Am așa multă treabă zilele astea încât hai să n-o mai lungim.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Data trecută vorbeam de:
De cele mai multe ori cei din categoria 4% (0 cărți citite pe an) justifică prin faptul că n-au timp. P-asta n-o înghit. Timp e. La naiba, ±73 ore/an le petrecem pe WC. Dacă în alea 73 de ore de tron „n-ai timp” să pui mâna pe o carte înseamnă că n-ai chef. Nu mai pun la socoteală orele petrecute în trafic, tren, avion șamd. Nu mai discut de orele petrecute urmărind conținut inutil la TV sau pe internet. Deci timp e.
Plăcere. Asta nu e. Din multe motive, dar eu îl reamintesc aici pe unul singur: școala românească te forțează să citești și nu supune la dezbatere ce citești. Citești pe principiul „pofta vine mâncând. Cu forța”. Uite că nu vine. Ba strică și pofta.
O altă curiozitate e legată de cei care spun că găsesc plăcere în citit, dar flendură o carte de 2-300 pagini într-o lună. Vă invit să vedeți un film în două săptămâni ca să vedeți absurdul „plăcerii” tărăgănate.
Pentru săptămâna viitoare:
Detaliază la comentarii.
…
Ce am mai scris ✍️
Nici să traversezi strada nu-i așa ușor într-o țară ca România;
De ce au murit bunicii noștri pe front? Și ce poziție are feminismul față de conflictele armate?
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Scandalul de Shusaku Endo - o superbă descoperire într-un anticariat din București. Dacă n-am mai spus asta până acum o să zic azi: pentru o viață sănătoasă citiți cel puțin un japonez pe an. Endo face ce știe orice japonez: e imprevizibil și personal. Și are darul de a ne face să părem pudici. Nu-ți refuza o carte cuminte despre fetișuri murdare.
Gogu de Valentin Gabriel Albu - cu domnul Gabriel Albu „mă știu” pe Facebook. Și mi-a dat să-i citesc lucrarea. Îmi place când oamenii îmi dau de citit pe gratis (e a doua plăcere după primit bani pe gratis). Am citit „Gogu” cu vocea tatălui meu în minte. Pentru că asta a fost atmosfera transmisă. Povești de tată, din armată. Observații fine din acel mediu. A intrat numai bine după „E pericoloso sporgersi” văzut săptămâna trecută. Din păcate nu mi-a plăcut un lucru la Gogu: prea scurtă (doar 100 de pagini, dar le citești lejer într-o ședere de 2-3 ore). Autorul s-a zgârcit la detalii, decor, ambient și s-a grăbit să surprindă cât mai mult din specificul fiecărui personaj, via dialoguri. Pot să spun că am făcut armata prin ochii lui Albu, dar a durat prea puțin.
Tu ce citești acum?
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Ziceam mai sus de anticariate. Preferatele mele din București sunt: Târgul Cărții, Trored și Unu. Dacă nu-s la una din astea mă găsiți la ExLibris;
De obicei, dacă-mi cumpăr ceva de la Târgul Cărții intru la un ceai și o baclava la Emre. Dacă beau o cafea turcească nu mai dorm trei zile;
Dacă tot am zis de cafea, în Craiova am fost să lucrez și să beau o cafea bună la Harvest Specialty Coffee. Frumos decorat, mediu bun de lucru și… dacă vi se pare că… pentru că muzica din surdină este exclusiv despre Iisus… e pentru că. Dar e ok, nu deranjează. Doar muzica e din filmul ăla, altfel e ok;
Dacă tot am zis că-s în Craiova, de câte ori sunt pe aici mă relaxez la Școala de Biliard. Da, îmi place să joc biliard. Așa că dacă ai chef vreodată s-o dăm parte-n parte… dă un semn.
Mergi la Centrul Ceh (București) să vezi filme și documentare bune. Gratis. Și-ți dau și bere gratis. Mergi diseară dacă ai cum. E un documentar polonez superb.
Și piesa asta pentru săptămâna asta:
…
Clique du Soleil 🤡
Dacă vă plimbați pe Facebook-ul domnului Vulcănescu o să vă delectați cu multe stări febrile religioase. O să vă distrați. El nu e reprezentantiv pentru toți creștinii, dar este (din păcate pentru ei) unul vocal și penibil.
…
Subtil🐦
Pentru prietenii publicitari, dar și pentru cei care nu știu ce îi lovește la raft.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce am scris și publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Pe Facebook pun gânduri mai lungi. Dacă-s prea lungi le pun pe blog. Dacă-s prea intime le pun în newsletter. Dacă-s mult prea intime le țin pentru mine.
Pe Twitter mă joc.
Pe Instagram țin evidența cărților.
Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări.
Pe Patreon poți să mă jignești.
Sunt elev, deci nu o să răspund la întrebarea din această săptămâna, dar vreau să îți fac două recomandări de carte: ,,Holocaustul în România’’ de Radu Ioanid și ,,Povestea generației noastre. De la monarhie la democrație’’ de Matei Cazacu. Am uitat să fac recomandările săptămâna trecută.
Bună,
Am întrerupt pentru câteva zile "Full catastrophe living" de Jon Kabatt Zinn pentru "Îmi pare rău că am muncit" de George Bonea. Ai dreptate, nu ar trebui să existe scuza "Nu am timp pentru citit" ...
Îți mulțumesc și pentru datele de genul ±73! Chiar aseară am citit capitolul în care "autorul", așezat pe tron fiind, a lăsat telefonul pe covorul din baie, ca să reflecteze după ce a văzut destule pe Instagram :)