Înainte să intrăm în cele obișnuite voiam să vă spun că am fost la Marșul Pride București 2023 și m-am bucurat să văd atât de mulți oameni. N-am mai fost de vreo 4-5 ani (în principal pentru că nu eram în oraș când se întâmpla), dar am remarcat câteva schimbări (raportat la pride-urile incipiente):
marșul nu mai are loc pe străzi izolate și cu puțină expunere la public, ceea ce înseamnă că a căpătat destulă vizibilitate încât să merită ieșirea la Strada Mare (ultimul la care am fost s-a ținut pe Kiseleff, între instituții și case care nu păreau locuite, lăsând impresia că e un eveniment privat pe care e bine să nu-l vadă alții);
mai puține manifestări anti. O singură icoană fluturată de la geam (la care s-a răspuns cu aplauze) și câteva persoane care au întins mici afișe cu mesaje religioase la 1-2 metri de marș. La care s-a răspuns tot cu aplauze;
nu știu cum a portretizat media evenimentul la știri, sper că jurnaliștii și-au făcut iar „treaba” de a arăta Pride-ul ca fiind o defilare a decadenței fetișiste care corupe minți fragede și duce la pedepse divine sub formă de inundații și secete. Am trecut pe lângă reporterii Metropola TV (Firea&Pandele TV) și d-aia zic;
m-a întristat/enervat prezența brandului Nivea la Pride (cu stegulețe și cort de activare). Din mai multe motive, primul fiind că Nivea este un brand cu n-jpe păcate (rasism, sexism, homofobie) cu care nu merită să te asociezi, iar al 4692 motiv fiind că Nivea o să uite de comunitatea LGBTQI+ imediat ce se termină evenimentul și-și calculează foarte atent susținerea într-o perioadă când e deja dezirabil s-o faci și pierderile de imagine sunt mult mai mici. Aviz McDonald’s care la ora la care vorbim are reclame cu cupluri LGBTQI+ în Țările de Jos, dar în România încă așteaptă să fie safe din punct de vedere business pentru o astfel de abordare de marketing. Pe scurt, când nu e avant la lettre și în acord cu o minoritate oprimată e doar marketing oportunist. Exista Nivea și când erau 5-600 participanți la Pride și-și luau bătaie de la extremiști.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vorbeam de economii:
Mi se pare că sunt într-o bulă care-și permite să pună deoparte peste 20% din venituri. Nu mi se pare, știu în ce bulă mă scald. Sunt curios cam ce rezultat am avea la un astfel de sondaj dacă ne-am raporta la întreaga țară și aș mai vrea să aflu dacă cei 51% din bula mea care pun deoparte între 15% și +20% din venituri sunt conștienți că sunt o excepție.
Pentru săptămâna viitoare:
De ceva timp e scandal că niște unii s-au mutat într-un residence (Greenfield) și s-au dus pe fenta de Photoshop a dezvoltatorului care le-a promis drumuri de acces prin pădurea în care oamenii s-au mutat ca să aibă aer curat, liniște & viață sănătoasă. Oamenii sunt șucăriți rău că și-au luat țeapă urbană și pentru că nu vor să urle la dezvoltator (nu știu de ce) țipă să le facă primăria (București/Sector 1) drum prin pădure. Ceea ce nu se poate pentru că dacă începem să trasăm drumuri prin toate pădurile după cum se mută unii „la 5 minute de metrou” ajungem foarte rău.
De altfel, cei de la Urboteca au un material foarte bun despre locuirea în residence-uri și o să auziți una bună despre cei mutați în Greenfield: la protestele anti-corupție PSD/Dragnea cei din Greenfield protestau să nu mai fie corupție PSD/Dragnea, iar câteva ore mai târziu protestau ca PSD/Dragnea să le dea puțină corupție să-și facă drum prin pădure pentru că și-au luat țeapă de la dezvoltator. (partea a II-a a înregistrării de aici). Un fel de urâm corupția, dar iubim pe coruptibili.
Întrebarea e simplă dar necesită un răspuns mai argumentat la comentarii: „Cine e de vină în cazul proiectelor imobiliare haotice și cine trebuie să plătească pentru ele, ori ce soluții se pot lua pentru cazuri precum Greenfield?”
…
Ce am mai scris ✍️
Publicitar fiind, am încercat să răspund la întrebarea dacă românii sunt proști sau nu. Cred că mi-a ieșit altceva;
E un text mai vechi, dar tocmai ce s-a dat un verdict în cazul menționat aici și rămâne cum am stabilit deja. Suntem vai și amar.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Space, difference, everyday life. Reading Henri Lefebvre - Lefebvre a fost sociolog și filozof, cunoscut pentru că-i plăcea să critice și să fie nemulțumit de multe, dar mai ales de cum era gândit și folosit orașul. Mai ales cum orașul era răpit de diverse elemente/instituții și omul de rând nu se mai putea bucura de el. Am vrut să văd cum l-au interpretat și alții. Recomand niște Lefebvre, face bine, mai ales în contextul Greenfield despre care vorbeam mai sus;
The right to be lazy de Paul Lafargue - Lafargue a fost ginerele lui Marx și atât de hardcore că până și Marx a zis „dacă ginere-miu e marxist eu nu sunt”. Caterinci de 1800. Altfel, Lafargue zice niște chestii interesante despre excesul și dragostea de muncă. O să mai vezi și niște glume despre capitalism și un rant post-mortem la adresa lui Victor Hugo.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
La întoarcere în țară am petrecut vreo 24 de ore în Dortmund. Nu pot să spun că sunt foarte impresionat de urbanismul industrial german, ba chiar mă așteptam să dau peste o țară la fel de eco-bicicletă-friendly ca în Țările de Jos/Belgia. Nu s-a întâmplat și am înțeles că e ceva des întâlnit. Cu altă ocazie o să încerc mai multă Germania, dar poate recomandați voi ceva anume;
Am uitat să vă spun că un motiv pentru vizita în Amsterdam a fost concertul The Slackers. E trupa care de 5-6 ani e mereu pe primul loc în topul celor mai ascultate formații pe contul meu de Spotify. Dacă-ți place să asculți ska/reggae/dub cu influențe jazz e posibil să-ți placă. De altfel, au fost o influență mare pentru Just Another Lie (cel puțin la nivel de mesaj).
Mi-am cumpărat un set de bile de petanque, așa că dacă vreți s-o dăm parte-n parte lăsați un mesaj cu ora și locul.
…
Cuvântul săptămânii📖
Refractar - (1) despre un material care rezistă la temperaturi înalte fără să-și schimbe structura, compoziția și caractere; (2) despre oameni care se împotrivesc la ceva.
Exemplu: „Ești refractar cu mine, sunt refractar cu tine.”
…
Frumix💩
Mi se pare normal să mărșăluiască oricine. A fost Marșul Normalității, apoi Pride și la final Gigi Becali cu o armată de preoți. După Gigi poate mărșăluiesc pe Victoriei și suporterii CSA Steaua care vor să curețe bulevardul de Gigi, iar după steliști să vină dinamoviști ș.a.m.d.. Totul bine când se termină cu mers pe jos și se demonstrează că Victoriei merită să fie bulevard pietonal.
Voiam doar să spun că, atât cât știu eu religie, să cari crucea ca Iisus pare blasfemic, pare divine appropiation (ca să parafrazez din noțiunea de cultural appropiation). Pare fudulie spirituală să îți atribui rolul de curățitor al creștinismului românesc, imitând corvoada mântuitorului. Firește, corect (în perspectivă ortodoxă) să cureți bulevardul de păcatele LGBTQI+iste, dar dacă eram ortodox nu mi se părea normal ca Gigi să-l joace pe Iisus, ori să se considere reprezentantul lui. Că-i Gigi, nu-i nimic sfânt acolo. Dar probabil mulți religioși merg pe principiul „dușmanul dușmanului meu e prietenul meu”.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări. Mă las jignit cu mărunt pe Patreon, ori aici.
Momentan sunteți 2.203 abonați.
Vina este a autorităților deoarece au permis construirea acelor locuințe.
Soluția este investigarea acordării autorizației de construcție. Iar dacă se descoperă un caz de mită, să fie trimiși în judecată atât edilul cât și dezvoltatorul, cel de-al doilea fiind obligat să despăgubească locatarii și să plătească demolarea construcțiilor.
Nu am un scenariu pentru situația în care nu s-a dat mită, pentru că astfel nu s-ar fi construit.
După părerea mea, în toată povestea Greenfield consider vinovate trei tabere:
1. Cei care s-au mutat acolo, deoarece nu s-au informat înaintea achiziționării proprietații și au fost naivi. Adică totuși, trăim în România anului 2023, unde informația este un la un click distanță și nu mai ai voie să fii neinformat și naiv.
2. Autoritățile, deoarece au autorizat construirea atâtor locuințe în asemenea condiții, dar probabil au fost și niște șpăgi la mijloc.
3. Dezvoltatorul, deoarece a construit atâtea locuințe cu un drum de acces foarte mic și a dus de nas oameni.
Sunt doar câteva opinii și nu știu dacă sunt pertinente, dar tu ne-ai cerut părerea și eu mi-am spus-o. 😉