Ați putea crede că e o coincidență: vreme frumoasă fix în ziua când vă intră pe mail newsletter-ul meu. Așa vor EI să vă facă să credeți…
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Vă invitasem să ne jucăm de-a cei care țin frâiele bugetului țării. De unde tăiem și pentru ce. S-au dat următoarele răspunsuri.
Eu? E greu. Pentru că orice s-ar tăia/plusa acum trebuie respectat pentru cel puțin 10-15 ani ca să vedem un efect. România, prin poziționarea geografică, îmi lasă impresia că poate să fie atât un hub intelectual cât și un idiot util la granița UE/NATO. Putem duce cu brio oricare din cele două roluri. Și totuși, revenind la întrebarea de bază, aș da mai mulți bani pentru Educație, Infrastructură feroviară și Turism. Aș tăia din multe, dar nu din Sănătate.
Oricum, mă mai gândesc. Până mă votați președinte am timp.
Pentru săptămâna viitoare:
Am tot citit zilele trecute despre dizabilități și cum orașele românești nu sunt prietenoase cu astfel de oameni. ATENȚIE! Dizabilitate nu înseamnă doar om în scaun cu rotile. În această gașcă intră și omul cu cârje, bătrânul cu baston, femeia care împinge căruțul copilului, curierul care cară cutii mari pe scări ș.a.m.d.. Așa că vă propun să discutăm despre asta.
Mai ajungi singur la cafeneaua preferată? Poți merge singur la piață? În mall? Până la parterul blocului? În clubul preferat? De ce da? De ce nu? Care sunt principalele piedici?
Comentează și câștigă!
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui mare și spectaculos premiu (cărți). Câștigătorul de săptămâna trecută este Bobses.
Bobses, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Am scris un text mai lung, să tot fie patru pagini, despre dizabilitate și cum orașele îi țin pe bătrâni în case. De oamenii cu handicap nici nu mai vorbesc. Bine, de fapt vorbesc și despre ei în acest text.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Viața unui sclav american de Frederick Douglass - cruntă carte. O citești și se strânge pielea pe tine. Am mai trăit ceva similar, ca emoție, citind „Nigger”, autobiografia lui Dick Gregory. Cu toate astea, Dick Gregory n-a fost sclav (ci poate doar victima socială a unei astfel de perioade), spre deosebire de Frederick Douglass care și-a luat bice ca un animal. Oricât de multe informații aș afla despre sclavie tot îmi vine greu să cred că toate astea s-au întâmplat atât de curând. Prea curând. Mult prea curând ca să nu trecem prin tumultul social care e azi. Nu scuz nimic, dar dacă bunica mea era sclavă și bătută cu biciul, iar părinții izolați pe baza pielii…;
Design incluziv de Iris Popescu - pe lângă faptul că este o carte foarte frumoasă, superb realizată și gândită, tot ce afli din ea se aplică zilelor noastre. Trăiești în România? Cartea asta trebuie să fie în biblioteca și mintea ta când mergi pe stradă. Mi se pare demnă de lista cu lecturi obligatorii în liceu. Are poze multe, se citește ușor și se înțelege și mai ușor. O citești și îți dai seama instant cât de inapt sunt gândite cele mai multe aspecte ale orașelor, cum e un chin pentru toți;
Istoria muzicii în Europa de Brigitte François Sappey - de ce să mint, cartea asta e grea. Pe lângă faptul că se citește foarte bine cu Youtube-ul deschis lângă (să asculți despre ce citești), mai are și multe aspecte tehnice pe care cel mai probabil le înțeleg cei de la Conservator. Iar limbajul uneori este atât de pretențios încât devine comic. Cu toate astea, o carte cu informații interesante despre muzică și evoluția ei.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut filmul românesc Metronom. E un film bun dacă nu te-ai săturat de fetișul cinematografic al perioadei comuniste. Nu știu, cred că am obosit cu subiectele astea, oricât de bine sunt puse pe ecran. Poate că-n Vest nu se mai satură de ele (de unde și numeroasele premii), că e exotic pentru ei să fie contemporani cu absurdul comunist, dar mie cred că mi-a ajuns. Plus că mă omoară filmele lungite cu cadre care nu spun chiar atât de multe. Măcar a fost un film bun pentru a discuta cu ai mei despre emisiunile de la „Radio Europa Liberă”. Și a realiza paradoxul că generația care își risca viața ascultând muzică de drogați e atât de anti-droguri azi. Vorba aia, „come on, baby, light my fire”;
Probabil am mai spus asta, dar e bună pizza de la Animaletto (București). Și cred că angajează exclusiv hipsteri cu umor;
Am fost să lucrez/beau ceai/răsfoiesc cărți la Seneca Anticafe (București). E ca la birou, dacă la birou e o bibliotecă;
La terasa The Alchemist (București) au burgeri foarte buni, la prețuri foarte mici și cu cartofi prăjiți care nu sunt congelați;
Am scris o poezie. Mă simțeam inspirat într-o zi. Nu știu dacă-i bună de ceva, nu am mai făcut asta din clasa a IV-a, dar am zis să n-o las tristă pe o foaie digitală. Inspirația? Cred că e evident. N-am titlu.
Ți-aș închide balcoanele, oraș
Stai cu betonul p-afară, golaș
Să nu-ți pătrundă nimic în timpane
D-un strat gros și alb de termopane
Ți-aș închide balcoanele, lume
Stau borcane de parcă-s volume
Noi n-avem nevoie de un aer iberic
Cu atât mai puțin când privim periferic
Ți-aș închide balcoanele, ființă
Un credit lung ai pe-a ta conștiință
N-ai spațiu, n-ai loc, n-ai unde să pui
Din balconul închis totul pare gălbui
…
Cuvântul săptămânii📖
Septentrional - Boreal, nordic.
Exemplu: „Norvegia, Suedia, Finlanda. Sunt țări septentrionale. Și ăsta este cel mai simandicos mod în care poți să spui despre ele că-s țări nordice. Nimeni nu o să te suporte dacă vorbești așa”.
…
Adevărul de pe pereți ❤️
Undeva în Craiova e un Cineva cu un spray negru care a înțeles perfect la ce se referă această cercetare. Da, viața ta depinde de locul în care te naști. Incredibil cum nu înțeleg asta oameni care privesc cu siluță la mesajele de pe ziduri și cei care le scriu.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?), Threads și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.792 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Sincer, tot respectul pentru cei care sunt in scaun cu rotile si nu si-au luat viata, continuand sa se adapteze si sa gaseasca frumosul in viata peste acest inconvenient. Eu sunt innebunita dupa dans, plimbari, drumetii (printre multe altele) si ar fi foarte marcant sa o pot face doar cu sufletul sau in vise. I’m greateful for my two functional legs 🪬🙏🏻
Etaj 3 din 4, fara lift, cam ce ar putea iesi de aici?!