Vedeți că urmează o săptămână cu alte temperaturi mari așa că vă recomand să stați la umbră, să vă hidratați, să nu vă enervați și să-mi citiți newsletter-ul. Bine, poate primele nu-s așa importante.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vorbeam de percepție. Cam aici se află cei care au răspuns la întrebarea mea și aici puteți să vedeți și niște comentarii pe temă.
Câștigătorul newsletter-ului trecut este Răzvan. Stimabile, dacă vezi mesajul ăsta trimite și tu un mail de confirmare la george.bonea@gmail.com ca să stabilim unde-ți trimit premiul. Să fie primit!
Pentru săptămâna viitoare + Concurs:
Pe fondul celor întâmplate zilele astea m-am gândit să vorbim despre:
Știți regula concursului: cei care comentează pe temă se înscriu automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți).
…
Ce am mai scris ✍️
Am văzut o vedetă pe TikTok care-și etala casa și cu ocazia asta mi-am conturat niște idei despre materialismul la români și ce au înțeles unii oameni (nu doar români) despre ce înseamnă frumosul și ecologicul. O să continui pe tema acestui text, dar momentan atât s-a putut;
Voiam să vă spun că-s mândru că unul dintre cele mai citite texte din Revista Golan îmi aparține. Vă reamintesc subiectul articolului pentru că în curând apare altul.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Interpretarea culturilor de Clifford Geertz - n-o să ascund faptul că am tras puțin de Geertz pentru că-i foarte… detaliat. Dar cartea e minunată când vine vorba de aspecte care țin de cultură (manifestarea ei într-o comunitate/țară) și despre naționalism. Cred că e o lectură numai bună în vederea alegerilor din 2024. E fascinant să vezi cum anumite observații făcute de el pe o insulă aflată la vreo 10.000 de km, acum 40-50 de ani, se aplică fidel pe insule de românism în zilele noastre.
Recent am fost invitat să vorbesc la un eveniment despre branding, copywriting, storytelling. Toate bune și frumoase, dar am zis să vă las trei cărți care pe mine m-au ajutat enorm în munca asta:
Psihologia socială și dinamica personalității de Alin Gavreliuc (mulțumesc Doru Șupeală pentru recomandare)
The theory of the leisure class de Thorstein Veblen
Music and manipulation de Steven Brown
Mai sunt și altele, dar la astea trei mă întorc mai mereu.
(dovada fotografică a faptului că m-a lovit sindromul impostorului pentru 30 de minute)
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Vă ziceam (am zis?) că a fost ziua mea și am primit niște accesorii de gătit:
Soacra mi-a luat o tigaie. E din fontă și e bună la orice (eu am lăsat link către brandul de unde am primit, voi vă descurcați dacă găsiți altceva-altundeva). Altfel, căutam o tigaie bună cum căutam soție. S-a găsit! Nu se lipește mâncarea de ea, se curăță ușor, e multifuncțională. Tigaia, nu soția (haha, mă dau singur afară);
Mama mi-a completat colecția de vase de pământ cu unul pe care-l găsesc mai potrivit pentru sarmale. Știți deja din episodul ăsta că-mi place să folosesc vasele de pământ pentru diverse rețete (inclusiv coaste);
Da, probabil vă întrebați când mai apar episoade cu rețete. La toamnă.
Dacă tot suntem la cadouri, voiam să vă spun că am împlinit Nunta de Hârtie, ocazie cu care am descoperit bijuteriile de la Chiramo. Bijuterii din hârtie. Ceva finuț. Dacă sunteți ahtiați după cărți sunt sigur că se poate un lănțișor cu „Solenoid”-ul lui Cărtărescu.
Doi prieteni au ajuns în Timișoara și mi-au cerut niște recomandări. Moment în care mi-am dat seama că eu nu-s în Timișoara și m-am întristat. Dar vă zic și vouă ce le-am zis și lor:
Dacă ai ajuns în Timișoara și n-ai mers „La Două Bufnițe” (librărie) înseamnă că te-ai dus degeaba;
De mâncat e greu de ales între Neața, DOI, George’s, Pizza Napoletana, Dinar, ori simplu și elegant de la Agil;
Altfel, ultimele 3 revelioane le-am petrecut la Hamei. Anul ăsta mă gândesc să schimb și să merg tot la Hamei.
Dacă tot am vorbit de Revelion, vă las o piesă:
…
Urât ❤️
După 34 de ani de București (și probabil toți atâția de mers cu tramvaiul 32) am avut ocazia să calc într-un tramvai 32 nou. Cu aer condiționat. Spațios. Curat. Modern. A meritat să aștept atâția ani. De emoție m-am descălțat la intrare.
(Sursă foto - eu m-am emoționat în asemenea hal că n-am avut putere să-mi fac poză)
…
Cuvântul săptămânii📖
Arghirofil - lacom de bani.
Exemplu: „M-am certat cu Mișu că a vrut să mă fenteze la barbut. E arghirofil de nu se poate, să n-am parte.”
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă și colaborări. Mă las jignit cu mărunt pe Patreon, ori aici.
Momentan sunteți 2.239 abonați.
Mulțumesc următorilor pentru cafeaua oferită lunar pentru acest newsletter: Rusu Andreea Iulia și Cristi Boldișor.
Ca psihoterapeut, am avut in cabinet cazuri de persoane care fumau (legal, in alta tara) si care s-au confruntat, deodata, drept efect, cu o simptomatologie cronica. Not a nice picture. Legalizarea e una, controlul consumului e alta si m-as concentra mai degraba pe a doua problematica.
Mergând pe principiul că „cine vrea să consume, va găsi o modalitate să o facă”, mai benefic ar fi să se legalizeze. Asta din patru motive:
1. Se aplică un control asupra calității produsului astfel încât drogul să fie produs într-un mediu steril.
2. Traficul de droguri n-ar mai fi profitabil, iar infracționalitatea ar scădea puțin (pe termen lung).
3. Statul se îmbogățește (nu extraordinar de mult) prin impozite sau prin turism (vezi Olanda, poate în viitor Germania).
4. Eliminându-se stigmatul legal, dependența de droguri ar putea fi studiată la nivel național mult mai facil decât acum și s-ar putea realiza statistici clare.
Este adevărat, totuși, că implementarea acestor măsuri este dependentă de un stat funcțional. De asemenea, poate că o societate mai pragmatică ar ușura și munca statului.