Nițel urbanism, câteva cărți, un video cu parfum de ciocolată, muzică și cred că ajunge.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă stârneam să discutăm despre comunitate, după ce am văzut documentarul „Grădinari în afara legii”. Eram curios dacă simțiți că ați putea mobiliza vecinii/comunitatea să faceți frumos pe lângă casă. Am primit răspunsuri aici, dar și următorul rezultat:
Mi se pare foarte trist că (la nivel de percepție), atât de mulți nu au încredere în comunitate. Sentimentul ăsta are efecte foarte puternice asupra oricărui aspect care țin de cartier/oraș/țară. Cam ce fel de cartier/oraș/țară putem avea dacă simțim că nu putem mobiliza vecinii pentru acte frumoase? Și probabil că simțitul ăsta vine din ceva, nu e pe burta goală. În 2024, cum vine primăvara, mi-am propus să văd dacă pot mișca vecinii de bloc să facem ceva în grădina blocului. Vă țin la curent.
Pentru săptămâna viitoare:
Rămânem în registrul urban. Imaginea e din Sectorul 3, București, primarul Negoiță. Vouă cum vă place? Fotografia e din același loc la o distanță de 2 săptămâni (poza A e când au scos gardurile vechi, poza B la câteva zile după ce le-au pus pe cele noi).
Cine comentează pe temă se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătorul newsletter-ului trecut este Adrian. Adrian, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Mulți se uită la Zaiafet, podcast-uri, interviuri ș.a.m.d. și cred că sunt deștepți pentru că se virusează cu inteligența celor pe care îi urmăresc. Nu. Greșit. Pune mâna și citește cât citește Zaiafet și cine mai vrei tu. Nu duce o viață consumând referate.ro, varianta pe audio-video;
Care e prețul unui jurnalist echidistant, fără politic și reclame? Să ne spună presa dacă poate.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Advertising as Culture de Chris Wharton - nu e un secret că în ultimii ani am tot citit despre publicitate din perspectivă istorică, sociologică, psihologică etc. Asta este o altă carte foarte importantă pentru cine vrea să înțeleagă fenomenul. Capitolul despre muzică și publicitate este senzațional. Cât de des îți pui problema că industria muzicală & publicitatea exploatează artiștii morți? Îi exploatează?
Ministerul durerii de Dubravka Ugrešić - cartea asta o să rămână cu siguranță una dintre preferatele mele și știu sigur că o s-o tot recomand. Sigur Top 10 în 2023 și direct la suflet lângă Saramago și Ulițkaia. Pur și simplu o carte minunată, conform standardelor mele.
Idolii forului de Sorin Adam Matei & Mona Momescu - cartea asta trebuie să stea lângă altă „Apostolatul antisocial” (Alexandru Racu) și în orice bibliotecă unde se află un Pleșu, Patapievici, Dan Puric ș.a.m.d.. Nu vă refuzați o altă perspectivă despre „genii”.
Biblia pierdută de Bergler & Sorasan - n-am mai consumat benzi desenate din copilărie. Și tot de atunci n-am mai citit chestii despre „biblii” pierdute (la 14-15 ani îmi plăcea Dan Brown). Bergler duce stilul mai departe, acum și într-o variantă foarte frumos ilustrată. Nu mint, m-a prins, aștept următorul episod. Sunt curios dacă brandurile prezente în ilustrații sunt „plasare de produs” (McDonald’s, Red Bull, Coca-Cola, Aqua Carpatica). Nu de alta, dar cred că intuiți părerea mea despre o astfel de practică. În cărți.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Acum puțin timp am pus muzică într-un club din Timișoara (Hamei). Puteți asculta mixul aici (MixCloud) sau aici (Youtube). Pentru colaborări la nunți, botezuri și instalări de Windows știți unde mă găsiți;
La Centrul Ceh din București se tot întâmplă chestii frumoase. Poate le faceți o vizită;
Cei de la Starea Națiunii Studențești organizează (prea rar) dezbateri. Pe teme foarte importante. Stai cu ochii pe ei. (la una dintre dezbateri am vorbit și eu);
Voi ce știți despre ciocolata pe care o mâncați? Explică John Oliver într-un video.
…
Cuvântul săptămânii📖
Anasâna - a lua (sau a duce, a aduce) cu forța.
Exemplu: „Mihai a luat cu anasâna banii pe care a vrut să îi cheltuie la pariuri.”
…
Frumix 💩
Imagine tot din satul București. Sector 3. Fără trotuar. Punctul ăla negru din față, de pe stradă, e un bătrân în scaun cu rotile. Pe stradă. Că trotuar nu e.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.552 abonați. Mulțumesc.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
poate ne pregatim: https://www.youtube.com/watch?v=zMFb8Y2QLPc
Exact același tip de gard, dar vopsit în gri, a pus și Piedone în Sectorul 5, marginea dinspre Giurgiului.
O fi fost ofertă.