Vă las newsletter-ul ăsta ca o cină ușoară. Bine, îl puteți savura toată săptămâna, indiferent de oră. Puține calorii, hidratant, toate bune.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Vorbeam de relații toxice. Și s-a răspuns așa și așa:
Ce cred? Mi se pare surprinzător că 78%(!!!) au fost în relații toxice. Enorm. Dacă lucrurile ar sta așa la nivel național (ceea ce sunt tentat să cred) înseamnă că vorbim de o problemă de sănătate publică. Oricum, relații toxice = oameni toxici = societăți toxice. Dar mi se pare un semn bun să recunoști toxicitatea unei relații. Eu? Am fost și am contribuit la toxicitatea unor relații. Motiv pentru care vreau să-i mulțumesc public terapeutului meu (și să vă anunț că am o recomandare bună, dacă sunteți în căutarea cuiva din București).
Pentru săptămâna viitoare❓
Hai să vorbim de școală, dacă tot a început.
De ce „da”? De ce „nu”? Ce era așa diferit? Argumentează și câștigă.
Uite, Daniel Grecu a răspuns data trecută și a câștigat două cărți din poza de mai jos. Daniel, dacă vezi newsletter-ul ăsta dă un mail la george.bonea@gmail.com
…
Ce am mai scris ✍️
Anul acesta am ajuns pe la noi la mare. Am văzut destule (ori n-am văzut) cât să mă (re)conving că-s prea sărac pentru prea puțin. Mai multe detalii aici. Evident, fiecare trăiește litoralul românesc altfel, dar tot îmi pare rău de cei care dau prea mulți bani pentru prea puțin.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Notițe mintale 🎧
În episodul de săptămâna asta am vorbit despre concepte precum „donarea zilei de naștere”, dar mai mult despre cum putem ajuta cauzele la care ținem. Și nițel despre ONG-uri. Auziți voi aici dacă aveți chef de vocea mea.
Mulțumesc tuturor celor care susțin acest newsletter.
…
Ce am mai citit📚
Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu - nu știu cum funcționează lucrurile, dar tare mult aș vrea să știu de ce această carte nu este în programa de Bacalaureat. Pur și simplu vreau să știu ce motive se pot invoca. Altfel, o lectură atât de frumoasă. Pur și simplu frumoasă. Și amuzantă. S-a râs cu zgomot. Mi-a plăcut cu totul, mi se pare că ai ce să discuți după ea, îți deschide ochii cu privire la tot felul de aspecte. Tare mult aș vrea să citească mai mulți adolescenți această carte, cât și generația care a trăit comunismul și acum îl romantizează;
Home is where we start from de D.W. Winnicott - Winnicott, pentru cine n-a auzit de el, a fost mega boss pe pediatrie și psihanaliză. Și-a dedicat aproape întreaga carieră ca să răspundă la întrebări despre copii și copilărie. Cum sunt ei, de ce sunt cum sunt, cum să-i creștem, d-astea. În cartea asta, dar și-n alte lucrări, el bate mult moneda pe faptul că mediul e foarte important (doh!). Poate cel mai important. Au mai fost câteva aspecte importante în carte pe care mi le-am notat, dar vă las cu interesanta observație că ne dresăm copiii să spună „mulțumesc” la orice interacțiune, chiar dacă nu sunt neapărat încântați de ea. Îți dă cineva ceva și spui ca roboțelul „mulțumesc”. De ce?
Poți să vezi tot ce am citit din 2020 până azi pe Instagram.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Un documentar foarte simpatic și cu mult umor de situație despre stațiunea Băile Herculane. Dați și voi o șansă lui „Eu sunt Hercule” cu prima ocazie;
Eu nu mai ajung anul acesta la festivalul de film documentar Astra Film (în Sibiu), dar voi puteți merge să vă simțiți bine și pentru mine. S-a anunțat deja programul. Bine, cine nu ajunge fizic poate să vadă documentarele online;
Dacă tot suntem la capitolul ăsta, tocmai ce s-a încheiat Bucharest International Dance Film Festival. Filme și dans, ce poate să iasă rău? Probabil ați văzut și-n alte newsletter-uri că am recomandat spectacole de dans contemporan. Urmăriți activitatea celor de la Centrul Național al Dansului București și o să fie bine, frumos, creativ;
Am văzut filmul „Longlegs” (thriller psihologic). Unii ar spune că-i și horror. Nu știu ce să zic. Povestea e ok. Dar ca imagine arată foarte bine și-s multe de învățat la el din punct de vedere tehnic. E la cinema zilele astea;
Am văzut și recentul „Beetlejuice Beetlejuice”. Mna, nu știu. Cred că Tim Burton are probleme cu banii sau ceva, că prea s-a apucat să taie din bugetul scenariștilor. Se putea mult mai bine, mai amuzant, mai deștept. Cam film de duminică, la prânz, pe Pro TV;
Un interviu foarte interesant cu antropologul Alexandru Dincovici despre inteligența artificială.
…
Cuvântul săptămânii📖
Teurgie - magie albă.
Exemplu: „Dacă mă apuc de TikTok o să fac teurgie pe acolo, nu ce vedeți în live-urile unora.”
…
Mai multe parcări🚗
Imaginea de mai jos e din SUA. Așa arată un oraș pentru mașini în care oamenii sunt chestii care se plimbă în tablă din punctul A în punctul B. Cam așa ar arăta Bucureștiul/România dacă am face parcări după doleanțele tuturor tablagiilor. Nu mai spun de autostrăzi suspendate, pasarele ș.a.m.d..
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”. În curând apare următoarea.
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.261 abonați.
Apropo de cartea lui Winnicott, mi-au venit în minte două cărți care par în aceeași zonă: The Origins of You: How Childhood Shapes Later Life și The Life Project: The Extraordinary Story of 70,000 Ordinary Lives (unul dintre cele mai longevive proiecte care a urmărit copii britanici de la naștere la maturitate și are elemente de sociologie și e foarte interesantă).
In Romania scoala nu isi indeplineste scopul pe care ea il are. Norocul nostru este ca mai sunt unii profesori pasionati de meserie si materia pe care o predau si care incearca astfel sa mai schimbe un pic lucrurile. In viziunea mea si a multor alte tari dezvoltate, scoala are rolul sa ajute copiii sa-si gaseasca vocatia, sa-si inteleaga trairile, emotiile si sa-l pregateasca pentru viata si pentru mediul in care urmeaza sa intre cand parasesc bancile. Programele scolare ar trebui sa fie facute a.i. copiii sa se inteleaga pe ei insisi si sa se autodescopere iar mai apoi sa fie mai nisate si sa se plieze pe nevoile si pasiunile lor.
Pe vremea mea, la fel ca si acum, scoala nu este pentru copii inteligenti, ci pentru copii obedienti, ascultatori si care-si dezvolta doar capacitatea de memorare mot-a-mot a unor pagini predate masinal de catre profesori.