După o pauză de materiale video m-am gândit să-mi mai pun fața pe câte ceva. Și mai urmează, dar toate la timpul lor. Altfel spus, a venit newsletter-ul la care te-ai abonat cu atâta drag.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Cred că săptămâna trecută am dat una dintre cele mai grele întrebări de când fac sondaje la newsletter. Vă ceream să-mi ziceți care a fost cel mai bun președinte român de după 1989. Greu. Dar răspunsurile au fost foarte interesante. Mereu citesc răspunsurile voastre, dar acum le-am savurat altfel. Și sondajul arată cam așa:
Eu? Nu-mi dau seama, trebuie să mai citesc, dar îmi e teamă să nu descopăr faptul că cea mai rea opțiune a luat (poate) cele mai ok-ish decizii la vremea respectivă. Adică se putea mult mai rău. Cred că îmi e teamă de gândul că se putea mult mai rău. Și am citit niște bucăți despre haosul tranziției la noi și cumva se confirmă niște ipoteze… dar să mai treacă timpul.
Pentru săptămâna viitoare:
Să rămânem tot la politică. Să ne imaginăm că după 1989 venea regele Mihai și România devenea o monarhie (sub o formă sau alta).
Argumentează-ți opțiunea la secțiunea de comentarii a acestui newsletter și câștigă. Cărți. Dar și respectul meu că ți-ai spus părerea. Și dacă nici ăsta nu e un premiu mare…
Luci Miculescu a comentat la newsletter-ul precedent și a câștigat. Luci, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos.
…
Ce am mai scris ✍️
Mi-am dat și eu cu părerea despre alegerile locale din București.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Exercised de Daniel Lieberman - m-a atras curiozitatea să citesc o abordare antropologică despre mișcare. O carte foarte interesantă despre sport, de ce îl facem, dacă suntem „făcuți” să practicăm sporturi și multe alte întrebări și răspunsuri interesante. Aș încadra asta la categoria Lecturi interesante care nu obosesc.
…
Ce am video 📺
Am revenit cu niște lucruri video. Și în perioada următoare trebuie să apară și altele. Până atunci:
Oficial am început un podcast nou, în engleză 🇬🇧 Se numește „The Diplomacy Podcast” și mi-am propus să filmez cât mai multe episoade cu ambasadorii străini din România, totul pentru a afla aspecte cu privire la cultura lor, legături cu România și alte curiozități. În primul episod am avut șansa de a discuta cu ambasadorul Egiptului 🇪🇬 Voi scoate episoade pe cât de des reușesc să ajung la ambasadori (sunt oameni destul de ocupați, dar foarte prietenoși). Vă puteți delecta cu primul episod aici, ori click pe poză. / P.S. - da, am avut emoții.
Pe 14-15 Mai o să fiu la Brașov la Conferința TBA. Până atunci am filmat o conversație de vreo două ore cu Ovidiu Grămesc despre creativitate, copywriting, publicitate și ce o să mai discut la conferință. Video aici, ori click pe poză.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
A apărut în cinematografe filmul Io Capitano. Ceva fin, ceva frumos, despre doi copii din Senegal care vor să ajungă în Europa ca să-și facă și ei o viață cum au văzut/auzit. Practic povestea a mii de africani care pleacă în călătorii pe viață și pe moarte.
…
Cuvântul săptămânii📖
Tribologie - studiul problemelor de frecare și uzare a mecanismelor.
Exemplu: „Nu știu când vreodată într-o conversație banală ai putea să folosești cuvântul tribologie, dar merită oricând pentru că de ce nu?”
…
O altă perspectivă ❤️
Sunt undeva unde Glina nu este o groapă de gunoi, ci o apă cristalină care aduce familia împreună. Vedeți? E o treabă de perspectivă, trebuie doar să vezi partea plină a paharului.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.033 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Tot aud oameni (din Romania, zic) pentru care singurul argument contra monarhiei este ca nu e normal ca un om sa devina rege numai pentru ca s-a nascut intr-o anume familie, fara a avea calitatile necesare, inainte de toate.
Pai asa o fi, dar atunci sa ne explice oamenii aceia cum naiba se face ca la noi in tara, dupa 34 de ani de la Revolutie, politica se face din tata in fiu, iar posturile pur si simplu se mostenesc, fara nici cea mai marunta calitate in acest sens.
Macar in monarhie sunt niste reguli, un anume nivel de educatie (evident ca asta nu inseamna ca toti sunt buni). In politica de pe Dambovita ajung in politica si/sau presedinti oameni pentru care ideea de educatie este ingropata undeva la sute de metri in subteran. Asta este argumentul meu pro monarhie.
Multumesc!
Am votat asa si-asa intrucat e foarte greu de spus ce s-ar fi intamplat in Romania in aceasta situatie. Statul era puternic politicizat, securitatea era peste tot, regele era deconectat de tara de 42 de ani (mai mult chiar decat a stat pe aici), familia lui nu avea nicio legatura cu Romania din niciun alt punct de vedere in afara de mostenire sociala. Din punct de vedere legitim, da, regele trebuia readus la putere, insa ce putere sa aiba un suveran nesustinut? Cand zic nesustinut ma refer atat politic cat si din partea cetatenilor. Am vazut cu totii cum era atunci. Cine striga mai tare si mai misto controla masele. Vorbim totusi de aceleasi mase care au inceput sa strige “Jos Ceasusescu” in piata iar mai apoi au aruncat cu rahat in Coposu. Acum ca ma gandesc mai bine, ar fi trebui sa votez “rau”. Ce legitimitate sa aiba un rege intr-o tara in care cei care au prins monarhia aveau 70-75+ ani? Cred ca doar anumite idealuri conservatoare ale mele m-au facut sa votez ce am votat.
Si mai adaug ca intr-un stat atat de patruns de securitate, ce putere ar fi avut regele cand toate institutiile erau controlate de ei?
Printr-un exercitiu de imaginatie ne putem gandi ca astazi, da, ar fi fost mai bine cu monarhie, dar atunci, in mod cert nu. Afirmatia de mai sus se bazeaza pe scenariul urmator: Regele revenea pe tron, insa statul era controlat de securitate. Odata cu trecerea anilor intr-un regim cu un rege nevolnic, dar cu deschiderea granitelor, poate ca tarile vestice ne-ar fi imboldit fatis sau din umbra catre democratizare, moment in care institutia monarhica ar fi putut prelua haturile puterii statului de la securitate.