Frumusețe de newsletter ce urmează. Nici nu zici că-i luni.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Aveam poftă să vorbim de comunități și cartiere și voiam să știu cum vă simțiți pe unde locuiți. S-a răspuns așa și așa:
Eu? Mai degrabă „nu”. Din păcate. După mai bine de șapte ani de locuit unde stau am ajuns să cunosc doar o mână de vecini, dar nu ne cunoaștem în sensul în care să ne cerem ceva. Mai degrabă ne salutăm ceva mai cordial. Dar categoric nu suntem o comunitate. Nu se întâmplă evenimente în comunitate, nu suntem aduși împreună.
Cu ce ne afectează asta? Foarte pe scurt: oamenii care nu se cunosc nu au nimic care să-i lege. Și devin indiferenți. De la un „nu-mi pasă de vecini” la „nu-mi pasă că e mizerie în cartier/bloc” e un drum destul de scurt. Recent am făcut și o cercetare cu privire la mizeria de pe străzi (comparativ București - Amsterdam), și acolo unde e murdar (la noi și la ei) e tot pe fondul unei lipse de comunități. Unde se știu vecinii și e mai mult decât „bună ziua” e curat, pace, frumix. Nu-i spațiu destul aici pentru a explica toate beneficiile când vecinii se cunosc.
Așa că vă doresc să fiți comunitate.
Pentru săptămâna viitoare❓
Să vorbim despre cerșetori.
Argumentează-ți răspunsul și câștigă.
Uite, Ruxandra Dragomir a răspuns data trecută și acum își va alege două cărți din lista de mai jos. Ruxandra, dacă vezi newsletter-ul ăstă dă un mail la george.bonea@gmail.com.
…
Ce am mai scris ✍️
Inițial voiam să vorbesc despre tensiunea că AI-ul o să fure munca publicitarilor (mai exact a copywriter-ilor), dar unele aspecte din articol se aplică și la alte vocații creative. Pe foarte scurt: AI-ul o să fure munca acelor „creativi” leneși și previzibili. AI-ul nu poate inventa la fel de absurd și spectaculos precum omul. Poate combina creativ (pentru că este un agregator de idei - furând tot ce există și amestecând conform cerințelor umane), dar nu poate mai mult.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Notițe mintale 🎧
Plecând de la imaginea de mai jos, cu un dulce găsit pe eMag, am discutat despre jucăriile și dulciurile pentru copii. O notiță mintală dulce-amară.
…
Ce am mai citit📚
The Myth of Consumerism de Conrad Lodziak - Lodziak nu contestă lumea consumeristă în care trăim, propune s-o vedem altfel, că și consumerismul ăsta nu-i chiar așa. În sensul în care (și mi s-a părut foarte interesant și poate chiar corect) că nu suntem 100%, non-stop, consumatori și definiți de ce consumăm. E mult mai complicat. De exemplu, extrapolez eu, dacă ne raportăm la influenceri/vedete, ei sunt consumatori doar când se costumează în rolul pe care îl joacă (un rol pe care poate că-l conștientizează). Și nici noi, ceilalți, nu suntem consumatori/definiți de ce consumăm doar pentru logo-urile pe care le purtăm/consumăm teatral și ocazional. Lodziak mi-a lăsat impresia că vede lucrurile puțin mai optimist, în sensul în care vede-n oameni un moment în care nu vor să fie consumatori;
Work, consumerism and the new poor de Zygmunt Bauman - Bauman e uriaș. Să fim fericiți că am fost contemporani cu o astfel de minte (a murit în 2017). În 1998 când publica această carte reușea să radiografieze perfect lumea în care trăim și azi. Nu degeaba tema sondajului de mai sus e despre cerșetori. Un alt lucru minunat la Bauman este că a scris ușor de înțeles de către oricine. Deci nu trebuie să ai cine-știe-ce pregătire academică pentru a înțelege ce spune. De asemenea, o parte din ideile mele din acest text despre joburi rușinoase sunt de influență baumaniană.
Pe Instagram țin lista tuturor cărților citite din 2020 și până azi.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Dragoș Pătraru a scos al doilea episod despre hipermarket-urile din România. Poate una dintre cele mai bune și utile lucruri de văzut pe Youtube-ul românesc. Aștept cu nerăbdare următorul episod;
Vă sugerez să vedeți acest video despre anti-intelectualismul american (de unde/cine/cum) pentru că peste ceva timp o să vorbim și noi despre anti-intelectualismul românesc (și ambasadorii fenomenului);
Un video cu Ceaușescu plin de mușchi și un discurs pe care nu l-a avut niciodată. Da, video-ul e făcut cu AI;
Mi-a plăcut documentarul Keep Sweet: Pray & Obey. Despre o grupare de mormoni hardcore și poligami din SUA. Îmi plac documentarele despre religii;
A fost bi-anualul concert Niște Băieți. Dacă vă plac șlagărele și vreți să le auziți în reinterpretate punk vă sugerez să veniți la următorul eveniment (cândva prin primăvara 2025). N-o să mai fac stage-dive-uri ca-n 2012, dar o să mă simt la fel de bine (da, poza de mai jos e din 2012). Și dacă aveți poftă de mai mult punk românesc să știți că am o listă cu amintiri în acest articol. Câteva din trupele mele preferate de punk din România. Din păcate nu toate trupele din underground au înregistrat, astfel încât astăzi mai păstrez doar în amintiri anumite piese;
Am fost la o degustare de colivă. De ce? De hipster (n-am altă scuză). Vă recomand dacă vă place coliva. E ceva cu adevărat original și unic. Gazda evenimentului a fost amuzantă, conceptul e surprinzător și mâncarea a fost cu adevărat delicioasă. Cu atât mai bine dacă vă place și beți alcool pentru că fiecare dish vine acompaniat de vin. Dar cum subsemnatul nu consumă alcool vă asigur că totul merită și cu apă;
La Teatrul Odeon (București) aveți Purcărete. Lexiconul amar. Mi-a plăcut. Mi-a plăcut și ce în mod normal nu mi-ar plăcea. Și o să existe o serie de referințe la piesă în alte texte, mai ales cele despre limbă, corectitudinea politică, dar și viață. Recomand cu insistență.
…
Cuvântul săptămânii📖
Proclet - excomunicat, anatemizat, blestemat.
Exemplu: „Cică interlopii care s-au bătut zilele trecute într-un spital din București s-au luat de la faptul că unul e proclet din grupul celorlalți.”
…
Ieftin, gustos, sănătos🍽️
E trist cum o generația n-a înțeles că nici în laudă nu trebuie să spui că e ai o cină frumoasă cu Cola, crenvurști, mezeluri și alte d-astea. Trist că lipsurile din tinerețe le-au stârnit un hedonism culinar total nociv. Greu să-i vindeci de poftele nesatisfăcute.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”. În curând apare următoarea.
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.297 abonați.
Nu cred ca ar trebui ca statul sa impuna politici mai dure pentru cersatori. Ci ma degraba sa incerce sa afle cauzele si sa incerce sa previna fenomenul sau sa gaseasca solutii/alternative pentru acei oameni
Politicile mai "dure" ar trebui sa fie invistitii in asistenta sociala, locuire, scoala si toate nevoile pe care oamenii le au. Astea sunt singurele politici anti cersetorie care functioneaza.