… sau dimineață dacă nu aveți chef să deschideți mail-ul seara. Înțeleg.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitasem să vorbim despre obiceiurile la care sunteți dispuși să renunțați în 2024, ori ăla pe care vreți să-l dezvoltați. Poate cel mai comentat newsletter de până acum, și o mulțime de sugestii interesante.
Eu? Ziceam în newsletter-ul precedent că vreau să mă las de sucuri și să mă apuc mai strașnic de Duolingo. Până acum merge foarte bine cu ambele.
Pentru săptămâna viitoare:
Hai să facem un joc de imaginație. Care e predicția ta pentru România 2054? Cum crezi că o să fie (în) România peste 30 de ani și de ce? Social? Politic? Economic? Top 3 aspecte notabile.
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți, ok?).
Câștigătoarea newsletter-ului de data trecută este Ioana Ginsac. Ioana, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Din București dispare un serviciu care mie mi se părea foarte util. Când vine vorba de unele aspecte care țin de urbanism mi se pare că ne mișcăm încet spre deloc. Sper să nu văd bine.
Nu e ceva ce am scris, dar am contribuit la traducerea unor articole din revista Global Dialogue. Dacă aveți poftă de niște perspective sociologice interesante găsiți în revista care se poate descărca gratuit.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Geografia gândirii de Richard Nisbett - ceva foarte bun dacă te tot întrebi de ce unii oameni, de pe alte meleaguri, parcă gândesc altfel când vine vorba de aspecte pe care tu și ai tăi credeați că le-ați rezolvat și că nu mai e nimic de dezbătut. Capitolul despre parentingul asiatic m-a impresionat în mod special. Are niște sens ce scrie acolo, despre relația dintre comunitate și modul în care îți crești copilul (și îl înveți să se joace). Oricum, cartea asta se citește foarte bine împreună cu „The Culture Map” (Erin Meyer). N-are cum să facă rău să aflăm de ce gândim diferit, nu?
…
(Revin cu) Rugămintea ✋
De sărbători m-am procopsit cu un ebook nou. Cel vechi, un Kindle, este încă foarte bun. În ciuda faptului că are aproape 7-8 ani, o încărcare îl mai ține până la 2 săptămâni, e în perfectă stare (doar urme de lectură) și se mișcă bine. Poate duce până la 2 GB de cărți.
Nu are rost să țin două ebook readere, știind că unul o să acumuleze praf pe un raft. Aș vrea să donez Kindle-ul unei persoane care are nevoie de el. Eventual un copil cu foame de citit care nu-și permite multe cărți.
Foarte important: piața de carte românească în format digital este destul de mică. Ebook-ul este cu atât mai util pentru cineva care citește în engleză. Nu mă întrebați cum se pot face rost de acele cărți… oameni suntem…
Acestea fiind zise, nu vreau să fac concurs cu asta, dar dacă știți pe cineva pe care acest ebook l-ar ajuta, vă rog să-mi dați un mail la george.bonea@gmail.com.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut la cinematograf filmul The Old Oak. Frumoasă povestea, dar cam groase tușele. Îndeajuns de îngroșate încât să nu mai ajute cauza/povestea. Altfel, în același registru, recomand o (ceea ce eu consider) bijuterie: This is England. Un „The Old Oak” mai subtil;
Am văzut documentarul Istanbul United. Despre povestea protestelor din Istanbul (2013) când galeriile echipelor Fenerbahce, Beșiktaș și Galatasaray s-au unit în sprijinul protestatarilor. Asta mi-a reamintit că vreau să văd, pe stadion, un derby turc. Când am fost în Istanbul mă plimbam prin cartierul Kadiköy fix în ziua unui meci al celor de la Fenerbahce și atmosfera era superbă. Vreo 40.000 de oameni cântând pe străzi. Data viitoare;
Am găsit bucata asta de stand up (6 minute) și mi s-a părut amuzantă.
Să nu uit. Joi fac niște stand up. Cu doi prieteni. Înțeleg dacă nu vreți să veniți la ăsta. Sigur mai fac unul peste 9-10 luni. Până atunci poate am și eu o poză pentru afiș care nu e din 2018.
…
Cuvântul săptămânii📖
Italienism - curent lingvistic din sec XIX care urmărea să apropie prin mijloace artificiale limba română de italiană.
Exemplu: „nu, Răducioiu nu era adeptul italienismului.”
…
Ok… ? ❤️
Adela Dan a găsit niște urbanism anti-oamenii străzii în Sectorul 4, la Băluță.
Așa știu politicienii români să „lupte” cu sărăcia. Te pun să dormi în picioare.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?), Threads și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.749 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Romania va fi dependenta de influentele vestice mai ceva ca acum. La fel ca in cazul oricarui alt progres, vom fi reticenti la adoptia acelui progres (se va sterge cu totul aceasta reticenta insa cam prin 2104). Vom progresa economic destul de mult. Vor fi mai multi imigranti in Romania, africani, musulmani s.a.m.d. Va fi un challenge social pentru noi, insa cred ca-l vom trece cu brio. Din pacate vom renunta usor la tot ce ne reprezinta ca popor (traditii, obiceiuri, anumite mentalitati pozitive). Probabil cel mai mare challenge economic va fi rezolvarea problemelor sistemului de pensii. Este bomba cu ceas a carei explozie ne va inghiti (vorbesc cu voi cei nascuti intre 80-2005). Cred insa ca vom beneficia de ajutor extern, sigur nu o vom rezolva aici. Infrastructura se va dezvolta insa din pacate vor trebui luate masuri nepopuliste (actualmente nepopuliste) cu privire la Bucuresti. Vom fi simti impactul acestor schimbari destul de rau, mai ales noi, cei care am apucat sa merge cu Euro 4 pe Calea Victoriei. Sper sa ne adaptam fara sa parem sclerozati.
Cam astea ar fi cele 3 aspecte: social-cresterea numarului de imigranti; economic- sistemul de pensii; infrastructura.
Din punctul meu de vedere, daca o tinem tot asa si mai imbunatatim ici colo cate ceva, Romania o sa ajunga chiar ft bine.
Eu vad Romania integrata pe deplin in UE, adica intrata in spatiul Schengen si in zona euro si o sa fim declarati tara emergenta.
Deci pe toate planurile o sa fie mai bine in Romania pe termen lung.
Desigur, multi o sa zica ca politicul o sa puna frana la tot avansul asta. Insa nu prea cred asta, pt ca acest avans nu poate sa fie stopat decat de un eveniment super nasol la nivel global.
Si totusi cu ocazia asta as pune si eu o intrebare: De ce bogatii lumii au incep sa faca buncăre intr-un ritm mai accelerat ca in anii trecuti?
Va rog, luati in considerare si faptul ca de ex Zuckerberg este miliardar de ani buni, si abia din 2023 s-a apucat.
Nu-s conspirationist, dar nu pot sa nu ma gandesc...si totusi nu-mi pot da un raspuns logic. Ca nu vreau sa aberez ca si conspirationistii.
Dc intrebarea asta?
Am vazut filmul "leave the world behind" si mi-a dat grav de gandit. Excelent film psihologic, mai ales finalul...subtil mesaj.