Zilele astea mă aflu în Țările de Jos (a.k.a. Olanda), într-o vizită de observație a stilului de viață lipsit de valori sănătoase, creștine și românești. Lucrurile-s complicate: ăștia și-au dat seama că dacă în locul mașinilor/locurilor de parcare faci spații pietonale, piste de biciclete, parcuri și locuri de relaxare pentru oameni, toată lumea e mai fericită, liniștită și mai sănătoasă. Cică se trăiește și mai mult. Nebuni!
Transportul în comun nu vine super repede (am stat și 10-15 minute după un tramvai), în STB-ul lor mai miroase a om care nu miroase frumos ca tine, dar nu se moare de silă, nu se răuț la burtică și nu se „mâine iau mașina”. Probabil că ăștia de Jos nu-s așa sensibili la mirosuri precum compatrioții mei care dacă nu le candește a Dove și Nivea sar repede în propriul cazan ca să-și miroasă podcasturile și audiobook-urile în liniște.
Eu aș mai rămâne pe aici să fac nițică observație de teren și să mă întorc la voi cu cele mai bune rezultate. Vă invit să-mi susțineți sacrificiul:
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută ne întrebam:
O să găsiți și niște alte motive ale cititorilor în newslleter-ul precedent. Altfel, de vreo 4-5 ani merg aproape zilnic (cel puțin de 2-3 ori/săptămână cu STB&metrou prin București - am renunțat încet la bicicletă din motivele enumerate aici). Lucrurile s-au schimbat. În bine. De la an la an. E loc pentru și mai bine, dar trebuie să vrea și plebea.
Cel mai des circul cu 335, 330, 311. Astea trei autobuze sunt chiar țiplă, vin des, curate, aer condiționat în cele mai multe. Am prins multe zile în care erau goale și era trafic. Am prins și zile mai înghesuite. N-am murit. Recomand aplicația InfoTB (Android sau Apple). În 96,9% din cazuri merge țuț.
Da, tramvaiul 32 e încă în urmă. Și multe alte linii. Dar cu nițică presiune și dedicare o să fie bine. Lăsați mașina acasă.
Iar pentru cei cărora străinii din autobuz le put am lăsat gândurile astea. Care se potrivesc perfect cu observația asta. Să nu mă repet.
Până atunci pentru săptămâna viitoare:
Aș aprecia dacă ai spune și ce formă au economiile tale: bani la saltea, la ciorap, în acțiuni, titluri de stat ș.a.m.d.
…
Ce am mai scris ✍️
Nu e un secret că-mi place fotbalul românesc. Așa cum e el. Și cred că a ajuns în halul ăsta pentru că nu mai batem covoarele.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Etica muncii la românii de azi de Monica Heintz - nu-s la prima lucrare a Monicăi Heintz și aștept cu nerăbdare și următoarele cercetări. Pe asta nu cred că trebuie s-o mai prezint pentru că titlul este un click-bait perfect care livrează pe măsura subiectului. Mai recomand și „Stat slab, cetățenie incertă”, singura carte care mi-a răspuns clar și corect la întrebarea „o să se unească Rep. Moldova cu România?”.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Așa cum spuneam, am petrecut niște timp în Țările de Jos. Poate vă ajută următoarele recomandări dacă vă nimeriți pe aici:
Am vizitat Nxt Museum pe care îl recomand pasionaților de digital;
The American Book Center e o librărie mare și plină de opțiuni, dar Books 4 Life înseamnă un anticariat uriaș cu mii de opțiuni;
Am nevoie de o pauză de sushi după experiența de la Ken Sushi. Standardele sunt și ele destul de sus;
Și am descoperit că-mi place să joc petanque. Puteți face asta într-un pub ca ăsta. Eu o să-mi mut plăcerea în parcurile din București. Poate dăm un joc.
În Rotterdam nu am ce să recomand. Am stat prea puțin, dar orașul este o bijuterie arhitecturală, doar mergi și te bucuri. Motiv pentru care-mi place ceva mai mult decât Amsterdam.
…
Ce am mai văzut 📺
Filmul „Barbie”. Nu am să emit vreo părere. Mai bine îl vedeți și ne auzim peste 10-15-20 de zile pe el. Fie, o singură opinie: e cea mai lungă reclamă din viața voastră. Da, este o reclamă. O reclamă foarte bine scrisă. Ideologic de bine scrisă. Gata, am zis deja prea mult. Să mai zică și alții și apoi continui.
…
Cuvântul săptămânii📖
Vechil - persoană care supraveghea și administra munca de pe moșie. Om de încredere al unui moșier.
Exemplu: „Am un head of la muncă, să mor de nu-i ca un vechil. Toată ziua e cu ochii pe noi.”
…
Urât ❤️
Am înțeles o treabă la ăștia de Jos. Multe străzi din orașe, chit că sunt cu dublu sens, nu au benzi trasate special pentru fiecare sens. Asta înseamnă că șoferul nu se simte de parcă e pe banda mă-sii, ci negociază foarte democrat drumul între el, ceilalți șoferi, bicicliști și pietoni. Motiv pentru care merge și mai încet. Nebuni ăștia, să n-am parte!
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce am scris și publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Pe Facebook pun gânduri mai lungi. Dacă-s prea lungi le pun pe blog. Dacă-s prea intime le pun în newsletter. Dacă-s mult prea intime le țin pentru mine. Pe Twitter mă joc. Pe Instagram țin evidența cărților. Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări.
Pe Patreon poți să mă jignești. Sau aici dacă te abonezi și vrei să dai cu mărunt în mine.
Urmăresc și eu niște oameni mișto (din Ro și Moldova mutați acolo) din Țările de Jos pe Insta. Depinde de fiecare ce își dorește, ce nevoi are etc.
Cică ar fi probleme pe la sistemul de sănătate publică iar localnicii deși toleranți față de cine vrei tu nu-s așa prietenoși dacă nu ești de-al lor. Nici mâncarea, gen fructe legume, nu prea are gust. Spunea că s-a bucurat că educatoarea la creșa copilului este străină (nu mai țin minte dacă spaniolă sau sud-americană) și mai caldă deoarece olandezii sunt destul de reci. Altfel, belesc și eu ochii la mulțimi de oameni pe biciclete.
Legat de economii, de cele mai multe ori de lene si comoditate bag banii in conturi de economii la termen. am ceva pus deoparte intr-un cont curent pentru situatii diverse, in rest depozite la termen sa ma pacalesc ca castig ceva din dobanda