A venit toamna. Asta înseamnă că oamenii se vor îmbrăca mai frumos. Sper că în ziua când ne vor vizita ființele extraterestre să fim cu toții în trenciuri. Să facem o impresie bună. Să se uite la noi cu toți cei șapte ochi și să ne spună (în limba lor) „sunteți ciudați, dar foarte cool”.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Am întrebat despre publicitate și poporul a detaliat și a bifat:
Mă intrigă cei 17% care au răspuns cu „nu”, ori „nu sunt sigur”. Nimic dintr-o reclamă nu e întâmplător. Nu se aruncă bani pe fereastră acoperind blocuri cu reclame, rulând 15-20 minute de publicitate TV într-o oră, ori îngropând online-ul în reclame care parcă sunt făcute pe gustul și nevoile tale. Totul trebuie să stârnească un anumit tip de cumpărător. În contextul în care mulți români balotează homeopate și suplimente alimentare, alcool și oferte, dispozitive de care n-au nevoie, rolul reclamei e uriaș în procesul de achiziție și modelare comportamentală. Despre pariuri nici nu mai are rost să vorbesc.
Pentru săptămâna viitoare:
Cine comentează pe temă se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau Logan…).
Câștigătoare newsletter-ului trecut este Smaranda Nistor. Smaranda, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
A fost scandalul cu jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor vs. patroni vs. pariuri și n-am putut să mă abțin. Între timp văd că s-a cam stins cearta, jurnaliștii-s tot acolo, reclamele la pariuri la fel…
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. E practic ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă-ți faci cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vezi textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Istoria mămăligii de Alex Drace-Francis - mi-a fost poftă de cartea asta cum mă mai apucă de mămăligă cu brânză și smântână. Dacă se întâmplă să vă fac poftă de gastronomie românească și istorie zic să-i dați o șansă și lui Oișteanu și Dan Alexe. Să fie masa plină, nu? Cartea lui Drace-Francis îmi lasă un profund sentiment că ar merge și un documentar despre mămăligă. O serie Netflix. De ce nu?;
Miere neagră de Dan Pleșa - nu mi-a plăcut în mod special, dar asta nu trebuie să însemne ceva pentru tine. Nu sunt neapărat fanul cărților cu ritmul ăsta. Nu-mi dau seama de ce. Cu toate astea am rămas cu o observație care mi-a răscolit niște amintiri din copilărie: în copilărie eram tentați să inventăm minciuni când eram agresați de adulți. Preferam să spunem părinților că am spart singuri mingea decât să spunem că „nebunul de la scara vecină” a băgat cuțitul în ea. Era un prag psihologic ciudat unde parcă, la nivel colectiv, știam că mai bine luăm vina asupra noastră, de parcă adulții nu puteau crede că unii dintre ei sunt duși cu pluta;
Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan Alexandru Stănescu - de ce să mint, mi-am comandat cartea după scandalul dintre autor și Valeriu Nicolae. Fierbeam de poftă să văd care-i faza. Îmi pare rău pentru cei care au citit cartea orbiți de credințele din 2023, lucrarea lui Stănescu fiind o radiografie destul de bună a anilor 90, București. Mi-a plăcut și mi s-a părut brutal de sinceră, așa cum trebuie să fie o carte care-și propune să arate contexte sociale.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
În weekend am fost la evenimentul organizat de cei de la Antropedia, bun pentru antropologi, cei pasionați de științele sociale, curioși, ori care vor să mai învețe una-alta. Motiv pentru care am zis să vă recomand următoarele site-uri de unde să vă alimentați cu lucruri interesante:
Sfertul Academic înseamnă multe texte foarte bune despre aspecte sociale pe care sigur le-ai văzut, dar nu le-ai observat (te-ai prins?). Ai de unde să alegi în funcție de preferințe. Și mai sunt și ilustrații frumoase;
Nu știam, dar avem o Arhivă a Fotbalistelor din România;
O platformă foarte interesantă despre românii plecați la muncă în străinătate;
Una dintre cele mai interesante platforme (cu video-uri de 5-10-15 minute) despre cum și unde locuiesc bucureștenii (residence, cartiere vechi, pe stradă ș.a.m.d.). Sigur te regăsești în vreun exemplu documentat.
Altceva?
M-am apucat să PETscuiesc. Am făcut și o ciorbă PETscărească. Vezi rețeta aici.
…
Cuvântul săptămânii📖
Voltă - mișcare în formă de cerc sau de arc de cerc.
Exemplu: „faci o voltă în sensul giratoriu și apoi te întorci de unde ai plecat. N-am un exemplu mai bun.”
…
Frumos 💩
Panotaj stradal ad-hoc, într-o zonă centrală. Divertisment-bazar.
Am mai scris despre tipul ăsta de promovare și cu altă ocazie. Urât. Sentiment de oraș părăsit.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Altfel mă împart între Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă.
Momentan sunteți 2.388 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei ca eu să-mi permit cărți, cafea și colivă. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack: Teodora Șerban, Sebastian Furiș și Cristi Boldișor. Și celor care mă răsfață pe Patreon: Ana-Maria Nichifor, Victor Gavrila, Andreea Tatulescu, Georgiana Elena, Ana Tubita. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Pentru ca imi plac drumetiile, pentru ca se anunta o zi frumoasa! Pentru o prietena, parinte de traseu, pe Via Transilvanica, cand a fost zi de intretinere si curatenie. A mobilizat baietii din firma pentru ajutor cu sculele mari, a invitat copiii de la o scoala locala, prin profesoara, pentru constientizare si informare despre zona! A fost o zi foarte faina. Se anunta si ploaie si a venit exact cand am treminat picnicul de dupa treaba. O sa mai merg cu ea!
Am avut ocazia să fac voluntariat organizat în cadrul companiei care acorda o zi pe an pentru voluntariat. Am făcut curat la un Steaua Speranței care avea grijă de caii abandonați, am făcut curat în parcuri (unde a fost mai laim), am făcut curat la SOS Satele Copiilor (3ha de curățat) și în ultimii 6 ani am fost la asociația Touched pentru a face zacuscă la casa Agar - anul acesta activitatea de voluntariat fiind susținută separat de companie, în ”privat”. Voluntariatul la propriu e foarte fain!
Mai dau și bani lunar în diferite direcții dar nimic nu se compară cu voluntariatul la propriu.