Acest newsletter îi este dedicat lui Mihnea Mihalache-Fiastru, pe care din păcate n-am avut șansa să-l cunosc personal, dar despre care am înțeles că a fost un om super șmecher și mișto. L-am cunoscut doar prin cărțile lui. Acum doi ani am dat de Expres și la finalul ei mi-am zis că „așa trebuie să învăț să scriu”. Șpec, citită acum 3-4 luni, mi-a confirmat că pentru mine Mihalache-Fiastru e cel mai influent autor român. El m-a convins că literatura poate avea rol de documentar și sunt ferm convins că cine o să-l citească peste 50-100-150 de ani o să se bucure de o sinceră fereastră spre lumea lui (și a noastră). Îi datorez un proiect la care lucrez și sunt sigur că „Niște animale” nu exista (deloc, ori în forma asta) fără influența lui. Vă sugerez să-l căutați și să-l citiți. M-aș mira să nu vă placă. Și-a anunțat plecarea dintre noi la fel de original cum a știut să scrie cărți. Îmi pare rău că nu l-am cunoscut, cu atât mai mult cu cât eram la câteva cartiere distanță unul de celălalt.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Eram curios să știu cum te poziționezi vizavi de tema identității de gen. S-a răspuns așa și așa:
M-am bucurat să văd că subiectul ăsta a produs atâtea reacții (toate civilizate, d-aia îmi place bula Substack). Ce cred eu? Cred că avem de ales: ori există mai multe genuri, ori nu există deloc👥Organul din pantaloni e una, preferința sexuală e alta, iar genul e cu totul altceva. Din tot ce am citit - urmărit - ascultat, astăzi cred că genul e puternic influențat de social. Societatea genizează individul în funcție de ce crede că trebuie să facă o fată, ori un băiat (influențați de diverse structuri - religioase, politice etc.). Societatea îți spune cum trebuie să te manifești în funcție de genul în care te-ai născut (confundat cu sexul cu care te-ai născut). Dacă în pantaloni ești mascul înseamnă că trebuie să arăți ca un mascul și să te manifești ca atare. Trebuie să porți albastru, să dai cu pumnul (mai mult și mai tare ca o fată), să îți reprimi emoții. E „aiurea” să coși, să gătești (ca o mamă, e ok să o faci ca un chef), să porți de grijă unui bebeluș, să conduci o mașină roz ș.a.m.d.👱♂️
Asta nu înțeleg cei speriați de „ideologia de gen”. Nu e nimic altceva decât o nouă eliberare (de data asta mai mult individuală) de stereotipuri. Au mai fost și altele. Femeile s-au eliberat de ștampila casnicei care nu știe/poate decât să crească un copil și să gătească. Etnii s-au eliberat de stigmatizări și stereotipizări („ăia-s hoți”). Grupuri sociale s-au eliberat de încorsetări („te-ai născut așa, deci o să rămâi așa”). Despre asta e vorba👸Fetița ta nu trebuie să mai fie o prințesică neajutorată și incapabilă să facă o parcare laterală👮♂️Băiețelul tău nu trebuie să mai fie carne de tun pe frontul masculinității. Oamenii vor putea să fie ce vor și asta nu va schimba cu nimic natalitatea și alte frici conservatoare👩👩👧👧Oricum, gusturile individuale nu țin cont de fricile majorității, așa că oricât s-ar pune bocancul pe firea omului aceasta o să se elibereze, ori o să-și găsească spații unde să trăiască așa cum îi place⛓️„Vestul decadent” pare că se descurcă minunat integrând elemente care în Est încă sunt sinonime cu declinul și autodistrugerea🚀
Mulțumesc pentru răspunsuri. Se știe: cine are opinii are un premiu. 30 de zile acces gratuit la Notițele Mintale (podcast-ul pe care îl ofer săptămânal doar pe Substack). RBT, ai câștigat🎖️Felicitări! Dacă vezi acest newsletter dă un mail la george.bonea@gmail.com.
Pentru săptămâna viitoare❓
Să vorbim despre unde ne vedem pe scara socială.
Când te uiți în portofel și la bunurile pe care le ai ce spui despre tine? Cât crezi că trebuie să câștigi pe lună ca să faci parte din clasa superioară? Răspunde și câștigă.
…
Ce am mai scris ✍️
Am început două texte. N-am terminat nici măcar unul. Să nu se mai întâmple. Ca să mă revanșez vă las un gând pe care l-am postat zilele trecute pe Twitter/X. Acolo mai postez din când în când observații la limita stand-up-ului, dar în curând cred că renunț la Muskăreală și o să le pun exclusiv pe Substack.
(Aproape) zilnic recomand niște articole pe care le găsesc interesante și ți le dau și ție la rubrica „De citit în drum spre casă”🚋
…
Notițe Mintale 🎧
Notițele mintale au ajuns la numărul 25. De 25 de săptămâni fac podcastul ăsta informal. Îmi place și mulțumesc tuturor celor care îl susțin.
Despre ce discut în episodul ăsta?
🗞️presa noastră cea de toate zilele
🧔♂️bărbați în câmpul muncii (și decalajul academic între ei și femei) - o perspectivă
⚰️despre deces și reamintire
Mulțumesc tuturor celor 36 de ascultători și donatori de cafea☕
…
Ce am mai citit📚
The heat will kill you first de Jeff Goodell - o găsiți tradusă sub numele de „Căldura te va ucide prima”. Ce să spun despre ea? Că e foarte bună? Este. Că e utilă? Este. Dar din păcate n-o să fie citită de mulți dintre cei care ar trebui să doarmă cu ea sub pernă. Mi se pare că explică foarte bine și ușor de înțeles ce se întâmplă cu natura, dar are și un „handicap” pe care o să-l detaliez într-un text dedicat. Altfel, o carte fundamentală pentru vremurile noastre☀️
Pe Instagram țin lista tuturor cărților citite din 2020 și până azi📚
…
Cuvântul săptămânii📖
Dezolațiune - mâhnire, deprimare, sentiment de pustietate😥
De exemplu: „Programul TV îmi provoacă un profund sentiment de dezolațiune”.
…
Alte recomandări🎈
Mitul clasei de mijloc (Youtube)↔️
Irlanda, acest Cluj pe steroizi (Youtube)🇮🇪
Jordan Peterson și religia✝️
…
Cântă lăutare 🎶
Voi trebuie să știți despre mine că sunt un hipster. Motiv pentru care ascult și manele. Mai ales manele despre cărți și oameni care citesc. Așa că recomand următoarea piesă.
…
Căși frumoase 🏘️
Cică așa au promis dezvoltatorii imobiliari că vor face blocurile dacă le dăm voie să construiască în parcuri. Altfel, clădirea din imagine este din Madrid (Spania), gândită de Francisco Javier Sáenz de Oiza, și este ceea ce se numește brutalism-organic.
…
Folbalul e cel mai tale⚽
Pentru cine nu știe asta deja, mie-mi place fotbalul. Să-l văd, să-l practic (sunt slab, dar pun suflet), să-l analizez ca orice cârciumar. Cam toată copilăria am jucat FIFA și Football Manager (încă mai am jocul pe laptop și din când în când mai deschid să fac niște mișculațiuni tactice), dar am devenit microbist de câțiva ani de când l-am cunoscut pe Andrei și am înțeles că fotbalul e și istorie, și sociologie, antropologie, psihologie ș.a.m.d.📶 Îmi place și consum doar campionat românesc (care de câțiva ani mi se pare foarte echilibrat și antrenant - la ora la care scriu asta se bat pentru titlu 6 echipe și se anunță photo-finish). Nu țin cu vreo echipă anume (am două antipatii, asta e), dar aș da oricând un meci de Champions League pentru un meci de Liga I. Dacă aveți chef să vedem un meci împreună, pe stadion, dați semn și facem să fie posibil (atâta timp cât nu e acasă la cele două excepții). Altfel mă deplasez cu drag oriunde se poate, pe Giulești (unde am tot fost), Ploiești și altele. Sper să ajung și la un meci acasă la UTA. Accept și meciuri de Liga a II-a🆗 Am pus poza de mai jos (de pe site-ul Golazo.ro) pentru că aseară mă uitam la Gloria Buzău - FCSB și mi se părea trist și penibil că s-a jucat în condiții de izlaz, periculos pentru jucători și jenant pentru spectatori. Dar și ăsta e un motiv pentru care-mi place fotbalul nostru, așa bușit cum e❤️🩹
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești vreuna din cărțile publicate până acum: „Îmi pare rău că am muncit” (2020), „Miercuri10” (2013), „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa” (2021) și cea mai nouă „Niște animale” (2024).
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru discuții despre muncă. Dacă vrei să-mi spui ceva (orice) mă găsești oricând la george.bonea@gmail.com.
Ești unul din cei 4.546 abonați și 36 de sponsori. Mulțumesc🤝
Salut, nu știu dacă momentul în care am răspuns a fost unul foarte early, dar mi-a apărut 100% din răspunsuri au fost middle class, ceea ce mă face să cred ca toți vrem să părem așa de mijloc. Am bifat middle class deoarece cat câștig îmi este suficent pentru decență. Legat de suma care m-ar avansa într-o clasă superioară, nu cred că este o sumă fixă, ci consider că este o educație a modului în care îți folosești veniturile pentru a nu fi dependent de producerea banilor. Cred ca accederea în clasa superioară se face prin libertate financiară, iar aceasta poate fi atinsă prin educație, nu printr-un venit mai mare. Poți câștiga mii de euro, dacă îi cheltui iresponsabil, tot sărac ești!
Avand un job care e platit mai mult decat media regionala din Bucuresti si cu posibilitatea sa spun ca imi perit sa plec in cateva vacante anuale si sa nu fie nevoie sa ma gandesc la balanta intre "mai bine cumpar asta ca am nevoie sau mai bine cumpar asta ca e mai ieftin" tind sa cred ca sunt in bula de mijloc.