Să fim optimiști că e gratis.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută eram curios să aflu cum vedeți Visul American și dacă vă surâde o mutare în SUA. S-a răspuns așa și așa:
Eu? Mulțumesc de întrebare. Să mă gândesc… oare aș vrea să trăiesc într-o țară ultra-mega-maga-capitalistă, în care totul este ultra-mega-maga privatizat și oamenii au arme peste tot? Apoi partea cu servicii medicale? Locurile de muncă? Alimentația? Cred că e bine în SUA dacă ești alb, cu bani, și locuiești într-o zonă liniștită. Altfel stai mereu la limită. Și-s surprins să văd că 87% dintre cei care mă urmăresc gândesc la fel. Semn că filmele americane nu-și mai fac efectul.
Pentru săptămâna viitoare❓
Să vorbim despre reguli.
De ce foarte drastic? De ce deloc? De ce pe undeva la mijloc? Cum crezi că vor învăța cetățenii să respecte anumite reguli? Argumentează și câștigă.
Uite, Rareș Jeflea a comentat și a câștigat. Rareș, dacă vezi newsletter-ul ăsta dă un mail la george.bonea@gmail.com cu două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
Presiunea de a avea succes este foarte mare. Dar e și mai stresantă conștientizarea succesului. Când se întâmplă succesul și când poți să te oprești din goana după el? Am încercat să(-mi) răspund la întrebările astea ca să aflu dacă eu am eșuat în ceea ce am făcut (și am abandonat). E posibil să te ajute gândurile astea dacă și tu simți că ai făcut tot ce ai vrut, pentru ce ai vrut, și că acum poți sta liniștit.
Aproape zilnic recomand niște articole pe care le găsesc interesante la rubrica „De citit în drum spre casă”.
…
Notițe Mintale 🎧
Poate ai poftă de niște clătite. Ori să-ți faci un business. Ori să ieși în oraș/cartier și să mănânci un burger, o supă, o clătită la restaurant. De ce nu supraviețuiesc unele business-uri în HoReCa și ce putem învăța din eșecul lor?
În acest episod de Notițe Mintale (8) am vorbit de:
🥞 eșecuri în HoReCa
🍔 de ce dau faliment localurile din cartierul tău
🌯 cartierul tău te îmbie să ieși din casă, să savurezi ceva pe lângă casă?
Ți-am recomandat și niște cărți pe tema asta.
Mulțumesc tuturor celor care susțin acest newsletter cu o clătită🥞Podcastul și Notițele Mintale sunt modul meu de a vă arăta recunoștința.
Nu uitați să ascultați și episoadele despre:
💻 Despre muncă și cum să nu mori pentru ea
🏍️ Despre motocicliști și zgomot
…
Ce am mai citit📚
The public and its problems de John Dewey - fascinante cărțile care, scrise acum zeci de ani, reflectă (încă) atât de bine societatea. Dewey, un apărător al democrației, propune o serie de idei și întrebări cu privire la societate și stat, lucruri pe care e necesar să le luăm în considerare când vrem să fie bine ca să nu fie rău. Curios, cartea are un ușor iz beletristic, probabil datorită modului foarte lejer în care e scrisă;
Despre clovni: Dictatorul și Artistul de Norman Manea - abia acum l-am descoperit pe Norman Manea și m-a prins. Mi se pare entuziasmant să avem o minte ca a lui în societatea românească și e minunat modul în care poate analiza diverse aspecte fără să lase impresia că ține orbește cu o tabără. Iar textele despre Vadim Tudor și Adrian Păunescu sunt pur și simplu ideile de care societatea asta are nevoie pentru a se curăța de lingușitorii cu carte de muncă. Tot în cartea lui, într-un capitol despre Mihail Sebastian, am găsit răspunsul la dilema săptămânii trecute - aia cu Exarhu,: „nimic nu e serios, nimic nu e grav, nimic nu e adevărat în această cultură de pamfletari zâmbitori. Mai ales, nimic nu este incompatibil… Compromisul este floarea violenței. Avem de aceea o cultură de brutalități și tranzacții”.
Pe Instagram țin lista tuturor cărților citite din 2020 și până azi.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
De ce suntem tot mai obosiți? Un video pe Youtube care explică modul în care ne sabotăm odihna.
Am văzut celebrul film „Funny Games” al lui Michael Haneke. Nu știu, poate trebuie să ai o anumită stare de spirit ca să vezi astfel de filme, dar mie nu-mi plac filmele violente care parcă-s făcute de dragul unei intelectualizări a violenței. Motiv pentru care nu mi-a plăcut nici „A Clockwork Orange”. Poate că n-a fost chimie până acum între filmele astea și nevoile mele. Nu știu. Mai vedem peste 10 ani.
Căutați documentarul „Anul dragonului” (eu l-am găsit pe HBO). E despre muncitorii chinezi din Dragonul Roșu, mai exact perioada 2008-2012. Emoționant și interesant, despre o lume pe lângă care am trecut cu siguranță.
Până pe 13 octombrie e Festivalul Diploma. Mergeți dacă sunteți în/prin București. E gratis și ceva sigur o să vă placă.
În curând o să înceapă Astra Film. Aruncați un ochi pe selecția de documentare pentru că le puteți vedea chiar dacă nu ajungeți la Sibiu.
…
Cuvântul săptămânii📖
Năboială - șuvoi, puhoi, torent.
Exemplu: „reporterii au fost trimiși pe teren să transmită despre pagubele făcute de năboiala din Galați. Firește, au întrebat și victimele cum se simt.”
…
Vizitați autobuze🚌
În București a fost târgul de table cu roți, scârț-scârț și masculinitate, loc unde s-au expus și niște autobuze. Drăguț să vezi copii curioși despre mijloacele de transport pe care probabil nu le vor utiliza pentru că părinții vor să-i lase cu mașina la școală până la 18 ani.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vreți să citiți ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”. În curând apare următoarea.
Putem ține legătura și pe Facebook, blog, Twitter (X?), iar pe Instagram țin evidența cărților citite. LinkedIn e rezervat exclusiv pentru muncă & colaborări.
Momentan sunteți 3.327 abonați.
Foarte drastic, as zice. Si tarile civilizate tot cu "biciul" s-au emancipat, plus ca ar fi o oportunitate buna sa se implice sau macar inteleaga mai bine si datoria civica.
Clar foarte drastic. Regulile sunt reguli si punct. Trebuie respectate, nu negociate. Ce e aia oarecum drastic? nu inteleg oarecum drastic. Sensul de oarecum drastic e subiectiv. Ce inseamna? ca se respecta 9 din 10 reguli? ca se respecta 90% dintr-o regula? Iar de la un deget din oarecum drastic se va ajunge la a negocia intreaga regula sau regulile. O mica portita si se va ajunge la negociere de iertare. Foarte drastic merge doar cu reguli clare, acoperitoare si daca exista exceptii de la regula sa fie specificate clar, altfel totul e interpretabil, negociabil si se pot ajunge chiar si la abuzuri din partea celor ce vegheaza la respectarea lor. Orice om e dispus la greseli, asta e clar, prin urmare daca greseala e mica si un impact mic atunci si pedeapsa sa fie proportionala. Iar oricat de mica e pedeapsa, trebuie sa se faca presiuni sa fie platita sau executata fara exceptie. Daca ai amenda de 5 lei, esti obligat sa o platesti altfel ai actele blocate. Apoi vine intrebarea... cine naiba sa vegheze la respectarea stricta a regulilor :))