Astăzi debutează România la Euro 2024. Să fim optimiști, nu ne costă nimic.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitam să discutăm despre întâlniri romantice. Am văzut că era scandal pe Reddit cu „cine să plătească” la date/întâlnire. Așa că s-a răspuns așa și așa:
Ce cred eu? Cred că din păcate nu am făcut un sondaj îndeajuns de amplu astfel încât să aflăm câte femei au votat „El” și cine a votat „Ea”. Totuși, tind să fiu de acord cu cei care au spus „Cine a inițiat”.
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Iulia Marc. Iulia, dacă vezi asta dă un mail la george.bonea@gmail.com.
Pentru săptămâna viitoare❓
Hai să vorbim puțin despre „elefantul roz” din online - criptomonede.
Ce știi despre criptomonede? Ai? Ți-ai lua? Le vezi în stare să schimbe lumea?
…
Ce am mai scris ✍️
Am scris ceva mai mult despre parenting. Inspirat de prietenii care au copii, scandalurile de la Sera Eden/J’ai Bistrot și multitudinea de opinii despre „cum să crești un copil”;
Împărțirea unui oraș ca Bucureștiul pe felii de pizza e o problemă;
Dacă tot a fost scandalul Coldplay vă reamintesc acest text mai vechi despre cât am pierdut urând manelele.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Ce am mai citit📚
Mama de Maxim Gorki - citesc mai rar autori ruși (mai ales clasici) dintr-un complex de inferioritate. Dar l-am găsit pe Gorki la 9,99 lei și am zis că e prea bună oferta să nu mă lupt cu neîncrederea. A meritat. Am descoperit un stil de scriere care îmi place enorm. Fără bla-blau-uri poetice, fără brizbrizuri. La obiect, clar, concis. Ai putea crede că „Mama” e o carte documentar, ori un articol de presă. Poate n-o să te atragă așa mult povestea politică, dar măcar să-i acorzi primele 15-20 de pagini pentru fereastra larg deschisă către Rusia aia.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Recent am ajuns la două spectacole de dans contemporan, la Centrul Național al Dansului din București. Eu am văzut Patosfera și r.e.g.e.n.e.r.a.r.e., ambele fiind exact ce am avut nevoie. Totuși, de menționat: nu recomand să citiți descrierile acestor spectacole, mai ales dacă nu consumați astfel de evenimente și ați vrea să băgați o primă fisă. Dacă n-ai fost în viața ta la dans contemporan, ori nu ți-ai dat seama care-i faza cu „dansul ăla de parcă ești singur în casă”, e posibil să nu te atragă intelectualismul filozofic al descrierilor. Motiv pentru care recomand cartea „Estetica întâlnirii” (Baptiste Morizot & Estelle Zhong Mengual), ca să înțelegem mai bine de ce uneori arta vorbește de parcă nu vrea s-o înțeleagă nimeni. Altfel, eu mi-am început incursiunea în lumea dansului contemporan cu Alexander Ekman, pe care am avut șansa să-l văd și live cu spectacolul Play. Încearcă;
Am văzut filmul Poor things, ăla care recent a luat patru premii Oscar. Un delir frumos pentru care am găsit tot felul de explicații interesante pe Youtube. Da, e tipul ăla de film după care merită să cauți niște explicații, poate ți-au scăpat niște chestii.
…
Cuvântul săptămânii📖
Astuție - șiretenie, viclenie.
Exemplu: „Poate că s-a făcut o astuție cu voturile din Sectorul 1 și 2, nu?”
…
Nu park ❤️
Am văzut peretele ăsta din autobuz, undeva la granița Sector 6 (București)-Ilfov și n-am mai apucat să fac poză, dar am căutat pe Google Maps și am văzut că mașinuța Google a surprins același mesaj: „Teren privat. Nu parkați”. Nu l-am interpretat ca un act analfabet („k” în loc de „c”), ci un act ratat, un mod de a spune că terenul privat nu e park (parc, în engleză), și să nu-l „parkăm”, să nu-l facem park. Războiul privatului cu parcurile/parkurile continuă.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.127 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Nu ma pricep la finante sau la economie ca sa am o opinie despre cum (si daca) pot impacta economia globala, insa imi pot imagina alte forme de impact:
1. Incalzirea globala (datorita puterii imense de procesare care e necesara pentru ele);
2. Invariabil vor exista oameni pacaliti, care vor pierde, si care se vor adanci si mai mult in saracie din cauza asta;
3. Inca un subiect care testeaza etica celor care lucreaza in software development - la modul: "nu ma intereseaza ce impact are activitatea mea, atata timp cat imi aduce bani."
Nu folosesc criptomonede dar stiu ca au multiple utilități: blockchain-ul oferă un registru public și imuabil al tuturor tranzacțiilor, asigurând transparență și reducând corupția, folosesc criptografia pentru a asigura securitatea tranzacțiilor, reducând riscul de fraudă și furt, permit transferuri de bani aproape instantaneu, cu costuri reduse si permit realizarea de plăți foarte mici, imposibile cu metodele tradiționale, facilitând noi modele de afaceri.