Înainte să intrăm în pâinea newsletter-ului voiam să vă spun că săptămâna trecută am ajuns pentru o noapte la Constanța. Cu treabă. M-am cazat la un hotel de 3*. Vreo 400 lei camera/noapte. Nu mai intru în subiectul decor/mobilă - ceva finuț, mobilă „de calitate” parcă primită de pomană (dar o pomană de lux accesibil). Finisajele o altă poveste (la toaletă trăgeai apa cu ajutorul a două ațe plecate dintr-un mecanism improvizat). Iar cabina de duș avea ușa scoasă și rezemată de peretele din baie.
Eu am stat o zi, nu m-am vexat teribil, n-a fost pe banii mei - nici n-am petrecut mult timp în cameră, a fost mai mult spațiu de depozitare - dar să dai ±400 lei/noapte ca să tragi de sfori la toaletă și să ai cabină de duș decapotabilă… în concediu! Chiar mă gândeam, oare meșterii/angajații ăia când au scos ușa cabinei de duș, proptind-o de perete, nu și-au pus problema să scoată camera aia de pe lista celor disponibile? Ori s-au gândit că „merge și așa”?
Nu vreau să par iar xenofil, dar la străini, chiar și unde am mers la ieftineală, n-am experimentat așa îngălare și lipsă de atenție la detalii. Pur și simplu nu vor să dea clientului motiv să se plângă.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă propuneam să discutăm despre sănătate. Poporul a votat așa:
Dacă vrei să afli ce au spus oamenii despre subiect găsești răspunsurile lor aici. Părerea mea? Un sistem privat de sănătate, în România zilelor noastre, ar însemna un adevărat blestem pentru cei mulți și săraci. Iar un privat ahtiat după profit ar condamna la pomeni electorale/corporatiste mii de oameni. Dar oricum spre asta ne îndreptăm. Zic eu.
Săptămâna asta vorbim de educație:
Știți regula concursului: cei care comentează pe temă se înscriu automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți).
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Ruxandra Vlad. Ruxandra, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri pe care le dorești din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Dacă vă plimbați prin satele patriei o să vedeți case și case. Vă imaginați cum o să arate viitorul arhitectural al ruralului românesc? Urmează o grea moștenire de cuburi și palate;
M-am uitat la „Insula Iubirii” și am făcut o analiză pretențioasă și semidoctă ca să nu le pice greu celor care nu consumă conținut „de proastă calitate”.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Drumul către servitute de Friedrich Hayek - economist și filozof politic, Hayek a luat și un Nobel pentru ideile lui despre bani și fluctuația economică. Eu am citit cartea asta pentru că-n ea autorul e chitit să explice de ce stângismul duce inevitabil la comunism/fascism (explică și cum stângismul german a provocat nazismul). Unele puncte de vedere mi se par corecte și interesante (ba chiar fezabile în contextul AUR-România 2024), dar în alte momente îmi lasă impresia că judecă absolutisme stângiste cu absolutisme capitaliste. Sugerez să-i dați o șansă pentru că nu e un autor pretențios în exprimare și perspectiva lui (și a adepților lui) merită descoperită.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am zis că am fost la Constanța. Țin minte că și cu alte ocazii am mâncat foarte bine la Irish Pub. Am repetat experiența și a fost foarte bine;
S-a comandat pizza de la San Marco (tot Constanța) și a fost foarte bună. Ba chiar apreciez enorm atenția la detalii și faptul că au livrat pizza cu ton împreună cu o jumătate de lămâie;
Între timp, în București, au schimbat o parte din meniul la Shift. Dar au păstrat porția la fel de (nesimțit) de mare. 900 grame de paste?! Barbarie!
S-a deschis HeavyYard (pe Google îi găsiți ca Heavy Shop). Stand up, swing, concerte, terasă, alea alea. Ne găsim noi pe acolo;
Am înțeles că la cofetăria Alice au colivă bună. N-am încercat, dar așa am auzit și urmează să testez. Pentru că-s mort după colivă (ba-dum-tsss!)
…
Ce am mai văzut 📺
Din stand up-ul românesc îmi place (și) Tudor Costina. A pus o bucată de 20 de minute pe Youtube și mi-a plăcut.
…
Cuvântul săptămânii📖
Xenofil - care nutrește simpatie exagerată pentru străini, ori ce este străin.
Exemplu: „Gogu e xenofil 100%, laudă orice e venit din străinătate și spune că ale noastre sunt proaste și se strică repede.”
…
Urât ❤️
Direct din piața aia mare din Craiova:
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă.
Momentan sunteți 2.310 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei ca eu să-mi permit cărți, cafea și colivă. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack: Rusu Andreea Iulia, Sebastian Furiș și Cristi Boldișor. Și celor care mă răsfață pe Patreon: Ana-Maria Nichifor, Victor Gavrila, Andreea Tatulescu, Georgiana Elena, Ana Tubita. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”
Am ales școala de stat pentru că:
- Într-un stat funcțional școala trebuie să fie accesibilă, funcțională și suficientă iar asta să fie o normalitate. Participarea noastră activă în sistemul școlar de stat poate construi acest lucru, excluderea noastră (migrarea către sistemul privat) doar adâncește problemele.
- Școala privată izolează de mediul și realitatea statului în care trăim.
- Eu și partenerul suntem destul de convinși că putem compensa și naviga prin eventualele neajunsuri ale sistemului de stat (mă refer în totalitate- informațional, emoțional, calitativ). O să folosim experientele mai puțin plăcute pentru a învăța din ele și a prezenta copiilor noștri principiile și crezurile noastre.
Eu și partenerul nu avem pretenția că avem dreptate. Luăm în considerare eventualitatea altor opțiuni. Suntem la începutul acestui drum.
Daca ar fi fost sa aleg imediat cum am terminat scoala ziceam privat (am invatat destul de bine la scoala dar nu de placere de multe ori + anxietatea sociala la cote ridicate). Acum adult fiind, 10 ani dupa terminarea liceului aleg scoala de stat. Argumentele pro pentru scoala de stat sunt urmatoarele:
1. Pentru ca exista si il consider un drept, dreptul la educatie din fonduri publice (ce avem noi oricum nu e din fonduri publice/gratuita, cum zicea nenea Liviu Pop "Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții").
2. Un argument de care nu sunt "mandru" si pe care sper sa nu-l mai am in viitor, dar te caleste, te invata ca esti pe cont propriu. Mi se pare ca scoala publica romaneasca iti prezinta de multe ori viata in forma ei cea mai cruda. Sunt de parere ca nu e ok sa traiesti in bula ta toata viata si mi se pare ca scoala privata fix asta incurajeaza, sa ai copilul tau izolat de "ala prostu si sarac care iti poate influenta negativ odrasla". Da nu doresc bully nimanui, nu cred in "lasa ca pentru ca ti-ai luat capace sti ce e ala respect", dar din pacate viata nu e roz, mai ales in Romania, si poate uneori trebuie sa iti fie prezentata asa cum e ea, buna sau rea,altfel risti sa te ia prin surprindere mai tarziu.
3. Imi pare foarte scumpa cea privata. Cateva mii de euro pe an atat la scoli cat si la gradinite. Daca nu ai un salariu frumos sau ceva mostenire nu vad cum poti sa iti sustii copilul. Sunt pentru directionarea banilor din familie in educatia intregii familii, nu doar a copiilor dar daca nu iti permiti 8k euro pe an, ce faci, ajungi la creditul "Primul an la privat?". Disclaimer: nu am copil, am tras concluzia asta dupa cateva articole + ce aud la parinti in jur.
4. Din principiu daca as face asta inseamna ca as sustine o astfel de forma de invatamant. Daca eu sunt pentru un sistem public la care toata lumea sa aibe acces mi se pare ca nu am facut nimic dandu-mi copilul la privat. As prefera sa ma implic in scoala unde e el, adica as da 8k euro pentru un laborator, sau ceva activitati de-a lungul anului din care ar beneficia mai multi copii inclusiv si al meu (bine scriind astea, cred ca putem sa ne implicam in scolile din jurul nostru chiar daca nu avem copii).