Prea devreme cu întrebarea despre Revelion? Atunci să vorbim de altele.
…
Întrebarea săptămânii 🤔
Săptămâna trecută eram curios să aflu care sunt prioritățile voastre când vine vorba de ce e pe lângă casă. Vă rugam să notați de la 1 la 14 (1 însemnând „foarte important”, 14 „total neimportant”) pe care din următoarele le vreți la mai puțin de 5-700 de metri de casă.
Vă întrebam de: Parc / Loc de parcare / Transport în comun / Hipermarket / Școală / Restaurante, cafenele, cluburi / Pistă de bicicletă / Piață agroalimentară / Mall / Cinematograf / Spital, clinică / Spațiu eveniment (stadion, sală polivalentă, arene concerte) / Sală de sport / Centru de colectare selectivă.
Unii dintre voi ați dat răspunsuri foarte interesante aici (mulțumesc celor care au și argumentat).
Eu? Mulțumesc de întrebare. Pentru mine următoarele sunt prioritare: 1. Parc / 2. Piață agroalimentară / 3. Pistă de biciclete / 4. Școală / 5. Transport în comun / 6. Centru de colectare selectivă / 7. Sală de sport / 8. Restaurante, cafenele, cluburi / 9. Spital, clinică / 10. Cinematograf / 11. Spațiu eveniment / 12. Hipermarket / 13. Loc de parcare / 14. Mall.
Dacă vă uitați la prețurile imobiliarelor din România o să vedeți că de cele mai multe ori ce e la coada clasamentului meu dictează cele mai scumpe locuințe. Bine eu!
Pentru săptămâna viitoare:
În 2024 avem alegeri. Multe. Să discutăm puțin despre actul de „a vota”. Să fie acesta obligatoriu pentru toți cetățenii unei țări? Amendă dacă nu votezi? Ori ca până acum, doar cine vrea? De ce „da”, de ce „nu”?
Cine comentează se înscrie automat în tragerea la sorți pentru câștigarea unui premiu (cărți. Momentan. Stai să vezi când dau mașini și apartamente…).
Câștigătorul newsletter-ului de data trecută este Mărul. Mărule, dacă vezi mesajul ăsta o să te rog să dai un mail la george.bonea@gmail.com și să-mi spui două titluri din poza de mai jos:
…
Ce am mai scris ✍️
După tot scandalul cu Gazeta Sporturilor/Libertatea vs. Ringier am impresia că lumea (preponderent jurnaliștii) nu înțeleg cum funcționează lumea în care trăiesc, muncesc, iubesc. Poate m-am făcut înțeles aici.
În (aproape) fiecare zi fac o selecție de articole pe care le găsesc interesante. Ce-mi salvez dimineața ca să citesc seara. E rubrica „De citit în drum spre casă”. Dacă vă faceți cumva un obicei din a intra seara pe blog o să vedeți textul acolo.
…
Ce am mai citit📚
Istoria viitorului de Peter Turchin - merită atenția voastră pentru câteva ore de lectură (undeva la 5-6), mai ales în contextul în care autorul a reușit în 2010 să prezică faptul că SUA s-ar putea confrunta cu o potențială dezintegrare socială în următorii 10-15 ani (adică ce vedem azi pe la ei). Și de ce. Pe foarte scurt: când elitele conducătoare dețin prea multă putere oamenii se revoltă. Mai multe detalii în carte;
Capitala imaginată de Emanuela Constantini - e foarte greu să-ți poți imagina un viitor pentru București (ori alt oraș) dacă nu îi cunoști istoria. În cazul capitalei putem observa că haosul în dezvoltare face parte din ADN-ul ei. Cu toate astea, tot e bine să știm cum și de ce. Unde mai pui că orice carte din care putem să mai demitizăm perioada interbelică e bine venită.
…
Alte chestii? Recomandări? 🤔
De cele mai multe ori când obișnuiesc s-o lălăi prin oraș ajung la ArtHub. Se pare că nu suntem destui care o lălăim acolo și locul riscă să se închidă. Acum, nu doar că e un spațiu unde mergi să bei un gigi-bigi, ci și un loc în care se întâmplă evenimente artistice alternative (cam singurul de tipul ăsta din București, dacă nu greșesc). E păcat să-l pierdem. Poate beți un ceai, o apă, un cico pe acolo și mă salvați pe mine din a căuta alt loc unde să mă simt bine;
Am văzut acest scurt metraj (13 minute) de Cristi Puiu, cu Victor Rebengiuc și Mimi Brănescu și mi-a plăcut foarte mult. E păcat să nu-i dați 13 minute. Poate vă găsiți vreun părinte în el. Ori pe voi;
De vreo 4 ani dorm foarte bine. Fără telefon în dormitor (ori alt ecran), mă trezesc odihnit, devreme, m-am obișnuit să bag și un power-nap de 10-15 minute la prânz, un vis. Am zis să încerc să dorm și mai bine, cu ajutorul unei aplicații de dormit. Practic, am lăsat telefonul lângă pat, să-mi înregistreze somnul, zgomotul ambiental și să mă trezească în funcție de niște calcule precise legate de cum dorm. Horror! Să dorm cu telefonul în cameră după atâția ani m-a stresat teribil, iar faptul că o aplicație îmi monitoriza somnul nu m-a ajutat deloc. Morala? Nu există mai bine dacă deja îți este foarte bine. Există un prag pentru bunăstare.
…
Cuvântul săptămânii📖
Colporta - a răspândi știri false, zvonuri.
Exemplu: „urmărind în fiecare zi programe de știri te supui unei colportări de care nici jurnaliștii nu-s conștienți.”
…
Un mesaj de pe ziduri ❤️
Zidul ăsta din Străinezia vrea să ne spună ceva. Simpatic.
…
Mai mult? 🧲
Dacă vrei să citești ce cărți am publicat până acum: „Îmi pare rău că am muncit”, „Miercuri10” și „Aventuri cu Zornel în Lumea Nașpa”.
Alte chestii pe Facebook, blog, Twitter (X?) și pe Instagram țin evidența cărților citite. Pe LinkedIn vorbim de muncă & colaborări.
Momentan sunteți 2.601 abonați.
Unii oameni dau cămașa de pe ei pentru mine. Mulțumesc celor care contribuie pe Substack și Patreon. Cum ar spune mama, „tu de ce nu ești ca ei?”.
Perspectiva obligativitatii e cel putin interesanta, mai ales la noi unde prezenta e in general extrem de mica. Imi pare rau ca nu se intelege in general cum functioneaza libertatea democratiei si ca trebuie "intretinuta", spre deosebire de regimurile autoritare de care am tot avut parte mai mult decat contrarul, cam de cand exista Romania ca entitate unitara. Cu riscul de a deveni triviala sau impulsiva natura votului, presupun ca ar fii mai avantajos sa fie obligatoriu.
E corect dar naiv sa spui ca nu ar trebui sa fie obligatoriu votul. Este exact ceea ce mizeaza partidele de extrema: sa ia mai multe voturi din redistributie, deci este o iluzie ca nu votezi. Este tipic ca oamenii normali sa aiba dubii, extremistii nu au. prin neprezentare exact normalitatea va lipsi de pe tipsie.