E primul newsletter din 2024. Mai sunt doar vreo 50și. Nici n-o să ne dăm seama când au trecut.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Ultima întrebare din 2023 era despre cum simțim că o să fie noul an. Dacă mă uit peste rezultate parcă mă molipsește optimismul celor mai mult. Aici puteți vedea și ce s-a comentat pe temă:
Eu? Mersi de întrebare. Cred că o să fie un an complicat, având și atâtea alegeri. Probabil asta va polariza (iar, mai mult) societatea. Abia aștept prelegerile bulei despre „răul cel mai mic”, „proștii care nu votează” și cum se simt știind că Răul Cel Mai Mare de acum 4-5-10 ani a devenit Răul Cel Mai Mic (ceea ce demonstrează cât de găunoasă este și a fost această perspectivă).
Vedem ce se mai întâmplă și în Ucraina, Israel… În concluzie, eu sunt „așa și așa”.
Pentru săptămâna viitoare:
Care este obiceiul la care vrei să renunți în 2024, ori cel pe care vrei să-l dezvolți?
De exemplu, eu mi-am propus să nu mai beau sucuri (nu mai consum alcool de un an, așa că în oraș îmi luam suc - acum vreau să beau doar apă/limonadă/sucuri naturale) și să petrec zilnic ±30 minute învățând o limbă străină (pentru început cu Duolingo). Tu?
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu.
Câștigătoarea newsletter-ului de data trecută este Lucreția. Lucreția, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Puține lucruri nu-mi plac așa cum nu-mi plac oamenii care nu stau pe locul de pe bilet;
Anul 2023 l-am încheiat cu un record personal de cărți citite. Dar asta m-a făcut să-mi amintesc de toți acei ani când n-am citit. Și să caut rădăcina problemei;
Mă țin de mult să scriu despre fenomenul omul-piuliță, cel care se străduiești enorm să îi chinuie pe alții dintr-o uriașă dorință de a avea un sens într-un mecanism rece și dur;
Poate cea mai mare realizare personală din 2023 este că m-am împăcat cu cele sfinte.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Cămașa în carouri de Doina Ruști - prima întâlnire cu Doina Ruști a fost prin intermediul „Zogru” și mi-a plăcut foarte mult. Nici această experiență nu m-a dezamăgit, dar poate n-am avut eu stare de toate poveștile acelea, poate nu era momentul, ori sunt altfel de povești despre București care mă fascinează. Nu contează ce simt și cred eu, să încerce fiecare pe barba lui;
București, dezghețul de Mirel Bran - m-a cucerit coperta. Mi-a amintit de vremurile în care Magazinul Unirii era un bazar acoperit de cârpe publicitare (ceea ce redevine). Apoi, sunt 24 de personalități care-și povestesc Bucureștiul. Unii au vorbit mai mult de ei, alții mai mult despre oraș. Dar mi-a plăcut experiența de a mă plimba prin București de 24 de ori;
Fals tratat de manipulare de Ana Blandiana - m-am îndrăgostit de modul în care gândește Ana Blandiana. Aș vrea ca mai mulți dintre noi să avem modestia și puterea ei de reflecție (despre care am mai scris și aici). Mi se pare un om frumos, care scrie și gândește frumos.
…
Rugăminte ✋
De sărbători m-am procopsit cu un ebook nou. Cel vechi, un Kindle, este încă foarte bun. În ciuda faptului că are aproape 7-8 ani, o încărcare îl mai ține până la 2 săptămâni, e în perfectă stare (doar urme de lectură) și se mișcă bine. Poate duce până la 2 GB de cărți.
Nu are rost să țin două ebook readere, știind că unul o să acumuleze praf pe un raft. Aș vrea să donez Kindle-ul unei persoane care are nevoie de el. Eventual un copil cu foame de citit care nu-și permite multe cărți.
Foarte important: piața de carte românească în format digital este destul de mică. Ebook-ul este cu atât mai util pentru cineva care citește în engleză. Nu mă întrebați cum se pot face rost de acele cărți… oameni suntem…
Acestea fiind zise, nu vreau să fac concurs cu asta, dar dacă știți pe cineva pe care acest ebook l-ar ajuta, vă rog să-mi dați un mail la george.bonea@gmail.com.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Filmul „Dream Scenario” este la cinema (eu l-am văzut la Elvire Popesco). Ceva foarte bun. O prăjeală superbă;
Am văzut piesa „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”. Mi-a dat de gândit și mi-a plăcut. Cu altă ocazie o să dau formă gândurilor inspirate de piesă;
Poate aveți chef de fado. L-am descoperit pe Antonio Zambujo și e ceva bun dacă vreți un soundtrack pentru muncă.
…
Cuvântul săptămânii📖
Purisancă - femeie între două vârste.
Exemplu: „dacă nu ascultam maneaua «Comandatele» de Narcisa nu știam ce înseamnă «purisancă». Mulțumesc manelelor care m-au educat.”
…
În sfârșit, ne batem ca strămoșii ❤️
Mi se pare minunat că putem să ne batem ca dacii creștin ortodocși. Dacă are cineva această carte aș vrea să o achiziționez și sunt dispus să plătesc la cel mai bun preț koson-leu.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?), Threads și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.637 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Mi-am propus să mă las complet de fumat(am deja 8 zile) și să merg de 5 ori la sală in loc de 4.
Un an plin de realizări să aveți!
Anul asta as vrea sa reusesc sa nu ma mai plang deloc. Am tot muncit la a reduce din apucatura asta si simt ca sunt pe drumul cel bun dar trebuie sa imi mai dau un sut inainte. Nu dispar nicaieri belelele de care ar putea oricare dintre noi foarte legitim sa se vaicareasca, dar simt tot mai acut cum energia care se scurge in etapa aia de lamentare e pierduta pentru totdeauna si nu ajuta la nimic, nici situatia, nici pe mine si nici pe cei din jur, pe care ii poate afecta negativ. Asa ca mi-am propus sa trag de mine sa elimin acest reflex. Cand constat ca ceva nu e bine, sa inspir adanc si sar direct la gandirea constructiva despre ce as putea face sa ameliorez ceva (sau daca) in vreun fel oricat de marunt.
Foarte faina treaba cu Duolingo! Am pornit si eu calatoria spre o limba complet necunoscuta in toamna de 2022, cand imi propusesem sa fac 15 minute pe zi. Dupa tot timpul asta, in care in unele zile a fost doar 1 minut, iar in altele o ora sau mai mult, am invatat nu doar o limba straina, ci si cum sa fiu blanda cu mine in timp ce muncesc sa realizez ceva si ca progresul nu e o linie dreapta. Sanatate!