
The Beauty Myth de Naomi Wolf - în ultimii 2-3 ani caut să citesc mai mult din zona feministă. Până nu citești nu realizezi anumite probleme, mai ales ca bărbat. Cartea asta, în ciuda unor puncte care sunt nițel greșite - Elisabeta Bathory e considerată româncă (ori subiecte care necesită o discuție mai nuanțată), subliniază niște aspecte total ignorate de cei mai mulți dintre noi. Zilele următoare mi-am spus c-o să pregătesc pentru Revista Golan un text cu un ceva înțeles din cartea asta. Recomand.
Nu ezita să-mi recomanzi vreo carte. Eventual să-mi spui și în 2-3 rânduri de ce. Mulțumesc.
…
Ce am mai văzut 📺
Terminus Paradis - am văzut filmul ăsta acum vreo 10-11 ani și n-am înțeles prea multe. L-am revăzut acum și parcă… parcă-i altceva. Păcat că din el s-a viralizat doar partea cu Căpitanul Burcea. Sunt multe alte faze foarte foarte bune. Am văzut multe din Bucureștiul copilăriei.
După cum probabil ai văzut, îmi place să gătesc. Și sunt și tocilar în anumite aspecte. Așa că l-am descoperit pe Ethan Chlebowski, modelul meu în materie de vlogăreală. De mult n-am mai zis de cineva „vreau să fiu ca el”. Dar chiar aș vrea să fiu ca el. Recomand orice episod de pe canalul lui de Youtube.
Dacă tot suntem la capitolul canale de Youtube îl mai recomand și pe acesta, TLDR News, pe partea de politică. Sper să nu mă înșel cu privire la ei, până acum mi s-au părut echilibrați și relevanți.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
De sărbători am fost la Craiova, la soacră. Am mâncat, am dormit și apoi am mai mâncat puțin mai mult. Ce aș putea să recomand după perioada asta?
Nu știu dacă am zis asta îndeajuns de des, dar îmi place să merg pe stadion la meciuri de fotbal. Nu sunt fanul vreunei echipe (știu cu cine nu țin), dar îmi place să văd fotbal românesc. Eventual pe stadion. Nu văzusem arena din Craiova așa că m-am dus la Universitatea Craiova - Rapid. Mi-a plăcut. Recomand mersul la stadion. Din motive pe care o să le detaliez cu altă ocazie. Oricum, dacă te uiți la meciurile românești la televizor n-ai ce să vezi de reclame la pariuri și e imposibil să asculți comentariul.
Anul trecut am fost într-un Erasmus în Italia și dimineața ne trezeam pe piesa de mai jos. Zilele trecute se uita femeia la serialul „White Lotus” și am auzit piesa. Despre serial nu mă pronunț. Am văzut primul episod, nu m-a prins. Dar muzica e bună. Acum ascult doar asta:
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce am scris și publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Pe Facebook pun gânduri mai lungi. Dacă-s prea lungi le pun pe blog. Dacă-s prea intime le pun în newsletter. Dacă-s mult prea intime le țin pentru mine.
Pe Twitter mă joc.
Pe Instagram țin evidența cărților.
Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări.
Pe Patreon poți să mă jignești.
…
Dacă ți-a plăcut dă mai departe.
Nu dai de la tine.
Adam Ragusea, My name is Andong sau Joshua Weissman pot prezenta interes. Daca tot ai pomenit de Ethan :)
Ar fi o idee interesanta, doar ca o văd ca o sabie cu dublu tăiș.
Partea pozitivă o găsim, cum era de așteptat, din punctul de vedere strict economic. Mai multi bani la stat, acei bani pot fi investiți de ex chiar în sporturile pe care s-a pariat. Argumentul ar fi ca oricum oamenii pariază la enșpe sute de case pariuri, vorba aia farmacii și case de pariuri n-ai probleme sa găsești în București, așa ca banii aceia se duc oricum: Atunci de ce sa nu intre în visteria statului cu totul, nu doar din taxele pe care cei cu agențiile le dau?
Dar totuși, este morala aceasta decizie? Aici intervine partea negativă: prin crearea acestei case de pariuri cu "parafa" statului, nu cumva acel stat crează un mesaj (subliminal) ca e ok sa pariezi? Nu cumva acel stat utilizează/promovează aceasta metoda de a săraci (aici e părerea personală, știu ca unii oameni au făcut averi dar este o minoritate extrem de mică -pleonasm intenționat-) și profita pe baza acestor oameni?
Dar, în același timp, cu ce e diferit fata de ce fac casele de pariuri acum? Complicata problema