Niște zile am fost plecat cu cortul, lucru pe care nu l-am mai făcut de… hoho! O să dau mai multe detalii despre asta mai jos. Până atunci hai să ne bucurăm de celelalte rubrici ale acestui newsletter care simt cum se prăjește în superba caniculă care nici măcar nu e la potențialul maxim al anului.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută discutam despre ce se întâmplă în Franța cu protestele. Poporul a hotărât că de vină pentru nasoalele alea e:
A învins Inechitatea socială, urmată de Politicile slabe de integrare. Frumos. Cineva a citit mai mult despre relația dintre Franța și copiii colonizaților care s-au mutat în patria mamă prin anii 50-60. Vedem cum evoluează lucrurile, dar mai ales, ce învață alte țări din greșelile francezilor. Noi cu romii o scăldăm grațios pe partea de integrare, ba chiar am și izolat unii dintre ei, norocul românilor fiind că marginalii săraci și discriminați refulează în muzică și devianță încuscrită cu organele de ordine, nicidecum ce s-a întâmplat în Franța.
Pentru săptămâna viitoare:
…
Ce am mai scris ✍️
Bucureștean fiind, nu-mi place percepția unora despre viața în Capitală. Orașele mari nu sunt rezervate zgomotului.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Spații mici de Adriana Jderu - tot la recomandarea lui Remus am încercat și această noutate din proza scurtă românească. Începutul e foarte bun. Foarte. Parcă e picătură din online-ul românesc (și nu numai). Spre final a reușit să mă mai piardă pe ici-colo, dar sunt ferm convins că buba e la mine pentru de cele mai multe ori o carte nu reușește să mă țină 100% implicat dacă nu e un fir lung și legat între povești.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Spuneam că am fost cu cortul. La bulgari. Menționez următoarele aspecte:
Loc de camping la Krapec. Frumos. Mi-a plăcut. O să mai. Aerisit, mult verde (îți pui cortul într-o pădurice), plajă aproape, dușuri/toalete curate, tot ce-ți trebuie. Fără internet (nu-i neapărat ceva bun dacă vrei să lucrezi) și cu semnal slab la telefon (dacă Digi);
Lucruri de care am remarcat că ai mare nevoie când mergi cu cortul (te rog să completezi dacă mi-a scăpat ceva): cort, saltea, saci de dormit, ladă frigorifică, tacâmuri, lanternă/ceva pentru lumină, Autan, o masă, scaune pliabile, hamac, baterie externă, table. Cele din urmă pot provoca dependență;
Am mâncat foarte bine la Yanitsa, Morski Briz și ferma de midii de la Dalboka;
Toată lumea vorbește românește în cele menționate mai sus, ceea ce mă face să cred că Bulgaria nu există, e un județ românesc ținut ascuns în afara sezonului estival.
Cum a spus și un prieten când stăteam pe plaja din Krapec: „frumoasă țară avem”.
Mai jos o fotografie de la un show de jonglerie cu poiuri de pe plaja din Krapec. Femeia a descoperit o pasiune relaxantă pentru ea și ceilalți. Vă țin la curent când trece la poiuri cu foc.
…
Cuvântul săptămânii📖
Vernacular - care este propriu unei țări.
Exemplu: „Bă, au ăia la Insula Iubirii niște expresii foarte vernaculare în ei.”
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce am scris și publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Pe Facebook pun gânduri mai lungi. Dacă-s prea lungi le pun pe blog. Dacă-s prea intime le pun în newsletter. Dacă-s mult prea intime le țin pentru mine. Pe Twitter mă joc. Pe Instagram țin evidența cărților. Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări.
Pe Patreon poți să mă jignești. Sau aici dacă te abonezi și vrei să dai cu mărunt în mine.
Raspunsul "DA" legat de incalzirea globala il vad doar partial "corect". Fiindca nu e nici NU, totodata, dar nici nu e un fenomen pe deplin declansat de incalzitorii de glob.
Este o incalzire globala accelerata de industrie si poluare in ultimii 150 ani, fapt real si dupa parerea mea, incontestabil, dar este combinata cu ciclurile climatice ale Pamantului aparute odata la cateva mii de ani care fac ce trebuie sa fac o planeta, adica sa se reimprospateze, sa isi echilibreze ciclurile si buna functionare.
A, si face asta cu sau fara noi. Faptul ca noi nu intelegem inca pe deplin ca "o zi din viata unei planete" se desfasoara pe zeci sau sute de ani in moduri in care ea stie mai bine, este partea a doua.
Dar Da, in urmatorii 50-100 de ani vor incepe migrari in masa de la nivelul apei marii la deal, ori migrarea asta va fi limitata de solutii anti-crestere a adancimii oceanului planetar, desi nu vad de ce ne-am chinui alte cateva sute de ani sa zgarmam in Pamant sa protejam cu diguri zone cu potential de catastrofa, in loc sa fim prieten cu el si sa invatam sa traim in sfarsit dupa legile lui, nu doar ale noastre.
legat de chestionar, daca oamenii de stiinta au facut studii si au ajuns la concluzia ca e nasoala treaba cu poluarea si incalzirea globala, atunci ii cred. dar mai si cred ca planeta se adapteaza si este intr-o continua evolutie si schimbare. probabil a mai fost asa acum cateva sute de mii sau milioane de ani. dar asta nu inseamna ca nu am o conduita "ecologista". incerc cat pot sa am grija de mediu si asta ii invat si pe copii