Am multe de împărtășit, așa că să trecem la treabă.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Zilele trecute eram curios de sănătatea voastră și vă întrebam cât de des vă faceți analizele (alea de bază). Răspunsurile unora dintre voi sunt aici. Iar rezultatul sondajului e ăsta:
Impresionant că sunt vreo 52% care trec anual pe la medic, dar sunt și 17% care probabil nici nu știu cum arată medicul de familie. În cazul meu, am rămas cu un obicei din copilărie de când făceam sport de performanță și trebuia să ne facem analizele anual. Așa că anual fac ITP-ul. Mi s-a zis că e și semn de ipohondrie… nu știu… e?
Pentru săptămâna viitoare:
Nu știu dacă am mai zis asta, dar m-am apucat de una bucată doctorat și tema de cercetare se învârte în jurul reclamelor stradale, mai exact cum sunt ele în funcție de zonele din oraș (cartiere bogate vs. cartiere sărace). Ce mesaje, ce branduri, câte ca număr ș.a.m.d.. Până acum, din munca de teren, am reușit să fac o serie de observații preliminare (dar mai timp de cercetat).
sunt mai multe reclame în cartierele bogate (paradoxal aș spune);
fetițele din cartierele bogate sunt încurajate să devină pilot (campania Kaufland), timp în care același brand le spune copiilor din cartierele sărace că pot beneficia de reduceri la bere, suc și cereale;
reclamele la pariuri și jocuri de noroc sunt cu mult mai multe în cartierele sărace. Aș estima un „scor” de 10-1 pe baza primelor observații.
Și acum întrebarea pentru voi:
Cine comentează pe temă se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Mihoceel. Mihoceel, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Zilele astea a fost un val de miștouri la adresa celor care merg la moaște. Poate m-am plictisit eu de tipul ăsta de glume, poate ele n-au fost niciodată amuzante;
Am citit recent un articol despre supra-tradiționalizarea vizuală a bucătăriei românești și mi-am amintit câteva lucruri despre mâncarea românească.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Viața mea ca spioană de Katherine Verdery - nu-mi ajunge newsletter-ul ăsta ca să spun cât de mult mi-a plăcut cartea asta. Dacă Netflix ar face un serial pe baza ei simt că s-ar produce o capodoperă virală. Pe foarte scurt: o antropologă americană vine în anii ‘70 să cerceteze folclorul din satele transilvănene. Securiștii cred că e spion american-ungur. Cred că vă puteți imagina ce haos a ieșit. True story!
Pe drumul către o antropologie balcanică de Sebastian Ștefănucă - un antropolog român e fiert de curiozitate pe o mână de sate din nordul Greciei. O lectură frumoasă pentru cine e pasionat și curios de alții. Diferențele și asemănările dintre oameni sunt captivante și o bază solidă pentru a ne înțelege.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
M-am întâlnit cu Daniel Ilea într-un supermarket din Sibiu și omul m-a invitat în podcastul lui. Am zis „da” și am ajuns să vorbim despre tineri, influenceri, publicitate și urbanism. Dacă ai chef de vocea mea și subiectele astea poți să arunci un ochi aici;
Pe 8 noiembrie (în două zile) începe Festivalul de Film Urban Eye. În București. Filme cu și despre urban, oraș, viața în oraș. Aruncați un ochi pe program, îmi e greu să cred că nu există ceva care să vă intereseze din tot ce au acolo;
Festivalul Sonoro, care a împlinit 18 ani și pe care am avut șansa să-l cunosc abia anul acesta, și-a terminat etapa București și se mută la Cluj până pe 12 noiembrie. Zic să vă dați niște muzică de cameră, rău n-are cum să fie;
Nu știu dacă stați pe TikTok, dar dacă o faceți vă recomand (poate) cel mai bun om pe care cred că l-am văzut în ultimii ani pe internet: Dragoș Neacșa. Pur și simplu omul ăsta e foarte cumsecade și de treabă cu toată lumea. Nici când e rău nu e ca cei mai mulți creatori de conținut online („hau hau, ce prost/proastă, hai să ne hăhăim ca idioții!”). Problema e că am pierdut niște ore să mă uit la video-urile lui, dar măcar am râs și am încercat o rețetă din video-urile lui (și a ieșit bombă!);
…
Cuvântul săptămânii📖
Cenotaf - monument funerar ridicat în amintirea unei persoane decedate ale cărei oseminte se găsesc în alt loc sau au dispărut.
Exemplu: „Pun pariu că la următoarea ieșire cu prietenii, dacă se ridică subiectul război și spui că «am văzut cenotaful soldaților dispăruți pe front» o să se uite cu toții ciudat la tine. Încearcă.”
…
Urât ❤️
Celor de la Salvați Copiii le-a cășunat să-i salveze pe cei mici de tentația jocurilor de noroc. Din păcate mai sunt adulți care nu înțeleg ce efect are publicitatea (d-aia spun că trebuie cercetată mai intens ca fenomen), dar altfel e bine că mai există oameni care au astfel de preocupări. A apărut într-o zonă scumpă a capitalei un panou anti-pariuri. Și l-au încadrat frumos între o reclamă la pariuri și o casă de pariuri. Să vedem cât rezistă. Una sau cealaltă.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.502 abonați. Mulțumesc.
Unii oameni dau cămașa de pe ei ca eu să-mi permit cărți, cafea și plicuri pentru pisică. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack: Olga Muntean, Codruța Hobinca, Teodora Șerban, Sebastian Furiș, Rusu Andreea și Cristi Boldișor. Și celor care mă răsfață pe Patreon: Ana-Maria Nichifor, Victor Gavrila, Andreea Tatulescu, Georgiana Elena, Ana Tubita. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”. Cioran vă transmite:
Locuiesc într-un cartier mic, nu sunt reclame în Hunedoara decât „la drumul mare”. M-ai făcut curioasă, o să mă uit după reclama Kaufland, dacă o avea prin oraș.
Locuiesc intr-un oras mic deci nu prea exista. Cred ca exista maxim 2 panouri publicitare din astea mari si unul cred ca face reclama la carrefour/vodafone constant si altul la kaufland. Nu pot sa zic ca imi plac dar nici nu imi displac, am ajuns sa le ignor cumva, de asta am votat "nu sunt".
Citind celelalte comentarii am aflat ca mai sunt si altele si anume cele de la cazinouri. Sunt afisate pe fatada acestor sali si sunt pline de premii si castiguri si sunt actulizate constant. Alea mi se par too much, si pare ca au impact, pentru ca salile astea au clienti constant in fata la tigara.