Ăsta e ultimul newsletter din 2023. Probabil că așteptai acest newsletter și în ziua de Crăciun, dar Moșul a preferat să-ți aducă liniștea de a nu deschide e-mail-ul. Sper că a reușit. Același lucru mi-am propus să se întâmple și pe 1 ianuarie. Așa că o să ne revedem din 8 ianuarie, 2024.
Dar până atunci îmi las în scris câteva planuri - celebrul bucket list - pentru noul an (aspecte de care vreau să mă țin):
voi încerca să lansez un nou proiect video pe Youtube. Sunt entuziasmat pentru că implică ce îmi place să fac acum. Adică să fiu curios;
vreau să nu mai beau sucuri acidulate. Deloc. Dacă am reușit ca în 2023 să nu mai beau alcool pot să mă lipsesc și de cico;
mai mult sport. Ceea ce îți doresc și ție.
Vedem peste aproape un an ce s-a înfăptuit.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
În newsletter-ul precedent discutam despre cum ne raportăm, dpdv religios, la Crăciun. Mai are conotație religioasă, ori e doar un melanj de tradiții și reinterpretări?
Știu că e vorba de o bulă, dar vă știu eclectici. Faptul că doar 17% dintre cei care au răspuns mai au un 50% religios (ortodox/catolic) în Crăciun mi se pare interesant. Poate că merită repetat acest sondaj și în următorii 10 ani.
Eu? Eu consum Crăciunul. Iisus, Dumnezeu, orice referire religioasă e total absentă. Mănânc produsele gătite de mama, urmăresc divertisment non-religios, mă pierd în ceea ce se poate considera consumerism de sărbătoare. Și văd asta și la cei mai mulți din jur. Nu-mi vine în minte vreun apropiat care a călcat zilele astea pe la biserică. Pentru cei ca mine Crăciunul e o sărbătoare a iernii. Un prilej să ne dăm cadouri și să mâncăm în interior (cu toate că iarna asta a cam fost primăvară).
Pentru săptămâna viitoare:
Să vorbim despre 2024. Percepții.
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătorul newsletter-ului de data trecută este Andrian Brinovanu. Andrian, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos (Cioran le supraveghează):
…
Ce am mai scris ✍️
N-am mai scris de ceva timp despre umor, stand up și lumea aia. Totul a pornit de la observația unui comediant român: „corectitudinea politică e cancerul umorului!”. Este?
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Jurnal cu oameni și povești de Nicolae Uszkai - e mai greu să spun cum m-am simțit să-l citesc pe Nicolae Uszkai. Parcă îmi vorbea un vechi prieten. Parcă ne știam deja de 11-12 ani, dinainte să ajung să fiu coleg de redacție cu fiul său… Altfel, cu ajutorul cărții am descoperit români de care nu auzisem niciodată, ori despre care știam prea puțin. E o carte perfectă pentru cei care vor să citească despre (poate) cei mai interesanți dintre noi, ăștia ai locului. Cică ar urma și partea a II-a, ne amenință autorul…;
Învățături de bună purtare pentru fetișcane întru folosul pensioanelor & Femeia și paiața de Pierre Lou - dădeam o comandă online și mi-a sărit în ochi această copertă și descrierea. Am zis „de ce nu?”. Nu e o lectură digerabilă pentru oricine, ba chiar ar putea ușor să scandalizeze pe câte unii. Cu toate astea, e o oglindă a unei lumi relativ recente;
Înghite Platon, nu Prozac! de Lou Marinoff - pentru mine asta este cea mai… nefericită(?)… carte a anului. Știu că trebuie să detaliez această afirmație, dar promit s-o fac în noul an. Altfel, premiza este foarte bună, titlul atrage, dar am sesizat găuri în multe locuri, ba chiar mi se pare o carte destul de periculoasă pentru cei care se îndrăgostesc de perspectiva autorului și nu mai văd altceva, devenind soldații lui împotriva psihologiei (rea, care dă pastile și diagnostice ciudate). Promit să revin;
Cortina de Milan Kundera - eu am tot încercat din liceu să mă împrietenesc cu Milan Kundera, dar până acum nu mi-a ieșit. „Cortina” a schimbat lucrurile. M-a ajutat să mă vindec de niște demoni, să-mi răspund la o serie de întrebări și să mă împac cu lumea (și cu mine). Cred că acum pot spune că suntem amici.
De când am început să citesc și eu ca omul (de prin 2019), ăsta a fost cel mai bun an de până acum. În 2023 am terminat 88 de cărți (pe Doina Ruști - „Cămașa în carouri” o s-o termin azi-mâine). Ce înseamnă 88 de cărți? Dacă aproximăm 300 pagini/carte = vreo 72 de pagini pe zi. În medie, un om citește 60 de pagini/oră. Asta înseamnă că dacă îți faci o rutină să citești 10-15 minute dimineața, în drum spre muncă (în unele cazuri și două ore de drum), 10-15 minute în pauza de muncă, și seara… se termină niște cărți. Nu crezi? Ia vezi în telefon cât ai stat ieri pe Facebook, Instagram, Threads și TikTok?
Nu dau cu parul. Doar zic.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am râs cu poftă la acest scurtmetraj românesc - Cadoul de Crăciun.
Am văzut filmul „Marți după Crăciun” (gratis pe Youtube).
Un TED despre faptul că animalele sunt morale. Și o serie de experimente s-o arate.
Am văzut spectacolul „Double Fiesta” la Teatrul Godot. Mi-a adus aminte de Alexander Ekman și show-urile lui de dans contemporan. Ceva frumos. Din păcate/fericire, biletele la „Double Fiesta” se vând instant. Vedeți dacă mai e vreun loc.
Pe 14 mai 2024 vine Roberto Fonseca la București. Am văzut afișul prin oraș. Abia aștept. L-am descoperit prin primăvară la TV (Mezzo) și chiar mă întrebam dacă ar călca vreodată prin București.
…
Cuvântul săptămânii📖
Oticneală - vomă. Sau răsuflare grea de oboseală.
Exemplu: „numărul mare de reclame din oraș îmi provoacă o stare de oticneală.”
…
Ne mai relaxăm și noi? ❤️
Asta găsești în Buricul Capitalei (Piața Romană). O invitație la Relaxare, într-un spațiu unde Amabilitatea e ca acasă, și unde ai parte de Distracție. Nu doar că e de prost gust, semn de margine a modernității și civilizației, dar să încasezi atât de mulți bani de la amărășteni și să nu poți avea un copywriting și afiș frumos. Să fie prosteală, dar să fie frumoasă.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?), Threads și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.637 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Să ne citim tot cu bine
Și în anul care vine!
la multi ani!