Hai să vedem dacă după „Eurovision” și „Românii au Talent” mai putem duce o săptămână. Evident că putem. Până mâine dimineață sigur ne luăm cu altceva.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Am pus întrebarea de mai sus, și în ciuda „i”-ului în plus, oamenii au știut la ce m-am referit. Am fost surprins să văd atâtea răspunsuri de „Nu”. Credeam c-o să mă lovesc de multe „vai, eu cu ai mei?! Cei mai buni prieteni”, dar ce să vezi.
Părerea mea?
Pare că ai mei au avut în tinerețe anumite hobby-uri pe care le mai fac și eu ocazional (munte, vacanțe - registrul ăsta), dar încă n-am aflat dacă aveam și viziuni similare despre viață, aspect greu de comparat din moment ce ei au copilărit într-o perioadă în care fața lui Ceaușescu era peste tot.
Ce făceau ei, tineri fiind, și-mi place și mie, e că primeau oameni în vizită, găteau, chermeze așezate cu vorbit mult, un joc de remy, cărți. Cel mai probabil, într-un univers foarte paralel, am râs mult cu ei la astfel de șezători nocturne. Poate că ne-am înțelege și cu privire la anumite aspecte socio-politice.
Pentru săptămâna viitoare:
De ce? Unde?
…
Ce am mai scris ✍️
Pentru Revista Golan mi-am imaginat o lume în care femeile au încredere în ele;
Și după ce am văzut ce au avut oamenii de comentat (dar mai ales femeile), am revenit cu un text mai lung despre publicitate, influența societății și… practic, despre păr. Concluzia, evidentă, e că fiecare face ce vrea. Dar nici vrutul ăsta nu e de capul tău.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
The old lie de Peter Parker - am dat de bijuteria asta într-un anticariat din Tel Aviv (d-aia recomand să vă puneți pe harta de vizitare în Străinezia și anticariatele). Mi-a plăcut foarte mult. Brusc am descoperit că-mi place și poezia (dar aia scrisă de soldați), dar nu e doar despre asta cartea. Nu zic totul aici pentru că o să revin cu un text dedicat pe tema cărții (lucrez la el și-l termin zilele astea), dar concluzia e (poate să fie): fantastic, ce prosteală glorioasă e războiul și cum bunicii noștri n-au știut pentru ce mor. Revin, dar parcați gloria morții pe front în minte;
Regele alb de Gyorgy Dragoman - de ceva timp lucrez la o carte despre copiii de la bloc. Și l-am rugat pe Remus să mă ajute cu niște recomandări, să văd și alte perspective literare prin optica unor copii. Probabil că Remus a înțeles „recomandă-mi și mie niște cărți atât de bine scrise încât să mă descumpănesc și să nu-mi vine să mai scriu”, altfel nu știu de ce mi-a recomandat Regele alb. Dar da, ceva foarte bun.
Tu ce citești zilele astea?
…
Ce am mai văzut 📺
Oameni de treabă - au băgat pe Netflix filmul ăsta și… wow! Cred că e cel mai altfel film românesc pe care l-am văzut în ultimii ani. Atât de imprevizibil, atât de… Chiar de revăzut, sigur am ratat unele lucruri. Și alegerea actorilor mi se pare fabuloasă. Nu vedeam niște fețe mai potrivite pentru personajele conturate;
Faust - după lungi așteptări am reușit să găsesc și eu două bilete la Faust. N-aștept decât de vreo 2-3 ani, dar anul ăsta nu s-au dat toate locurile instant, în primele minute după ce s-au pus în vânzare biletele. Am reușit să găsesc ceva la o oră după (noroc de newsletterul lui Victor Kapra). N-o să vă plictisesc, n-o să fiu sforăitor, spun doar că e o experiență care nu merită ratată. Nu văd de ce să nu vezi acest spectacol. Este un spectacol atât de impresionant încât l-aș pune pe harta turistică internațională. Și cu ocazia asta vreau să revăd și „Undeva la Palilula”. P.S. - nu trebuie să-ți placă teatrul ca să te bucuri de piesa asta. Doar trebuie să-ți placă surprinzătorul;
Am văzut finala Eurovizion. Multe piese praf, mult mai slabe comparativ cu ce a trimis România. Croația a fost o prăjeală, Germania a fost altă prăjeală, UK a fost o pițiponceală de Radio Zu, Israel o altă pițiponceală de club în Mamaia. Mi-au plăcut Moldova, Norvegia, Italia, Ucraina, Cehia. Sincer? Permiteți o părere nepopulară? Ucraina a avut anul ăsta o piesă mult mai bună comparativ cu anul trecut. Dacă nu câștiga pe emoție în 2022 merita cu siguranță anul ăsta. De fapt, anul ăsta chiar merita. Dar e greu să câștigi doi ani la rând, mai ales când într-o ediție o faci pe emoție geopolitică. A, de remarcat ce show-uri impresionante au avut multe țări (comparativ cu ieftineala TVR-istică, prea scumpă și aia pentru ce a livrat). Ați văzut ce simplu, curat, frumos și de impact a fost la cehi? Se poate dacă nu vorbim de instituții căpușate de fosile lipsite de creativitate.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Ca-n fiecare an (din ultimii trei), am ajuns și-n 2023 la Lazy Cottage (Laz, jud. Alba). Despre care am scris aici. E locul ăla unde te duci dacă vrei să te odihnești într-un sat liniștit, să stai la iarbă verde, să lucrezi pe laptop din natură, să faci foc în sobă, să te dai cu MTB-ul/cursiera, să spargi un lemn, să-ți ceri femeia de soție, d-astea. În poză e Pablo. Pablo e șeful locului.
Dacă ajungi prin zona Laz-Sebeș-Alba Iulia (poate chiar Sibiu), îți recomand să-i dai un semn lui Laurențiu (+40 752 266 765) dacă vrei un masaj. Impropriu spus „masaj”. Omul te recompune, îți ia fiecare os/mușchi/ligament și-l repune așa cum trebuie. ATENȚIE! Nu există „ședință de masaj de o oră”. Pentru el îți rezervi o parte bună din zi. Dacă dai cu sapa pe laptop e omul de care ai nevoie în viața ta. Se deplasează la cazare cu tot ce îi trebuie și la preț… hai să spunem că ai dat mult mai mulți bani pe burgeri în București/Cluj.
Am mâncat foarte bine la Martini (Sebeșel, jud. Alba) și Karlhof (Sebeș, jud. Alba).
Piesa asta:
…
O statistică?🌐
Nu mă așteptam ca Amsterdam să depășească New York, Barcelona sau Paris. Oare ce fac olandejii așa bine? Că doar nu se-nghesuie lumea la ei pentru climă și bucătărie.
…
Subtil🐦
Eu te cred că-ți place să alergi, dar vezi și cine câștigă imagine de pe urma mișcării tale.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce am scris și publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Pe Facebook pun gânduri mai lungi. Dacă-s prea lungi le pun pe blog. Dacă-s prea intime le pun în newsletter. Dacă-s mult prea intime le țin pentru mine.
Pe Twitter mă joc.
Pe Instagram țin evidența cărților.
Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări.
Pe Patreon poți să mă jignești.
Poți să citești si The book of tea de Kakuzō Okakura.
Îți permite și internetul să lucrezi la cabană sau mai mult pentru dat cu sapa pe laptop offline?
Legat de Amsterdam, poate ii ajuta și prețurile ridicate să urce în clasament, dar eu chiar cred că oamenii vor sa vadă canale, urbanism care nu vrea sa te omoare și nu știu de ce altceva ai merge in Amsterdam :)