Trebuie să recunosc faptul că n-am înțeles nici până astăzi de ce mașina de spălat are trei (3!) recipiente pentru detergent/balsam/ce se mai pune-n ea, când ar putea exista unul singur și oricum… știe cineva care-i rolul lor? Adică a intuit cineva aspectul ăsta? Nu trișați, nu căutați pe net!
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută vă invitam să vorbim puțin despre inceli. Dacă știți, dacă ați auzit, care credeți că-i sursa incelismului. S-a răspuns așa și așa:
Opinia mea o puteți asculta mai jos, la ultima rubrică a newsletter-ului⤵️
Pentru săptămâna viitoare❓
Tot scandalul cu doctorițele de la Spitalul Pantelimon din București a deschis un subiect care în România e foarte ignorat: sinuciderea asistată.
De ce „pro”? De ce „contra”? De ce nu știi? Argumentează-ți răspunsul la comentarii și câștigă 2 cărți din imaginea de mai jos:
Uite, Maruntzell a comentat săptămâna trecută și a câștigat. Maruntzell, dacă vezi newsletter-ul ăsta dă un mail la george.bonea@gmail.com.
…
Ce am mai scris ✍️
A început campania electorală pentru job-ul de președinte de țară și candidații se mânjesc de merdenele, mici și pufuleți. De ce? De ce se apucă toți candidații să-și frece coatele cu vulgul în campanie? Sunt consilierii lor idioți? E cringe? Am încercat un potențial răspuns.
Aproape zilnic recomand articole interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Ce am mai video 📹
Am zis să vă ofer un episod de Speaker Demotivațional. Poate ultimul în 2024. Să-l savurați și dați mai departe cu plăcere. Puteți să-l dați inclusiv vedetelor preferate, menționate în episod. Faceți ce simțiți, fiți spontani.
…
Notițe mintale 🎧
Pentru susținătorii acestui newsletter un nou episod de notițe mintale. În podcastul ăsta (e podcast? Îi putem spune podcast?) răspund și eu la întrebarea despre inceli și mai adaug câteva aspecte cu privire la cine cred că sunt, ce îi face inceli, cum am putea să îi ajutăm. Audiție plăcută și mulțumesc pentru susținere.
…
Ce am mai citit📚
Anthropology and modern life de Franz Boas - ce mi se pare fascinant la antropologie e că o poate înțelege oricine e dispus să fie curios despre lume (dar mai ales alte lumi). Franz Boas, care e considerat „Tăticul antropologiei americane” are un dar minunat de a face totul ușor de înțeles și interesant. Dacă nu te-ai aplecat până acum asupra unei lecturi de tipul ăsta poate îți sună scorțos/dificil să citești antropologie, dar uneori e de parcă… citești o poveste în care personajul principal e contextul, nu omul. Motiv pentru care poate să citească oricine;
Tokyo Decadence de Ryu Murakami - atât cât mă pricep la cărți sau filme, mi se pare că Murakami este cinematografia sârbă a literaturii. Ori cinematografia sârbă este Murakami-ul cinematografiei. Ce vreau să spun prin asta, și sper că nu greșesc, este că ambele își oferă luxul de a surprinde în cele mai șocante dar foarte plauzibile moduri. Asta se întâmplă cu toate poveștile lui Murakami. Încep într-un fel și finalul o să fie imposibil de anticipat. Și tocmai de aia mă întristează puțin gândul că n-aș putea să fiu niciodată atât de imprevizibil și coerent.
Poți să vezi tot ce am citit din 2020 până azi pe Instagram.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
Mă bate gândul de mai mult timp să scriu/demarez o cercetare despre cum umorul contribuie la violența dintre diverse grupuri. În special umorul de la show-urile de stand up. Până atunci m-am uitat la acest video despre cum umorul online poate provoca acte violente și terorismul stocastic. Și de asemenea mai e bun și acest video despre cum se radicalizează un normie.
Ce părere avea Nietzsche despre filozofeala multă? E bine să overthink orice? E bine să ne argumentăm orice aspect care ține de viață? Ne ajută la ceva?
Am mai spus că nu-mi place cum gătește Jamie Oliver. Și nu sunt singurul. Bine că măcar putem râde de reinterpretările lui Jamie.
Nu știu dacă vă place prăjeala de tip Family Guy, dar în astea 8 minute sigur sunt cel puțin două glume cu care cred că vă identificați.
Am descoperit un canal de Youtube care face mișto de comedianți. Foarte amuzant. Până acum am râs cu zgomot la episoadele despre Seinfeld și Joe Rogan.
Care e legătura dintre vape-uri și cultura adicției?
…
Cuvântul săptămânii📖
Paleografie - știință auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea corectă a documentelor vechi, cu datarea și stabilirea autenticității.
Exemplu: „Dan Ungureanu este paleograf și pe baza cercetărilor sale a scris o carte despre istoria limbii române, carte care mai mult ca sigur o să enerveze o anumită bulă, dar e un risc pe care cercetarea e dispusă să și-l asume.”
…
„O las și eu 5 minute” 🚗
Uite, tipul ăsta de manifestare mi se pare cu potențial periculos pentru alte acte antisociale. Pentru că ești atât de orb/indiferent încât nu-ți dai seama că încurci. Și nu cred că oamenii care sunt atât de indiferenți la aspecte de tipul ăsta sunt 100% ok în restul timpului. Cine parchează așa? Era și proverbul ăla cu „spune-mi cum parchezi ca să știu cine ești”.
…
Urbanism, mon amar❤️
Să mai admirăm niște locuire modernă. București. Vedere la parcare. Și da, geamurile de la parter sunt, de fapt, demisol. Chiar sunt curios cât a costat un apartament cu vedere la glezne și tobe de eșapament. Și-s curios dacă e normal să permiți astfel de locuințe.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”. În octombrie 2024 apare următoarea.
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.204 abonați.
Lucrand in domeniu, vad zilnic pacienti care se afla sub rezerva terapeutica si desi constientizeaza finalul, tot sunt nevoiti sa treaca prin tot chinul, dureri, urlete, plansete. Nu zic ca unii nu ar alege aceasta cale din disperare si s ar putea grabi, totul este mult mai nuantat de atat, e nevoie de o intreaga echipa specializata si conditii. Lipsa de paliatie in Romania este o problema reala, indubitabil necesara, dat fiind faptul ca suntem in topul de mortalitate pe ambele sexe cu privire la cancere, incidenta tot mai crescuta a acestora, lipsa de educatie care duce la amanarea screening ului recomandat la o perioada de timp, etc etc, insa traim in tara in care nu l putem mania pe Dumnezeu si cred ca este departe de noi aceasta idee momentan si aici ma opresc ca se incepe alta discutie fara sfarsit :)))
Sinuciderea asistată trebuie să fie o opțiunea reală , mai ales pentru oamenii aflați în pe patul de moarte. Consider că fiecare om trebuie să aibă libertatea de alege, în special când vine vorba de propria viață. Îi înțeleg oarecum și pe cei care sunt contra, dar nu pot fi de acord cu ei.