17 Comments

Am avut ocazia să călătoresc pentru prima oară în SUA în primăvară. Am fost pe coasta de vest, hashtag Vestul Sălbatic, cactuși, Arizona, LA, California, râul Colorado, Marele Canion, Las Vegas, deşert, Munții Stâncoși, mașini mari, camioane cu țevi de eșapament cromate, Oceanul Pacific, terenuri de golf, fotbal american, tot ce aveam în cap din filmele americane și Viața cu Louie.

Dar m-am dezumflat repede după ce am coborât din avion.

În afară de hashtagurile enumerate mai sus, care sunt doar partea promovată a Americii, am văzut doar sales. Doar oameni care vor să îți vândă ceva cu orice preț. Empatie falsă, învățată foarte bine cred de la grădiniță, doar cu interesul de a vinde ceva atunci când copilul se face mare. Sunt de apreciat skill urile în vânzări și niciodată nu strică puțină diplomație, mai ales la noi, dar acolo e altceva. Politically correctness la puterea o mie. Prefer autenticitatea, o înjurătură din inimă atunci când cineva are o emoție negativă decât un ocoliș răutăcios și sarcastic cu gândul ca în viitor poate e ceva de vândut și să nu supărăm clientul.

De când m-am întors am încercat să mă uit din nou la filme americane, să îmi observ reacția de după America. Nimic nu mai e la fel. Nu numai ca nu mai sunt deloc atrăgătoare, ci mi se face scârbă când văd toți burgerii, gogoșile, sucurile la un metru, conversațiile dintre oameni, glumele lor, înjurăturile. Cat am stat acolo nu am găsit fructe cu gust sau o legumă care să nu fie apă chioară. Totul ARTIFICIAL.

Da, au autostrăzi cu șapte benzi, dar, sunt pline de mașini! E o experiență unică să stai blocat în trafic cu șapte benzi pe sens după ce ai făcut șase ore de condus între orașe, decât pe o șosea cu o singură bandă pe sens pe Valea Prahovei…

Sunt foarte mulți oameni ai străzilor si foarte mulți oameni care au arme. În comparație cu România, e destul de riscant să ieși noaptea pe stradă, dar și ziua.

Sunt și lucruri care mi-au plăcut. Calitatea lucrurilor este superioară comparativ

cu Europa. Materialele de construcții sunt foarte solide, robuste, de încredere, la fel și produsele din marketuri, creme, plasturi, etc.

Mi-a plăcut și planul de urbanism al orașelor. În cartiere sunt străzi cu bordură, spațiu verde, trotuar foarte lat, apoi peluze de gazon în curțile oamenilor, fără garduri, cu distanțe egale între elemente (casă și trotuar) care oferă o armonie. Dar cred ca e mult mai ușor să construiești asta când ai o istorie așa de recentă. Putem împrumuta și noi lucrurile care sunt bune la ei și să le aplicăm la noi. Și la fel, să învățăm din lucrurile care nu merg la ei și să le stopăm la noi.

În concluzie NU, nu mi-aș dori să mă mut în America, avem tot ce ne trebuie în România.

Expand full comment

Pentru plasturi aș schimba țara :)))

Expand full comment

🤣🤣🤣

Expand full comment

"Nu", pentru ca m-am uitat la Not Just Bikes. 😁

Also, mi se pare ca Statele Unite stau cam prost la capitolul basic human rights, corporatiile au prea multa putere, iar cetateanul de rand prea putina protectie. Cand am aflat ce probleme au, m-am simtit recunoscatoare ca traiesc in Europa. Visul American mi se pare o iluzie pe care doar daca esti neinformat poti sa o mai crezi. :)

Expand full comment

Not Just Bikes e foarte bun!

Expand full comment

Nu m-aș muta niciodată în SUA pentru că reprezintă tot ce e mai sălbatic din capitalism. Chiar dacă probabil aș găsi un job bine plătit, faptul că aș fi mereu la "o boală distanță" de un posibil faliment mi-ar afecta foarte serios sănătatea mintală. Mai mult decât atât, mi se pare un moment extraordinar de prost în societatea americană și o prăpastie din ce în ce mai greu de trecut între republicani (care înoată puternic spre extrema dreaptă pe multe teme) și democrați (care se mută și ei la dreapta parțial să mai fure voturi) și nu pare genul de loc în care să îmi doresc să vin în căutare de noi prieteni. Nu în ultimul rând, o țară în care toată lumea are o armă pentru a se "proteja" de ceilalți oameni cu arme și în care cumperzi arme de asalt din CS la magazinul de la colț este o distopie mult prea greu de dus pentru mine.

Expand full comment

"Cine e prost să desfacă o conservă bombată?". Trăiești în SUA = botulism, așa o vizualizez. Însă nu cred că nu merită o vizită, acolo, câteva săptămâni, poate luni, dar din câte am auzit, văzut, citit și înțeles, mai bine m-aș muta în Galați

Expand full comment

Apreciez nespus citatul din Deceneu❤️

Expand full comment

Nu m-aş muta niciodată în SUA datorită condiţiilor de pe piaţa muncii - mai exact, lejeritatea cu care îţi poţi pierde locul de muncă - şi a costului serviciilor medicale.

Expand full comment

In ciuda a ceea ce reprezinta Romania, nu m-as vedea intr-o tara ca SUA. Visul american a fost vandut ca o reteta a libertatii, in perioada comunista si post-comunista, pe stilul sex-droguri-rock&roll. Ceea ce nu ni s-a spus insa, la acel moment, despre toate acestea, e ca toate astea COSTA si ca nu reprezinta fericirea si libertatea cu adevarat. Astazi, SUA e o tara extrem de polarizata si divizata; un rai al tuturor curentelor tip political correctness, woke, cancel culture, etc; o economie acaparata de privati si corporatii; o presa puternic politizata; criminalitatea, drogurile si armele sunt subiecte la ordinea zilei; statul bate recordurile in materie de cheltuieli pe "aparare"; Trump si ar mai fi multe de zis.

Expand full comment

Nu m-aș muta în America. A devenit junglă dubioasă. Și înainte era o junglă, dar acum e o junglă mizerabilă. Din auzite, au probleme foarte mari cu drogurile, criminalitate crescută, sărăcie la cote alarmante, pistoale peste tot, sistemul de sănătate e dubios, dependență de mașină, etc. Tot din auzite, am înțeles că sunt și cam prostuți, iar mâncarea e plina de zahăr. Nu au o identitate și o istorie bogata că țările europene. Depinde și de stat, nu cred că e la fel peste tot, totuși, America e mare.

Expand full comment

Să mă mut în SUA e ceva ce nu am luat niciodată în considerare. M-am gândit puțin acum și sunt de acord cu ce s-a spus în comentarii: alt sistem de valori, distanță mare de România, servicii medicale greu accesibile, mâncare sănătoasă greu accesibilă etc. Toate astea sunt motive pentru care nu m-aș muta. Mi-ar plăcea în schimb, să vizitez rezervațiile lor naturale.

Expand full comment

Nu. Eu nu o să ma rezum la faptul că aș vrea sa fiu cât de cât aproape de părinți. Știu că nu o duc atat de bine cât as vrea eu, dar mutarea acolo nu s-ar plia pe dorințele si valorile mele. Oricum, pentru domeniul in care sunt (IT) nu prea sunt limitat de o țară anume, ci mai de grabă de statul si taxele acesteia. Pe lângă asta, eu sunt genul de persoană căreia nu ii place agitația, fapt pentru care nu m-am mutat nici in orase aglomerate(București /Cluj) iar in concedii incerc sa ma feresc de capitale si de perioade/zone foarte aglomerate.

Expand full comment

Nu penntru că sunt foarte bine in Elveția. Desi am nimerit accidental aici pentru că imi doream mai degrabă in Anglia, mi-am dat seama că mai ales in contextul politic actual este tara in care ma simt cel mai in siguranță și are nivelul de trai cel mai ridicat. Dar e adevarat, nu e ușor să razbati aici dacă nu vii de tânăr (nu ca mine la 47) de ani, și nu vii cu toate temele facute inainte de a te instala aici.

Expand full comment

nu - pentru că m-am obișnuit prea mult cu varianta europeană - cred că am șanse mai mari să supraviețuiesc în Europa (asigurarea de sănătate & viața fără arme).

Expand full comment

nu. pentru ca visul american nu mai e un vis. lucrurile s-au complicat urat acolo (ca de altfel si in restul lumii). situatia economica e sub semnul intrebarii, saracia e in crestere, asigurari de sanatate scumpe, servicii medicale scumpe, proprietati scumpe, chirii scumpe, plus armele la liber. violente, droguri, locuri de munca nesigure, etc

Expand full comment

Da, m-aș muta în State datorită oportunităților profesionale vaste și accesului la educație și tehnologie de top. De asemenea, aș avea ocazia să interacționez cu oameni din culturi diverse. Totuși, un motiv pentru care nu aș face acest pas ar fi faptul că SUA se confruntă cu un nivel ridicat de violență, inclusiv incidente frecvente de violență armată, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța personală. În plus, distanța față de familie și cei dragi ar fi dificil de gestionat pe termen lung.

Expand full comment