Urmează un newsletter cu multe recomandări. Să vă fie de bine.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Vorbeam de sinuciderea asistată. Și s-a răspuns așa și așa:
Eu? Am emis câteva opinii pe tema asta aici și aici. Dar pe foarte scurt: pro. Mi se pare că suferința umană e de cele mai multe ori ținută în viață din motive religioase (unele care nu țin de religia suferindului), ori pentru că „poate”-uri medicale. Individul trebuie lăsat să aleagă dacă vrea să trăiască, ori să moară, mai ales dacă s-a încercat tot ce se poate, dar mai ales ce se poate îndura.
Pentru săptămâna viitoare❓
În notița mintală de săptămâna asta (pe care o puteți asculta aici) am vorbit despre ce am văzut/înțeles din sezonul ăsta de Insula Iubirii. Și inevitabil ajungem la subiectul „relații toxice”. Cunoașteți?
Dacă „da”, cum se manifesta? Și ce/cine te-a făcut să ieși? Dacă „nu”, cunoști pe cineva într-o astfel de situație? De ce crezi că stau împreună? Răspunde și câștigă. Cărți.
Uite, Mara a comentat și a câștigat. Mara, dacă vezi newsletter-ul ăsta te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com cu două titluri din poza de mai jos:
P.S. - mi s-a atras atenția că unele dintre cărțile pe care le ofer ca premiu sunt… dubioase. Unul dintre cititori mă tot făcea „comunist” și nu înțelegeam de ce, dar un altul mi-a atras atenția că dau ca premiu o carte cu „100 de concepte-cheie” ale Partidului Comunist Chinez. Toate cărțile pe care le dau ca premiu sunt primite/cumpărate, citite și vreau să se bucure și alții de ele. Nu sunt cărți care mie mi-au plăcut 100%, dar am aflat ceva din toate (și am recomandat mereu și să citim ce nu ne place). Motiv pentru care am oferit și cărțile unor conservatori, ultra-religioși, motivaționali ș.a.m.d.. Așa că nimic din ce ofer nu are vreun scop ascuns. Poate cu excepția cărții despre Archimede. E în italiană.
…
Ce am mai scris ✍️
Am surprins un dialog între două tinere, una povestind cum își vizitează o fostă colegă de liceu la muncă (la Fornetti) ca s-o umilească. De aici am dezvoltat mai multe idei despre munci rușinoase și care e prețul pe care îl plătești (mai ales ca tânăr) dacă accepți un bullshit job.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Notițe mintale 🎧
În episodul ăsta am vorbit de relații, plecând de la o serie de aspecte observate în emisiunea Insula Iubirii.
Aruncați o ureche dacă aveți chef de vocea mea.
…
Ce am mai citit📚
The new urban crisis de Richard Florida - în alt newsletter vă povesteam de o altă carte scrisă de Florida („The Rise of the Creative Class”). În asta de acum, publicată la câțiva ani după lucrarea despre clasa creativă, Florida vrea să răspundă la câteva critici și observații după ce s-a uitat ce se întâmplă în orașele mari. Aici discută mai multe despre gentrificare și are o serie de observații corecte despre cum pătura săracă, ori oamenii din servicii, sunt împinși în afara orașului (lucru care se întâmplă și în București - bogații care inițial s-au mutat la 10-15-20 de km de oraș, la iarbă verde, își dau seama că și-au luat țeapă cu infrastuctura și se mută înapoi în oraș, împingând afară persoanele care nu-și permit noua creștere). Rămâne de văzut cum vor evolua orașele lumii, pe fondul noilor job-uri (la distanță), a schimbărilor climatice, a potențialelor crize economice și militare. Cert e că e foarte grea funcția de primar și strateg urban dacă tot ce vrei să faci este să plantezi panseluțe și să schimbi borduri și pavele.
Poți să vezi tot ce am citit din 2020 până azi pe Instagram.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Cel mai recent FC Newsletter a reușit să mă enerveze teribil. Și nu pentru că nu e bun, ci pentru că informațiile sunt enervante: problema retrocedărilor din anii 90. Cum să vezi haosul acelor vremuri și să nu te enervezi pe martorii la acele hoții? De asta îmi sare țandăra când aud boomeri/Xări comentând că „stau copiii pe TikTok și că generația asta!”. Vouă v-au luat parcurile de sub fund de deștepți ce erați și nu mai stăteați pe TikTok… Dar despre lipsa de modestie intelectuală a bătrânilor am mai scris;
Mi s-a recomandat podcastul Rock Story și am ascultat episodul despre Elvis Presley. Mi-a plăcut. Îl recomand, cu atât mai mult celor care nu concep că vedete rock au fost/pot fi cocalari. O să spun o blasfemie rock: Elvis a fost un cocalar. N-are legătură cu ce a cântat. Omul era cocalar. Și dacă ascultați episodul o să vedeți că mai era și alte lucruri. Cât despre valoarea lui muzicală… cred că a fost omul potrivit la locul potrivit. Frumușel, carismatic, ambițios, tolerabil de prostuț, bărbat, alb. Restul e doar pasiune orbească și „aoleu! Cum să zici așa ceva?!”;
O prezentare foarte interesantă despre cum poate că e mai bine să ne grăbim încet. Și să ne bucurăm de lent. Eu m-am regăsit în cele spuse: îmi place să merg cu trenul și îmi place să mă bucur de călătoria cu el;
L-am ascultat pe Milton Friedman și a lui sugestie pentru „negative income tax”;
La Starea Nației s-a vorbit bine despre de ce e mâncarea scumpă în România și care-i faza cu marfa din hipermarketuri. Sugerez să vizionați episodul la o viteză de 1,25;
Eram dator față de mine să aflu mai multe despre feminismul care se transformă în fascisc. Mai e și video-ul ăsta, la fel de interesant dar care discută mai mult despre feminismul homofob/transfob și conspiraționist;
Trump are și alegători de culoare. De ce? D-aia;
Portarul care a schimbat ceva în fotbal. Și care merită un film despre viața lui;
Hai să încheiem fericiți: niște stand up cu Steward Lee, un comediant minunat.
…
Cuvântul săptămânii📖
Pelagianism - doctrină eretică creștină care nega urmările păcatului originar, susținând că oamenii pot săvârși binele și fără grația divină.
Exemplu: „Dănuț, nu mai ai voie să te joci cu Mihăiță! E din familie de pelagianiști și poate se ia!”
…
Natură cu vedere la reclamă😵💫
Am vaga bănuială că s-a ciuntit un copăcel ca să se vadă mai bine reclama. Pentru că e singurul copac „tuns periuță”.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”. În curând apare următoarea.
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.232 abonați.
Oamenii rămân în relații toxice din diverse motive: teama de singurătate, dependența emoțională, speranța că partenerul se va schimba, lipsa încrederii în sine sau frica de a nu găsi pe altcineva. De multe ori, obișnuința și nesiguranța îi țin captivi în astfel de relații.
Not related cu tema acestui articol.
Imi place cum gandesti si cum scrii, dar eu nu prea comentez. Te urmaresc de vreo 2-3 ani.
Voiam sa te-ntreb ce parere ai ca in ultimii 10-20 ani parca nu am mai observat oameni fanatici ai unor curente cultural-sportive asa cum vedeam prin anii 1980-1990-2010 curente de oameni fanatici precum rockerii sau fanii vreunei echipe de fotbal bucurestene. Acest lucru era valabil nu doar in RO, ci in toata lumea aflata sub influenta culturala britanico-americana.
Sau poate ei mai exista dar nu ii mai vad eu sau poate nu mai sunt vizibili fiindca aceasta nevoie si-o satisfac in social-media comentand pe tot felul de grupuri de Facebook sau de Reddit?