Așteptam un pachet pe care să-l bag la concurs, d-aia. Oricum, vă dau ceva ușor de citit înainte de culcare. Ori marți dimineață la trezire. Când vor ochii voștri.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută, dacă tot am sărbătorit unirea de la 1859 (Țara Românească & Moldova), vă invitam să împărtășiți cel mai amuzant fake istoric despre români și România. Pe unele dintre cele menționate le știam, dar altele mi-au dat puțin cu virgulă, de amuzante și ireale ce sunt. Totuși, Alexandra, cu a ei informație despre „muma lui Ștefan cel Mare”, a câștigat. Mi-a reamintit de gogomănia lui Dimitrie Bolintineanu, „fapt istoric” pe care îl învățam și la orele de Limba Română, nu doar la Istorie. Mai multe detalii despre doamna mama lui Ștefan aici.
Pentru mine cel mai mare fake e faptul că Mihai Viteazu era chitit pe înfăptuit România, că el era român și alte d-astea. Așa cum unii cred că Ștefan cel Mare se considera român. Dacopatiile nu le mai iau în considerare.
Pentru săptămâna viitoare:
Hai să ne jucăm de-a oamenii cu putere.
Dacă ai avea bugetul țării pe mână care sunt Top 3 ministere în care ai băga mai mulți bani și de unde ai tăia? Dacă vrei sursă de inspirație poți să vezi ce s-a decis deja pentru 2024. Dar tu, de unde ai lua? De ce? Pentru ce? De ce? Care e strategia pe care îți bazezi repartizarea?
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți, ok?). Ioana Gînsac, o cititoare a newsletter-ului, s-a gândit că ar vrea să completeze lista de cărți oferite ca premiu. Așa că și-a pus la bătaie din colecția personală. N-o să vă ascund… am păstrat câteva titluri de la ea. Dar le citesc în următoarele 2-3 săptămâni și apoi le dau mai departe în acest newsletter. Bogdaproste!
Altfel, dacă aveți cărți bune de care vreți să scăpați să-mi ziceți. De ce să stea degeaba la voi când pot sta cu rost la alții?
Alexandra, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Probabil unde s-au rezolvat toate discriminările din țară, CNCD s-a apucat să amendeze arta;
Cu mintea de acum am văzut altceva în emoționala reclamă de acum 11 ani de la Cosmote. Aia cu „fluturele”.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Cruciadele văzute de arabi de Amin Maalouf - poate puțin prea detaliată din punct de vedere istoric pentru cineva care e curios doar să afle cât de „sfinți” au fost cruciații, dar altfel o lectură importantă pentru oricine pretinde că vrea să asculte ambele tabere. O citești pe asta și găsești câteva răspunsuri la multe nasoale de azi. Vă încurajez să citiți ambele perspective ale unui conflict. N-are cum să facă rău.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut filmul Perfect Days (pe care-l găsiți zilele astea prin cinema) și o să vă las părerea soției: „e cel mai frumos film. Nu vreau să mai văd alte filme. Cred că am văzut destule.” Nu o contrazic. Vedeți că acțiunea se întâmplă pe lângă personajul principal. Căscați ochii pe lângă el;
Am ajuns în Craiova și am vrut să merg la Cofetăria Minerva despre care auzisem pe Facebook. Mi-a plăcut. Prăjiturile sunt delicioase, ciocolata caldă e foarte bună și interiorul e cu adevărat spectaculos. Poate vreți să vă scoateți la o cofetărie;
Am văzut meciul CSU Craiova - FCSB pe „Ion Oblemenco”. Frumos stadion. Despre meci nu comentez. Dacă vă place fotbalul vă recomand să mergeți să-l vedeți pe stadion. Măcar pentru simplul fapt că acolo nu vă enervează comentatorii și reclamele la pariuri;
Festivalul de film documentar Astra Film, și-a anunțat calendarul: între 20 și 27 Octombrie. Atunci o să mă mut o săptămână la Sibiu. Știu că e ianuarie, dar să vă puneți și voi în calendar că apoi vă luați cu treabă și uitați;
N-am mai recomandat muzică de ceva timp. Ce spuneți de bulgarii de la Kottarashky?
…
Cuvântul săptămânii📖
Lapislazuli - silicat de sodiu, calciu și aluminiu, de culoare albastră, folosit la bijuterii.
Exemplu: „Dragă, ți-am luat o bijuterie cu lapislazuli. Sună la fel de valoros precum e”.
…
Perspectivă optimistă ❤️
O ușă deschisă e un pas înainte, nu? Depinde de perspectivă.
Altfel, mă doare risipa de bani a românilor când vine vorba de căși. Se vede din satelit că oamenii cu venituri mici duc cea mai scumpă bătălie în a avea relevanță pe piața imobiliară.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?), Threads și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.772 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
In ordinea prioritatii (doar din punctul meu de vedere):
1. Educatie (e clar de ce - suntem o tara de idioti in plina dezvoltare)
2. Transporturi - macar reteaua de autostrazi trebuie sa strabata toata Romania, apoi sa trecem la cai ferate
3. Sanatate - reforma din temelii.
Nu am pus Apararea in top 3 pentru ca suntem in NATO si nu te aperi singur. Da, trebuie investit si aici, dar fiind un efort comun, trebuie doar sa te mentii la un anumit nivel - sa nu ne facem iluzii ca 2-3 tancuri sau baterii antiaeriene in plus vor face diferenta daca vom avea de infruntat singuri, izolati, dusmanul de la rasarit. Mai bine bagam bani in Educatie sa avem mai putini iubitori de rusi in societate.
Ma si miram ca au marit Educatia si Sanatataea, in ideea in care tara te vrea prost.
Ordinea ar fi:
1. Educatie
2. Sanatate
3. Dezvoltare