Așa cum spuneam de newsletter-ul trecut, zilele astea am fost plecat și d-aia decalarea. Dar o să reintrăm în normal. Hai că nu vreau să te rețin mult, probabil ești și tu la o chermeză, o tăiere de moț, o instalare de Windows. Îți las câteva vorbe mai jos să te relaxezi și aia e.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
După scandalul cu Gheboasă (care văd că nu s-a mai terminat) întrebat următoarea chestie:
Cam așa a ieșit din răspunsurile oamenilor. Nu am o părere. Nu una bine conturată. Cred că un anumit tip de muzică poate descrie contexte (punk, rock, hip hop), o alta poate influența (pop). E așa, un gând pornind de la faptul că prima categorie se descrie/jignește/deplânge/protestează împotriva a ceva actual (ori care nu mai există de X timp), iar a doua vine cu un set de valori (de cele mai multe ori noi) și spune „asta e cool, așa să facem”. Din nou, poate gând la prima mână.
Pentru săptămâna viitoare + Concurs:
Poți detalia la comentarii dacă vrei să exemplifici raportul de valori între tine și ceea ce consideri majoritatea în România. Cei care spun 2-3 vorbe pe subiect la comentarii intră automat într-o tragere la sorți și pot câștiga ceva. Cărți. Anunț câștigătorul în newsletter-ul următor.
…
Ce am mai scris ✍️
Pe fundalul scandalului cu Gheboasă mi-am dat și eu cu părerea. Dar nu despre artist, ori Jandarmerie. Eu am încercat să răspund la întrebarea „cine produce artiștii care șochează și de ce?”. Poate ajută pe cineva;
În 2016 am scris concis despre oamenii care mor intrând în marea agitată, pe litoralul românesc (acum 1-2 luni un român a murit în Grecia de aceeași boală). Nu am prea multe de adăugat în plus, situația nu s-a schimbat cu nimic în 7 ani. Am păstrat și o mică evidență în articol, dar puteți completa dacă aveți date pe anii lipsă.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Nimic. Săptămâna asta n-am apucat să termin nici măcar o carte. Asta nu prea e bine pentru că lista cu ce vreau să citesc se mărește. Tu? Ce citești acum, de ce și cum e?
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am fost la Festivalul Waha. Pentru prima dată. Mi-a plăcut. O să mai. Dacă îți place muzica electronică și experiența de cort, fără semnal la telefon - fără internet, e posibil să fie exact ce ai nevoie;
Dacă vă plângeți că mâncarea vegetariană n-are gust (ori ce altceva considerați că n-are, exceptând carne) vă recomand să încercați ceva de la Mr. Cigkoftee. Într-o perioadă erau pe la Piața Universității (București). Apoi au dispărut de acolo. Acum erau la Waha. Nu știu pe unde se mai plimbă, dar au mâncare foarte bună și sper să-și deschidă mai multe locații și să stea locului;
Avantajul faptului că m-am plimbat ceva cu stand-ul în anii trecuți e că mai știu unde se mănâncă bine prin țară. Dacă aveți drum prin Buzău vă recomand O’Brothers Social Pub;
Dacă sunteți prin Brașov, eu mănânc mereu pizza della Nonna și-mi iau cafeaua de la Croitoria de Cafea.
Nu-i auzită la Waha, dar a fost bună pentru drumul spre casă:
P.S. - eu mi-am făcut un obicei să-mi salvez niște locații direct pe Google Maps și când plec prin țară văd ce/unde ca să mănânc, dorm, vizitez. D-aia când vă sugerez ceva la rubrica asta vă dau link de Google Maps, poate vreți să salvați direct acolo și să vă fie mai ușor când sunteți pe drum. Unele recomandări e posibil să se repete (uit și prefer să repet decât să omit).
…
Cuvântul săptămânii📖
Emulare - proprietatea unui sistem de calcul numeric de a executa programe scrise în limbajul unui alt sistem și de a obține performanțe similare în privința timpului de calcul.
Exemplu: „În corporații, de cele mai multe ori, cuvântul «emulare» este folosit foarte greșit.”
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări. Mă las jignit cu mărunt pe Patreon, ori aici.
Momentan sunteți 2.219 abonați. Mulțumesc în scris lui Cristi Boldișor pentru cafeaua lunară oferită pentru acest newsletter.
Cred că depinde de cum se raportează lumea la valorile majoritare. Unii zic că valorile românești sunt cele cu "nu te băga dacă nu te privește", "nu deranja pe domnul", alții că cele de fiecare pentru el, "mie să-mi fie bine, după nu contează". Personal mi se pare că în ultimii ani, în România, se promovează valori de barosăneală, care nu invită la empatie și centrate pe foarte mult individualism. La modul de nu îl ajuta pe cel de lângă tine (ceea ce pot înțelege), dar nici nu te mai obosi să repoziționezi mașina când ai parcat și vezi că amărâtul de lângă tine nu mai poate deschide portiera că ai tras tu prost. Sentimentul meu e că valorile românești "din bătrâni raționali", alea de bun simț, sunt pe cale de dispariție (acele valori care te învață să îl respecți pe cel de lângă tine și dacă sunteți în dezacord și să nu sari să-i spargi capul la orice chestie, să accepți că suntem oameni și că toți pot greși cândva, să nu te apuci să comentezi de prost fără să ai toate datele, să iei toate vorbele cu un strop de sare, să-ți respecți jurămintele, să nu te apuci s-o cerți pe vecina tânără mamă că își scoate pruncul afară fără căciuliță și vestuță în mijlocul lui iulie și pe cât posibil să-i ajuți pe cei din jur, atât cât îți permite inima).
Eram sigur că occidental minoritar va fi pe primul loc înainte să votez, pentru că cea mai firească și omenească chestie este să te consideri unic și mai bun de cât ceilalți ,în raport cu o așa zisa opinie colectivă care e tot a ta dar o atribui lumii/lor și te tot compari/întreci cu ea.