Vreo 4 minute durează newsletter-ul ăsta. Ce mai înseamnă 4 minute în ziua de azi?
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitam să discutăm despre religiozitatea la români. Așa că vă ceream un „Da” sau „Ba” vizavi de modul în care internalizează conaționalii cele sfinte. Dacă sunt profund educați în religia lor, ori respectă tradiții pentru că „așa se face”. Pentru a doua variantă găsisem ca definiție un text din Dilema Veche, dar o cititoare mi-a transmis că o variantă mai corectă e cea din Doxologia. Sper că asta n-a influențat enorm sondajul, menirea fiind să aflu dacă suntem religioși de ochii lumii. Și s-a răspuns așa și așa:
Ce cred eu? Un procent covârșitor dintre români n-au citit nici măcar o singură dată Biblia. Nici nu mai vorbesc de alte cărți religioase (cu atât mai mult din alte religii). Mă uit la modul în care sunt respectate și îndeplinite sarcini din timpul ritualurilor (nuntă, înmormântare, botez) și la marile sărbători și este un amalgam de „așa se face” și „așa zice preotul”. E un lasă-mă să te las general.
Pentru săptămâna viitoare.
A fost Eurovision-ul. A câștigat Elveția, reprezentantă de un solist îmbrăcat așa:
Acum internetul dezbate masculinitatea/feminitatea/agenda/ideologia concursului. Inclusiv Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR, a emis o părere.
Tu ce crezi?
Eurovision e doar un spectacol inofensiv ideologic care doar vrea să șocheze? Ori are o agendă precisă? Sunt artiștii de azi efeminați, comparativ cu ce era în… să zicem, anii 70-80? De exemplu, în muzica rock au existat sute de trupe ai căror artiști au jonglat între feminin-masculin ca vestimentație de scenă (glam rock-ul e tata/mama lor).
Comentează și câștigă. Cărți.
Uite, NICH a comentat data trecută și a câștigat. NICH, dacă vezi newsletter-ul ăsta trimite un mail la george.bonea@gmail.com cu două titluri din poza de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
Am zis niște vorbe despre „harneală”, ce e ea, cum arată și ce poți face cu ea azi.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Ce am mai citit📚
Cvartal - un proiect mișto care înseamnă și un documentar, dar și 10 volume mici și ușor de citit despre o serie de cartiere din București. De ce au apărut, cum au apărut, pentru cine ș.a.m.d.. N-are cum să facă rău să cunoști puțin din istoria imobiliară a orașului. Mai ales dacă locuiești într-un cartier nou, făcut la standarde Residence. Momentan am citit despre cartierul Cățelu, urmează și celelalte. Apoi o să fac o plimbare să le și văd. S-ar putea să nu-ți placă concluzia acestei lecturi…
…
Ce am mai video📺
Încă 10k de vizualizări pentru cel mai recent episod demotivațional și vine și următorul, despre alegeri.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut cel mai recent film din seria „Planeta Maimuțelor”. Mi-a plăcut seria și ăsta e un film simpatic, de mall;
Am văzut și „Working Class Goes to Hell”/„Clasa muncitoare ajunge în Iad”. Un film sârbesc. Mi-am reamintit că-mi plac filmele sârbești, mai ales pentru faptul că sunt foarte imprevizibile. Filmul ăsta e plin de metafore și te surprinde constant. Nu-ți dă timp să te plictisești, ori să zici „aha, cred că știu ce urmează”. Mi-a plăcut. Foarte mult;
Am văzut ultima investigație Recorder. Mna, nu știu dacă mai trebuie să spun ceva.
…
Cuvântul săptămânii📖
Inconturnabil - de neevitat, ne neînlăturat.
Exemplu: „frățioare, conținutul de pe TikTok este inconturnabil!”
…
Circulați ❤️
În Tirana semnele de circulație au ceva în plus. Și da, sunt aprobate, au parafă oficială.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.083 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Mereu artiștii au avut tendințe de a se îmbrăca glamorous, exotic, extravagant, doar că acum nu mai sunt atât de judecați precum în anii 90.
Sau exprimată într-o lumină mai caldă, au o susținere mai accentuată din partea publicului.
Ce pare acum a fi "ciudat" pentru generațiile anilor 80-90, așa pare și pentru noile generații stilul hippie al anilor 60, cu imprimeul grădinii botanice pe cămașă/tricou mulat, pantalonii largi la capete și ochelarii cu lentile portocalii Top Bar.
Are RAPPA o melodie, las aici o strofă!
Fiecare generatie e de neegalat,
Ca nu exista comparate între ele de fapt,
Vorba aceea "Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat! "
Ideea e ca nimic nu s-a schimbat.
Oamenii uita repede. ABBA erau si ei pe vremea lor considerati niste ciudati, iar acum lumea le duce dorul.