A venit un frig de să stai în casă și să citești tot ce-ți las eu pe aici.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Vă întrebasem de reclamele din oraș. Și unii ați răspuns așa. Alții așa:
Wow. Doar 1% consideră că reclamele de pe lângă casă sunt frumoase. Asta e o criză despre care am mai vorbit, un aspect pe care industria publicității îl ignoră cu grație (până s-o sparge buba). De altfel, e crunt și că 43% nu le observă (teoria ad-block-ului mental). Cei 37% care spun că nu le plac reclamele din cartier nu mai necesită explicații. Cred că publicitarii nu-și dau seama cât rău fac industriei căpușând spațiul public cu munca lor.
Pentru săptămâna viitoare:
Recent la Urban Eye am văzut un documentar despre fenomenul Guerrilla Gardening. Adică te apuci să plantezi plante în spații din oraș abandonate/ignorate. Crezi că dacă ai da sfoară în bloc ai aduna pe cineva să curățați grădina din jur? Ori să plantați ceva pe aleile de pe lângă case? De ce „da”? De ce „nu”?
Cine comentează pe temă se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătoarea newsletter-ului trecut este Robert. Robert, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
M-am urcat acum câteva nopți într-un ”ride-sharing” și am dat peste un șofer foarte sensibil care se întâmplă să fie/să nu fie botanist. Sper că îi e foarte bine;
Cum ar spune titlurile din Vice - „Mă uit la știri ca să n-o faceți voi”.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Săptămâna trecută n-am apucat să termin cartea pe care o citesc acum.
Dar le puteți vedea pe cele pe care le-am citit din 2020 până azi la Highlights pe Instagram.
Și am mai pus câteva titluri pe lista cu ce aș vrea să citesc:
Woke racism de John McWhorter
How to go mad without losing your mind de La Marr Jurelle Bruce
Prezentul din trecut de Ioan Aurel Pop
Postmodernismul de Fredric Jameson
Intersecționalitate de Patricia Hill Collins
Această parte a Edenului de Hans Peter Duerr
Dincolo de tranșee de Nandor Bardi și Judit Pal
Dacă ați citit vreuna din cele de mai sus lăsați niște gânduri.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut documentarul „Pâinea noastră cea de toate zilele”. O altă frumusețe cu aproape 0% șanse s-o vedem vreodată la TV (unde ar avea un impact mai mare asupra cui trebuie). Dar în curând în cinematografe. Mi-a plăcut așa mult că am și făcut o comandă la MamaPan. Cornulețele pot provoca dependență;
Dacă sunteți din/prin București vedeți că cei de la Londohome au niște seri de luni foarte interesante cu profesori din diferite domenii, chitiți să împărtășească gratis din ceea ce știu;
Un video de vreo 20 de minute despre istoria sistemului metric și de ce la americani e altfel;
Bruja a scos o piesă cu Adrian Minune, mie-mi place și asta e, n-ai ce să-i faci.
Împreună cu a mea colegă de apartament am început să facem o cercetare pe numele copiilor din Generația Alpha (născuți după 2010). Vrem să aflăm de unde inspirația. Dacă ai 2 minute te rog să completezi acest chestionar. Dacă-l dai mai departe în vreun grup de părinți ești mare om, mare caracter.
…
Cuvântul săptămânii📖
Sciziparitate - formă de înmulțire la unele organisme unicelurare care constă în diviziunea organismului în două părți aproximativ egale.
Exemplu: „Galeria echipei Steaua a suferit o sciziparitate, unii fiind la FCSB, alții la CSA Steaua.” (nu știu dacă-s egale cele două tabere, dar sună interesant cuvântul în asocierea asta)
…
Frumix 💩
Zici să deschizi televizorul dimineața, să vezi și tu o informație, alea alea.
Cred că decembrie e ultima lună de cablu.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.529 abonați. Mulțumesc.
Unii oameni dau cămașa de pe ei ca eu să-mi permit cărți, cafea și plicuri pentru pisică. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack: Olga Muntean, Codruța Hobinca, Teodora Șerban, Sebastian Furiș, Rusu Andreea și Cristi Boldișor. Și celor care mă răsfață pe Patreon: Ana-Maria Nichifor, Victor Gavrila, Andreea Tatulescu, Georgiana Elena, Ana Tubita, Ana-Maria Traian. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”. Cioran vă transmite:
nu cred, e greu si cu salutul nu mai zic de altceva. de asta respect iniativa celor de la https://intrevecini.ro/
Clar nu voi avea succes, ai mei vecini au betonat cate putin din spatiul verde din spatele blocului numai pentru doua-trei locuri de parcare in plus...
Iar cand vine vorba de dat un leu, doi in plus pentru fondul de rulment toti stramba din nas. Daca nu dau un leu-doi pentru a pune un senzor de miscare la becurile din casa scarii, de ce ar da pentru 2-3 flori pe langa bloc ?