20 Comments

Am ales școala de stat pentru că:

- Într-un stat funcțional școala trebuie să fie accesibilă, funcțională și suficientă iar asta să fie o normalitate. Participarea noastră activă în sistemul școlar de stat poate construi acest lucru, excluderea noastră (migrarea către sistemul privat) doar adâncește problemele.

- Școala privată izolează de mediul și realitatea statului în care trăim.

- Eu și partenerul suntem destul de convinși că putem compensa și naviga prin eventualele neajunsuri ale sistemului de stat (mă refer în totalitate- informațional, emoțional, calitativ). O să folosim experientele mai puțin plăcute pentru a învăța din ele și a prezenta copiilor noștri principiile și crezurile noastre.

Eu și partenerul nu avem pretenția că avem dreptate. Luăm în considerare eventualitatea altor opțiuni. Suntem la începutul acestui drum.

Expand full comment

Daca ar fi fost sa aleg imediat cum am terminat scoala ziceam privat (am invatat destul de bine la scoala dar nu de placere de multe ori + anxietatea sociala la cote ridicate). Acum adult fiind, 10 ani dupa terminarea liceului aleg scoala de stat. Argumentele pro pentru scoala de stat sunt urmatoarele:

1. Pentru ca exista si il consider un drept, dreptul la educatie din fonduri publice (ce avem noi oricum nu e din fonduri publice/gratuita, cum zicea nenea Liviu Pop "Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții").

2. Un argument de care nu sunt "mandru" si pe care sper sa nu-l mai am in viitor, dar te caleste, te invata ca esti pe cont propriu. Mi se pare ca scoala publica romaneasca iti prezinta de multe ori viata in forma ei cea mai cruda. Sunt de parere ca nu e ok sa traiesti in bula ta toata viata si mi se pare ca scoala privata fix asta incurajeaza, sa ai copilul tau izolat de "ala prostu si sarac care iti poate influenta negativ odrasla". Da nu doresc bully nimanui, nu cred in "lasa ca pentru ca ti-ai luat capace sti ce e ala respect", dar din pacate viata nu e roz, mai ales in Romania, si poate uneori trebuie sa iti fie prezentata asa cum e ea, buna sau rea,altfel risti sa te ia prin surprindere mai tarziu.

3. Imi pare foarte scumpa cea privata. Cateva mii de euro pe an atat la scoli cat si la gradinite. Daca nu ai un salariu frumos sau ceva mostenire nu vad cum poti sa iti sustii copilul. Sunt pentru directionarea banilor din familie in educatia intregii familii, nu doar a copiilor dar daca nu iti permiti 8k euro pe an, ce faci, ajungi la creditul "Primul an la privat?". Disclaimer: nu am copil, am tras concluzia asta dupa cateva articole + ce aud la parinti in jur.

4. Din principiu daca as face asta inseamna ca as sustine o astfel de forma de invatamant. Daca eu sunt pentru un sistem public la care toata lumea sa aibe acces mi se pare ca nu am facut nimic dandu-mi copilul la privat. As prefera sa ma implic in scoala unde e el, adica as da 8k euro pentru un laborator, sau ceva activitati de-a lungul anului din care ar beneficia mai multi copii inclusiv si al meu (bine scriind astea, cred ca putem sa ne implicam in scolile din jurul nostru chiar daca nu avem copii).

Expand full comment

Dacă aș avea un copil care trebuie să înceapă ciclul gimnazial fix acum l-aș da la școala de stat (din mediul rural) la care am învățat și eu. Profesorii sunt cam aceiași (doar puțin mai bătrâni) și încă am încredere în felul lor de a preda și de a gestiona diverse situații.

Dacă aș avea copil de clasa zero sau întâi aș căuta prin oraș ceva la privat care să pună accent și pe dezvoltarea emoțională și dacă nu aș găsi m-aș interesa cum sunt învățătoarele din sistemul de stat de la școlile unde aș avea acces. Apoi aș suplimenta eu acasă lipsurile pe care aș observa că le are copilul ăsta ipotetic al meu din cauza sistemului de învățământ.

Consider că mai ales în clasele primare implicarea părinților e foarte importantă și contează mult ca acel copil să facă de toate, să (se) descopere prin joacă, să învețe cum să interacționeze cu adulții, să învețe că e ok să pui întrebări dacă nu știi și că nimeni nu are răspuns la toate întrebările.

Dacă aș avea copil de dus la grădiniță l-aș mai ține acasă 😂

Expand full comment

gradinita de stat (as fi vrut tot la privat, pentru ca ii primeste toata vara. dar costa prea mult si nu e diferenta fata de stat la capitolul activitati). dar la scoala imi doresc mult sa il dau la privat. in speranta ca lucrurile au altfel de dinamica acolo, pentru ca al nostru energic cu siguranta nu ar putea face fata/nu s-ar adapta in plictiseala si sictirul cadrelor didactice de la stat. sistemul educational de stat este praf. cat eram noi copii, inca era bine, acum e din ce in ce mai prost si mai haotic. iar pentru copiii mei imi doresc sa invete de placere, intr-un mediu modern, cu reguli si profesori sanatosi la cap. la privat sunt mult mai atenti cu copiii, profesorii isi dau interesul, fac tot felul de activitati, au toate dotarile necesare, paza, parintii pot verifica situatia scolara fara sa fie nevoie sa mearga fizica la scoala. plus ca manaca o masa calda acolo. in constanta scolile private sunt laudate (oricum nu sunt multe), nu am auzit nimic de rau de ele.. stiu ca sunt scoli si profesori capabili la stat, dar nu vreau sa ajung sa umblu isteric dupa invatatoarea/diriginta x sau y, sa il inscriu la alta scoala decat cea la care e arondat. oricum asta e o nebunie din cauza careia in constanta s-a ajuns sa nu mai aiba loc pentru toti si sa ii detaseze pe copii la alte scoli, desi nu sunt inscrisi acolo. oricum vrem sa emigram.

Expand full comment

Pentru ca nu am cum sa am incredere intr-un sistem in continuare "frate" cu cel comunist, in care tocmai a fost alocat un minim istoric din PIB si unde spaga "ca sa treci" poate fii inlocuita cu mai multa net valoare educationala. Pentru ca copilul meu nu are nevoie sa fie bullied ca sa inteleaga "scoala vietii" sau sa fie bagat involuntar in trenduri "calitative".

Expand full comment

Traim in romania si asta ne ocupa tot internetul.

Scrisesem mare, fain, ultra mega jmek articol. Dau refresh pentru ca am efectiv doi neuroni ce se bat pe atentie, si... Pa!

Tl;dr. Am avut neplacerea sa studiez la amandoua tipurile de medii. Privat si de stat.

Stii ce e fain? Cand esti la privat vrei sa fii la stat, pentru toti snobii isi trimit odraslele cu Vacheron Constantin la mana (nu glumesc, as vrea sa glumesc) si te ia pe tine la perpulis cu un casio. Cu mandrie il port si in ziua de azi. Nu pot spune acelasi lucru despre kolega ce l-a facut orez cu legume in primele 3 saptamani.

Pentru ca toti copii cu un fir auriu in ADN sunt mai buni ca tine. Mai inteligenti ca tine, mai capabili si mai bine pregatiti. Si intr-adevar, obiectiv vorbind, calitatea elevilor in mediul privat este net superioara (fie din cauza sample-ului mic, fie din cauza segmentarii sociale, we shall never know).

De ce? Simplu. Cand ai parinti care stiu sa faca bani, nici tu nu esti prea prost in genere. Esti prost (ca toti altii, desigur) pe anumite chestii. Dar in general nu prea! esti prost. Cel putin in materie de pondere pe clasa, ma consider undeva in bracketul inferior(economic vorbind); eu fiind acum catre tabara inginereasca. Oi fi unu prost. Acuma, ce sa faci? Ai ce sa faci?

N-ai ce sa faci. Esti aici/acolo, faci ce crezi tu mai bine. Nu prea ai de ales.

Here comes the kicker:

Stii ce face unu ca mine in scoala de stat? Iese primu pe judet. Trebuie sa mai continui?

Am facut vreo 8-9 ani la stat, 2 la privat si iarasi 2 la stat. Am picat bacu la mate pentru ca am revenit la stat. De ce? Ca asa e la stat. Eu fiind profil real. Iti dai seama cat de bine m-am simtit in momentul cand am picat bacul la materia pe care o visam in generala si primii doi ani de liceu.

Mi s-a ridicat cea mai piatra de pe inima. Bai nene. Eu sunt prost? Nu reusesc sa trec de o amarata integrala? Ce tare. Atat timp petrecut incercand sa demonstrez absurzilor aia cu crengi in nas, par in flacari (represent VM) ca eu, un vai de mortii lui e ceva de capu lui... In sfarsit. Liber!

Liber!

Asa ca daca ai de ales intre stat si privat, alege cea mai buna scoala.

Cea mai buna scoala din Romania? Cea din afara.

Expand full comment

La stat. Pentru simplul fapt ca nu vreau sa creasca crezand ca are ceva in plus fata de majoritatea copiilor.

Expand full comment

deci refuzi copilului un nivel de educatie obiectiv superior pentru ca tu nu stii cum sa explici o diferenta sociala de baza?

si cica de ce nu merg scolile private in ro

Expand full comment

Nivel de educatie obiectiv superior? Vorbim de Romania, da? Ce e superior la privat vs public? 😂 Sunt invatatori si profesori scoliti pe la Cambridge sau Oxford la scolile private? Sau, de unde vine acest nivel de educatie obiectiv superior? Si Romania nu e doar Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Brasov. Romania e si Suceava, Galati sau Tulcea. Scolile private din Romania merg inca prea bine pt ceea ce ofera.

Expand full comment

Din profesori care nu au terminat scoala acum 850 de ani, care sunt cat de cat mai documentati, mai cititi, deschisi la minte. Eu inteleg ca poate la dvs in zona nu sunt asemenea profesori, naspa. Ce sa zic.

Expand full comment

Copilul este la o scoala de stat. Din fericire, noi locuim intr-un oras mare, iar scoala respectiva este de fapt Colegiul de Arta al orasului/judetului. Scolile private au avantajele lor, insa nu consider ca in Rmania situatia ar fi comparabila cu SUA, de exemplu (unde scolile de stat sunt exclusiv pentru saraci/emigranti, iar cele private pentru genii si bogati). Chiar cred ca in Romania inca se poate invata mai mult decat decent intr-o scoala de stat. Ideal ar fi sa facem ceva presiuni (de fapt ei, geniile din sistem) pentru alinierea programei scolare la realitati, dar asta este o alta discutie, iar scolile private functioneaza tot pe aceeasi programa, deci... VOTAT: STAT

Expand full comment

Am facut scoala la stat. Nu regret, insa totul a tinut de mine si de dorinta de a invata si a ma dezvolta. Pentru acest motiv, mi-as da copilul inca la stat, pentru ca educatia pleaca prima data de acasa si apoi la scoala. Problema la educatia publica cred ca este frustrarea profesorului care are destul de multe motive sa fie asa. Eu am intalnit foarte multi profesori de stat dedicati care scoteau bani din buzunar pentru a oferi o educatie pe care o vad si ei "la altii".

Expand full comment

Majoritatea ales stat pentru ca așa ar fii normal dar având in vedere modul in care se desfășoară totul la stat pentru copilul meu as alege privat. Îmi doresc ca atunci când ajunge acasă sa îmi povestească cu drag ce a învățat , ce a descoperit , sa studieze de plăcere și cu plăcere ceea ce ii place nu in mare parte doar ce este forțat . Școala vieții cea predata de fapt la școala de stat se poate învața și altfel nu izbindu mi copilul de ce e mai rău ca sa se caleașca. Un motiv puternic pt care as alege școala privată este și faptul ca nu agreez ideea de a da șpagă sau de a lingușii pe cineva doar pentru a obține niște note sau simpatia vreunui profesor. In plus dacă ne uitat la câte meditații sunt necesare pe lângă școala de stat, cea privată parca nu mai suna așa rău dpdv financiar si in plus pe timpul copilului de meditație poate devenii timp pt el

Expand full comment

Am ales stat pentru că în secolul în care trăim ar fi normal ca educația să fie asigurată de stat, cel puțin până la nivel preunivesitar. Dar la felul în care se întâmplă lucrurile în educație la stat, privat-ul câștigă tot mai mult teren, iar educația de calitate începe sa fie oferită de privat.

Expand full comment

Aș alege regimul privat.

Din păcate presiunea fiscală e atât de mare încât nu e deloc ușor să suporți cheltuielile din acest sector.

Majoritatea oamenilor aleg regimul public nu pentru că primează calitatea, ci pentru că e mai ieftin.

Expand full comment

Consider că la orice școală ar merge copilul, dacă familia nu pune preț pe educație, nici copilul nu va pune și nu va învăța. Nu includ aici că a pune preț pe educație înseamnă să îi spui " du-te la școală și învață, că dacă nu, bătaie" și nici să îl trimiți la școală, că se ocupa profesorii de el, e treaba lor, iar tu, ca părinte, nu mai ai nimic de făcut.

Eu am mers la școală de stat, nici nu era opțiunea unei școli la privat, fiind din mediul rural. Clasele 1-4 le-am făcut la școala din comună, iar apoi am dat examen în clasa a 5-a și am intrat la Colegiu Național( mai exact în Focșani), făcând naveta cu microbuzul ~ 1 oră, pentru că nu aveam mașină, iar acolo am rămas până la terminarea liceului.

Sunt foarte mulțumit de cum am ajuns, am avut profesori foarte buni( chiar și la școala din comună), dar și profesori dezinteresați, superficiali.

Am în familie și profesori ( engleză și biologie), care predau atat în mediul rural, cât și în mediul urban, la școli de stat. Singurii copii care nu învață sau nu încearcă să învețe, sunt cei care au părinți dezinteresați.

Sunt la școlile de stat și profesori dezinteresați, slabi, superficiali, dar nu sunt atât de mulți precum lasă presa să se înțeleagă.

Totodată, sunt părinți care nu vor să își dea copiii la școli de stat pentru ca vor fi în clasă cu unii copii problematici. Copii problematici pot fi și la școlile private, iar aceia mi se par chiar mai periculoși, pentru că sunt copii problematici cu bani. Școala privată nu e ieftină deloc, ceea ce înseamnă că acolo vor fi copii din familii cu o putere financiară peste medie. Copiii cu bani au acces la mai multe lucruri ( ex. droguri) și vor, ca majoritatea copiilor, să iasă în evidență. Or, având bani, vor putea cumpăra și face lucruri pe care nu și le-ar fi permis altfel, iar ceilalți copii se vor lua după ei, că doar toți își permit, iar asta e din cauză că nu toți părinții știu să gestioneze cum să dea bani unui copil. Nu vreau să spun acum că dacă ai bani, automat vei ajunge să te droghezi sau să faci x lucru, dar este mult mai ușor să iei niște decizii și să influențezi persoanele din jur.

Din experiența mea de până acum ( 27 de ani), nu am văzut ca persoanele care au mers la o școală privată să fi avut vreun avantaj față de mine, ba chiar mi s-au părut nepregătiți pentru a deveni adulți și iresponsabili.

La școala de stat, chiar dacă ești în clasă cu X care e de prin nu știu ce ghetto, Y care e fiu de bogătaș, Z care e elev eminent, etc., de la fiecare ai de învățat ceva diferit si vei învăța cum să interactionezi si sa te înțelegi cu fiecare dintre ei, iar asta te pregătește mai mult pentru viață, pentru că în viața de adult vei da de toate tipurile de oameni.

În concluzie, când voi avea copii (sau dacă voi avea), cu siguranță îi voi înscrie la o școală de stat, deși îmi permit să îl dau la o școală privată ( da, chiar dacă am fost la o școală de stat, n-am ajuns un rebut al societății), iar cel puțin până în clasa a 4-a, va merge la cea mai apropiată școală, nu cum am văzut că se procedează acum, își fac părinții reședință în altă parte a orașului ca să meargă copilul, încă de la grădiniță, la școala cu profesorii ăia buni.

Expand full comment

Pentru că nu toti ne permitem luxul de a avea un copil la școală privată, chiar dacă și la "stat" învățământul NU mai este de mult timp "gtatuit" și asigurat de stat.

Expand full comment

consider ca privatul ar fi mai okay. e banos, dar stii ca ai parte de o educatie de calitate direct la tine in tara, fara sa te muti in alta tara, asta mi se pare fain. plus bullying-ul prin care eu am trecut nu as vrea sa fie mostenit, asa ca prefer sa nu aiba parte de bullying. dupa scoala nu am mai fost bullied absolut deloc, deci mi se pare unnecessary partea asta ca sa intelegi "scoala vietii". iar pe de alta parte, poti sa iti alegi materiile dupa o perioada de timp in care le-ai facut pe toate si stii ce iti place si ce nu, nu ti se baga pe gat anumite materii pe care stii ca le faci doar de dragul sa le treci ca sa dai bacul. ar fi mai interactiv mediul de studiu, elevii toti s-ar intelege intre ei, plus ca profii ar fi muuult mai okay

Expand full comment

bullying este si la privat. numai ca acolo parca isi dau interesul mai mult, profesorii si cei din conducere, ca sa medieze conflictele.

Expand full comment