Îmi cer scuze că bat la ușa căsuței de mail așa târziu. M-am luat cu una-alta și a trecut timpul. Nu vă rețin mult, câteva recomandări, niște texte și gata.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută eram așa entuziasmat după Festivalul de Film Documentar de la Sibiu că am vrut să știu câți dintre voi sunt fanii filmelor documentare. Și am cerut și recomandări.
Am vaga impresie că mulți români consumă și ar consuma documentare. Cei de la Recorder, chiar dacă fac anchete jurnalistice, au deschis apetitul pentru un anumit tip de conținut video (apropiat de documentar).
Timp în care destui cred că documentar înseamnă exclusiv „ăla cu animale sau Ștefan cel Mare”. Din păcate televiziunile mainstream (alea fierte de grijă că-i poporul prost și rău) n-ar difuza documentare. Să le ceri să-și ocupe O ORĂ pe săptămână ca să difuzele așa ceva e o nebunie. D-aia nu le doresc televiziuni mainstream nici dușmanilor mei. Mai ales lor.
Pentru săptămâna viitoare:
Hai să vorbim despre sănătate. De ce atât de des/rar? De ce deloc?
Cine comentează pe temă se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Alina. Alina, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Se schimbă clima și până-n 2070 o să fie din ce în ce mai rău în cele mai aglomerate zone din lume. Și oamenii ăia or să plece. Suntem gata să-i primim?
A apărut un nou număr al revistei Golan. Am semnat și eu un text în ea, despre Rușine. Găsiți revista prin librării, ori o puteți comanda la ei pe site.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Consuming Life de Zygmunt Bauman - Bauman e clar în liga greilor din sociologie & filozofie care au radiografiat atât de bine lumea, mai ales existența sub presiunea consumului (și al consumerismului). Poate părea o lectură pretențioasă și grea, dar nu e (mulți plimbă după ei ștampila „nu citesc filo-socio că-s grele”). Referințele pot părea obositoare, dar din lectură-n lectură e mai ușor. Altfel spus, cartea asta are un efect eliberator pentru cei care își pun întrebări despre obiceiurile care îi țin prizonieri într-un stil de viață atât de obositor și solicitant social. Ce să mai zic? Când o să fiu puști o să-mi pun un poster cu Bauman pe pereți, lângă celelalte trupe preferate;
Călători în al Treilea Reich de Julia Boyd - m-am bucurat enorm că există cartea asta pentru că eram profund curios să aflu ce ziceau turiștii veniți în Germania de nazismul din jurul lor. Pe foarte scurt? Nasol, antisemitismul era la cote înalte peste tot, așa că destui vizitatori îl aveau pe „o și merită” în gură. Empatia nu încăpea în prea multe selfie-uri din anii ‘30. Oricum, o lectură foarte bună pentru cei care vor răspunsuri la întrebări de tipul „de ce nu pleacă oamenii de unde nu le e bine?” și „de ce vizitează oamenii țări cu sisteme politice groaznice?”.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
A început Sonoro, eveniment dedicat celor care iubesc muzica de cameră. În București și Cluj;
Dacă tot vorbim de muzică vă las preferata de săptămâna asta (să fie în ton cu recomandările de mai sus).
Am fost să văd meciul de fotbal feminin dintre România și Slovacia. Recomand. E o atmosferă mai puțin înverșunată și e mult mai spectaculos comparativ cu varianta masculină. Păcat că atâția copii au văzut că sportul românesc e sinonim cu pariurile. Poate pe viitor femeile din și din jurul sportului românesc vor da dovadă de mai multă minte în raport cu industria pariurilor, spre deosebire de afișele alea publicitare cu testicule care apar non-stop la TV. (îmi cer scuze că am vorbit vulgar și am spus „TV”).
…
Cuvântul săptămânii📖
Echidistant - 1. aflat la distanțe egale față de un punct; 2. egal amplasat față de un conflict.
Exemplu: „În contextul conflictelor recente ești taxat și dacă ești echidistant, ceea ce face dialogul cu mult mai dificil.”
…
Frumos 💩
În unul dintre cele mai sărace cartiere din București. „Viitorul începe acum” cu bere și suc. Aceeași campanie, în alt cartier (mai bogat, mai verde), fără bere și suc. De ce oare?
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă.
Momentan sunteți 2.471 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei ca eu să-mi permit cărți, cafea și colivă. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack: Codruța Hobinca, Teodora Șerban, Sebastian Furiș, Rusu Andreea și Cristi Boldișor. Și celor care mă răsfață pe Patreon: Ana-Maria Nichifor, Victor Gavrila, Andreea Tatulescu, Georgiana Elena, Ana Tubita. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
ultima dată mi s-au făcut niște analize pentru că am donat sânge, acum câteva luni, dar în rest, nu îmi amintesc să mă fi dus vreodată, din proprie inițiativă, doar pentru analize. cât am fost copil și a mai fost nevoie să umblu pe la medici cu ai mei, întotdeauna ne-am lovit de timpuri de așteptare uriașe și lipsă de respect din partea personalului medical, aici fiind inclus tradiționalul plic (la stat), iar la privat nu ne-am permis niciodată. am 20 de ani, sunt încă elevă și în aceeași situație. deocamdată nu îmi fac griji pentru că nu am probleme de sănătate vizibile și probabil că voi prioritiza asta odată ce voi ajunge să am propriul salariu, însă am crescut cu senzația că a-ți face genul ăsta de controale periodice e mai mult un lux.
Am raspuns anual ceea ce este corect pentru analizele "de bază", dar pentru că am o boală cronică diagnosticată de la 14 ani și pentru că sunt farmacist, fac destul de des și analize mai specifice. De doua ori pe an le fac pe cele recomandate pentru urmărirea evoluției afecțiunii cronice și când mi se pare mie că trebuie sau mi se recomandă mai fac câte o investigație.
Încerc să îi conving și pe cei din cercul meu că este util să-și facă măcar revizia anuală.