Luați și voi o pauză, citiți un newsletter, relaxați mintea.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută eram curios să aflu care e percepția vizavi de românii care nu votează. Am primit răspunsuri aici și sondajul arată cam așa:
Ce cred eu? Răspunsul e complex și poate să cuprindă din toate variantele. Dar în același timp cred că a nu vota este o formă foarte bună de protest (mai ales dacă o fac toți cei care în mod normal votează „răul cel mai mic”). Și ce se întâmplă dacă Partidul X câștigă alegerile cu 100% din voturi, toate de la adepții lor (adică… 5-10-15% din populația cu drept de vot)? Am găsit de curând la Saramago („Anul morții lui Ricando Reis”) dictonul „pot învinge, dar nu pot convinge”. Tot Saramago, în „Eseu despre luciditate” își imaginează un frumos scenariu în care oamenii nu mai votează. Poate merită încercat.
Pentru săptămâna viitoare:
Inițial voiam să vă întreb dacă „mucenici cu zeamă sau moldovenești”, dar am zis să nu ne certăm la început de săptămână. Eu? Zeamă for life!
Dar să vorbim despre rețelele sociale. Mai exact despre cenzurarea unor materiale de pe social-media, cele care scapă din trierea făcută de rețele, dar sunt fake-uri, ori promovează discursuri de diverse tipuri. E nevoie ca România să dezvolte un „CNA” digital? E bine să ai o astfel de instituție la nivel de stat/UE? E anti-democratic să cenzurezi fake-urile? Dileme dileme…
Argumentează și câștigă (cărți). Lasă un comentariu în care să explici de ce „da”/„nu” și o să fie bine.
Câștigătoarea de săptămâna trecută este Alina. Alina, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
În ultima perioadă am tot fost la petreceri cu manele și muzică lăutărească. Și am observat că fenomenul se cam gentrifică. Suntem oare martori la transformarea manelelor într-un fenomen clasist?
Am promis că revin cu o părere mai amplă despre două cărți pe care le-am citit de curând și nu mi-au plăcut;
Am adunat răspunsurile unora dintre cei care mi-au răspuns la sondajul despre bătaia primită de la părinți, am adăugat și eu cu ce știu din copilărie, și a ieșit textul ăsta.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Anul morții lui Ricardo Reis de Jose Saramago - știți deja situația mea cu Saramago. Ori îți place, ori îl consideri Dumnezeu;
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe - caterincă. Literatura română are nevoie de mai multe exemplificări de corporatism. Cine citește cartea asta să nu creadă că-s exagerări. Nu. Cartea e documentar. Asta e realitatea publicității românești, ăștia-s oamenii. Asta-i bula, nu s-au schimbat prea multe din anii 90. Dacă vreți să-l cunoașteți pe autor și să-i luați și un autograf vedeți că-și lansează cartea la Humanitas-Cișmigiu, vinerea asta de la ora 19.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Am văzut filmul Passages. E bun. Dar nu-l pot recomanda oricui pentru că-n film sunt și scene de homosex și dacă ai grețucă de d-astea mai bine lasă. Altfel e un film bun. Trist, dar chiar știu un personaj precum personajul principal din film. Deci a fost documentar pentru mine. P.S. - vă doresc să nu nimeriți într-o sală cu sclifosiți cum am avut eu norocul;
Stați cu ochii pe Facebook-ul asociației Stadion de Cartier și urmăriți cauza lor pe website. E de foarte bine pentru toată lumea, mai ales pentru iubitorii sportului și iubitorii discursului că tinerii nu mai fac sport;
Dacă tot vorbeam de sport, vedeți că avem poate cel mai captivant final de campionat din ultimii ani. Mergeți și voi pe stadion la meciuri, susțineți echipele locale și scăpați și de milioanele de reclame la pariuri care apar când te uiți la TV. Nici nu mai spun de comentatorii slabi;
Vă reamintesc faptul c-o să fiu în această tabără să vorbesc frumos despre publicitate, creativitate și ce mai vreți voi:
John Oliver despre compania Boeing. (video în engleză)
…
Cuvântul săptămânii📖
Scapular - care aparține umărului, privitor la umăr, din regiunea umărului.
Exemplu: „Cerasela îi aruncă o privire scapulară lui Bogdan. Îl place, dar nu vrea să îi spună.”
…
Transport ❤️
Video-chat-mobilul și dubița care transportă elevi în excursie. Mi s-a părut amuzantă alăturarea.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.960 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Depinde. Ar ajuta daca acolo ar lucra oameni integri, necoruptibili, care sa nu se lase folositi de unii si altii. In caz contrar, ar cenzura, nu ar ajuta. Niciodata cenzura nu a ajutat la ceva.
Habar nu am dacă e bine pentru formarea unui CNA pentru social-media. Poate algoritmul ar trebui schimbat în a un împinge materialele fake sau pe anumite subiecte doar pe baza reacțiilor la acea postare. Deocamdată internet e o modalitate bună de a ne exprima părerile, cât de cât liber și nu ar trebui cenzurat. Dar cred că algoritmul ar trebui construit pentru a promova postările care aduc plus valoare consumatorului, nu doar interacțiune cu orice preț.